• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Štát diskriminuje Rómov, OSN dvíha varovný prst

  • 20:50 26.03.2013
  • BRATISLAVA
Štát diskriminuje Rómov, OSN dvíha varovný prst

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie vydal záverečné odporúčania, v ktorých upozorňuje na pretrvávajúce nedostatky v potláčaní rasizmu a rasovej diskriminácie na Slovensku.

Výbor nabáda slovenskú vládu, aby dôsledne plnila právne záväzky vyplývajúce z Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie.

V tlačovej správe o tom informujú mimovládne organizácie, ktoré sa problematike venujú dlhoročne.

Výraznú pozornosť venoval výbor dvom oblastiam - pokračujúcej segregácii rómskych detí vo vzdelávaní a porušovaniu práva na primerané bývanie v rómskych osídleniach. OSN si všíma, že na Slovensku vznikajú čisto rómske triedy i celé školy. Všíma si tiež nepomerne vysoké zastúpenie malých Rómov v špeciálnych školách.

Z výsledkov výskumu Rozvojového programu OSN vyplýva, že jedno z piatich rómskych detí školského veku navštevuje školu so špeciálnym systémom vzdelávania.
Kritika pre návrhy Polláka

Podľa OSN sú tieto výsledky alarmujúce.

"Značná časť žiakov rómskej populácie v budúcnosti nebude schopná nájsť uplatnenie na trhu práce, pričom vieme, že už v súčasnosti existujú viaceré systémové problémy v súvislosti s prístupom Rómov k zamestnaniu," uviedol Dezideriu Gergely, výkonný riaditeľ Európskeho centra pre práva Rómov.

Ako sa píše v správe, výbor vyjadril znepokojenie aj v súvislosti s plánovanou povinnou predškolskou výchovou, ktorú spomína rómska reforma vládneho splnomocnenca Petra Polláka.

Výbor ocenil niektoré pozitívne kroky, ako napríklad prijatie Stratégie pre integráciu Rómov do roku 2020. Na druhej strane však žiada slovenskú vládu, aby vyvinula väčšie a koncentrovanejšie úsilie pri riešení pretrvávajúcich problémov. Okrem iného nám OSN vyčíta neúčinnú antidiskriminačnú legislatívu.

Tá by mala byť riadnym právnym nástrojom v ochrane diskriminovaných osôb.
Rómov má diskriminovať aj polícia

Ďalej upozorňuje na stály výskyt policajného násilia voči príslušníkom menšín.

"Vyšetrovanie násilnej trestnej činnosti príslušníkov polície u nás trpí dlhodobo vážnymi nedostatkami, čo sa týka celkovej kvality a nezávislosti. Výbor nám v tejto súvislosti odporúča zriadiť od štruktúr ministerstva vnútra plne nezávislý orgán na vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov polície," hovorí Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

OSN upozorňuje aj na závažné nedostatky v infraštruktúre rómskych osád, najmä na východnom Slovensku. Zlá je podľa výboru aj nová prax výstavby múrov, búrania obydlí a nútených vysťahovaní v rôznych obciach.

„Domáce mimovládne organizácie už dlho tvrdia, že priestorová segregácia Rómov je jedným z najzávažnejších porušení práva na primerané bývania," vysvetľuje Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku. Výbor varuje, že by pripravený systém vysporiadavania pozemkov v rámci rómskej reformy mohol viesť k ďalšiemu prehlbovaniu takejto segregácie.

Odporúčania Výboru OSN proti odstráneniu rasovej diskriminácie by
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.