• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

10 dôvodov prečo vás nebaví beh

  • 19:00 14.08.2014
  • BRATISLAVA
10 dôvodov prečo vás nebaví beh

Aj vy patríte medzi večných bežeckých začiatočníkov a stále sa neviete prinútiť? S našimi radami už neprestanete!

Pravidelný beh so sebou prináša množstvo benefitov. Nielenže je jedným z najlepších športov na rýchlu redukciu hmotnosti, no posilní i psychiku, srdce, imunitný systém, zlepší spánok  a zvýši odolnosť voči stresu. Začiatky sú najhoršie, a preto sa nenechajte odradiť. Musíte len vydržať, pravidelne behávať a postupne sa zlepšovať. Tu je pár tipov ako si to uľahčiť a urobiť si z behu hobby. 

1. Bez zahriatia

Začať behať bez zahriatia naozaj nie je dobrý nápad. Pred samotným behom začnite rýchlou chôdzou! Pripravíte telo na záťaž a verte, že ju budete zvládať oveľa ľahšie. Ak ste bežecký začiatočník, začnite kombinovať rýchlu päťminútovú chôdzu s minútou behu. Postupne si zvyknete a pomalšie intervaly budete pri každom tréningu skracovať. 

2. Nedávate si výzvy? Chyba!

Každý beh musí pre vás znamenať výzvu. Sami si určujete intervaly, tempo, trasu, vzdialenosť a čas, za ktorý ju chcete prekonať a vždy, keď si obujete tenisky, stanovte si niečo najviac. Dnes budem mať lepší čas! Dnes pobežím o pol kilometra viac! Môžete do behu zakombinovať aj iné cviky. Vonku máte veľa možností. Odbočte z cesty a spravte si pár klikov či drepov a pokračujte ďalej!

Video: Tabata. Dokonalé telo a kondícia za 4 minúty!

3. Nevhodné oblečenie

Potom nasiaknuté bavlnené tričká, tenisky s nedostatočnou oporou pre vaše kĺby, tepláky, na ktorých vás hryzú švy, to všetko vás môže úplne odradiť. S pocitom nepohodlia a bolesťami kĺbov sa vám určite nebude chcieť opäť s elánom vyštartovať. Do niektorých kúskov oblečenia určených na behanie by ste preto rozhodne mali zainvestovať. Bezpodmienečne si však dajte záležať na vhodnej obuvi určenej práve pre tento typ športu!

4. Príliš veľké kroky

Efektívnejšie bude, ak zvýšite skôr intenzitu behu, akoby ste sa mali ponáhľať a robiť dlhé kroky. Rýchlejšie by ste sa unavili a zbytočne budete zaťažovať kolená. Môžete si privodiť zranenia. 

5. Nekontrolujete si formu

Ani si to neuvedomíte, no po pár týždňoch poctivého a pravidelného behania už na svojom tele budete registrovať výsledky. Pred tým ako začnete sa preto odfoťte, zmerajte a odvážte! Viditeľné rozdiely vás budú hnať vpred, budete behať s ešte väčšou radosťou.

6. Nesprávny postoj

Aby ste vydržali behať dlhšie a aby bola táto pohybová aktivita pre vás ešte efektívnejšia, mali by ste si držať správny postoj počas celého tréningu. Hlavu držte vzpriamene, buďte vystretí! Pri pohľade nadol sa uzatvára hrdlo a vám sa bude ťažšie dýchať. Ramená majte uvoľnené a ruky pokrčené v lakťoch, rovnobežne so zemou. Nechajte ich pohybovať sa dopredu a dozadu, no nech vaše dlane neklesnú pod úroveň bránice. 

7. Nepravidelnosť

Je dokázané, že pocity eufórie pri tomto druhu športu u začiatočníkov prichádzajú až v treťom týždni pravidelného tréningu. A potom už bez toho ani nebudete vedieť žiť. Zvykajte si behávať trikrát do týždňa, aj keď zo začiatku v pomalšom tempe a na kratšiu vzdialenosť a uvidíte, že to pre vás bude čoraz jednoduchšie a radostnejšie. 

8. Bez strečingu

Neznesiteľné bolesti svalov na druhý deň po behaní? Odradilo vás to? Ak je to naozaj také zlé, pravdepodobne ste urobili chybu vy sami. Precízny strečing je veľmi dôležitým zakončením každého tréningu. Nepodceňujte ho preto. Svaly sa budú rýchlejšie regenerovať a vy sa môžete o pár dní smelo opäť obuť do tenisiek.

Čítajte: Chcete krásne telo? Vyhnite sa najčastejším chybám!

9. Tekutiny na poslednú chvíľu

Ak idete cvičiť a behať len na chvíľku a cesta domov vám trvá tiež len pár minút, v tom prípade si tekutiny so sebou brať nemusíte. Piť dostatok vody pred behom je však tiež veľmi dôležité pred tým, než si idete zabehať. Ak však naraz vypijete príliš veľa vody tesne pred samotným behom, môže vám to spôsobiť nepríjemné kŕče.

Čítajte: Najčastejšie ranné zvyky. Týmto si škodíte

10. Málo energie/ plné brucho? 

Behať sa vydajte dve, po ťažšom jedle až tri hodiny po tom, ako ho dojete. Aby ste mali dosť energie, pol hodinu pred behom sa občerstvite malou porciou sacharidov a bielkovín. Výborným tipom je grécky jogurt banánom. 

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.