• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Boris Berezovský si záhady vzal do hrobu, píše tlač

  • 14:29 25.03.2013
  • MOSKVA
Boris Berezovský si záhady vzal do hrobu, píše tlač

Ruská tlač sa v pondelok zaoberá sobotňajšou smrťou miliardára Borisa Berezovského, ktorého našli v jeho britskom sídle mŕtveho.

Denník Komsomoľskaja pravda poukazuje na viaceré záhadné okolnosti udalostí v jeho živote vrátane neúspešného atentátu na jeho osobu.

Podľa denníka sa mu nakoniec "podarilo aj zo svojej smrti urobiť záhadu". Hospodárske noviny Vedomosti zase označili Berezovského za "Fausta alebo Frankensteina, z ktorého sa stal Kráľ Lear". Ako píše, "zdá sa, že sa mu páčila nejasnosť hranice medzi pravdou a mystifikáciou".

Denník poukazuje aj na nečakané odhalenie Kremľa, ktorý zverejnil obsah údajnej korešpondencie určenej prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom mal Berezovský žiadať o odpustenie a možnosť vrátiť sa do vlasti.
Obrazom: Ruského magnáta Berezovského našli mŕtveho


Do debaty o okolnostiach sobotňajšej smrti podnikateľa sa zapojil aj kontroverzný politik Vladimir Žirinovský. Začiatkom roka sa údajne stretol s Berezovským na dovolenke v Izraeli, kde mu vraj povedal, že si želá vrátiť sa domov.

Podľa kontroverzného poslanca za jeho smrťou je britská tajná služba, ktorá sa dozvedela o jeho túžbe vrátiť sa a rozhodla sa konať. "Je možné, že urýchlili jeho koniec. Každá tajná služba má takéto taktiky. Existuje mnoho spôsobov, ako vyvolať srdcové zlyhanie," povedal.

K úmrtiu miliardára sa vyjadril aj bývalý agent KGB Andrej Lugový, ktorý podľa Britov v roku 2006 v Londýne otrávil Putinovho kritika a Berezovského priateľa Alexandra Litvinenka. Ako povedal pre štátnu televíziu RT, "vedel som, že sa mu niečo stane" a dodal, že Berezovský bol zapletený do Litvinenkovej vraždy.

Miliardára Berezovského, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, našli v sobotu mŕtveho v jeho dome v meste Ascot neďaleko Londýna. Jeho nevládne telo našiel jeho ochrankár ležať na podlahe jeho kúpeľne. Podnikateľ kedysi patril k úzkemu okruhu ruských oligarchov podporujúcich Putina. Po jeho prvom zvolení za prezidenta sa však vzťahy medzi oboma mužmi zhoršili a po následnom odchode z vlasti sa Berezovský zaradil k jeho najhlasnejším zahraničným kritikom.

Moskovčan, ktorý zbohatol počas privatizácie v 90. rokoch, v poslednom čase trpel vážnymi depresiami a aj pre prehratý súd so známym podnikateľom Romanom Abramovičom musel rozpredávať svoj majetok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.