• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Centrum Dorka poskytne klientom druhú šancu pre život

  • 13:53 25.03.2013
  • PREŠOV
Centrum Dorka poskytne klientom druhú šancu pre život

V časti zrekonštruovaného objektu bývalej materskej školy na Lomnickej ulici v Prešove, ktorý prešovská radnica prenajala na 40 rokov Nadácii DeDo – Solidarita s deťmi z detských domovov, dnes slávnostne otvorili krízové centrum Dorka.

V prvej etape objekt poskytne útočisko 40 klientom, hlavne osamelým matkám s deťmi, prípadne uceleným rodinám, ktoré potrebujú akútnu pomoc a tiež odchovancom z detských domovov pre naštartovanie ich samostatnej existencie.

Nové sociálne zariadenie vzniká za pomoci Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Pod touto strechou nájde nové priestory aj denný stacionár Svetielko pre deti s kombinovaným postihnutím. Budovu aj jej jednotlivé miestnosti dnes požehnal prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.
Obrazom: Novootvorené krízové centrum Dorka v Prešove prichýli 40 ľudí

Za tri roky na vlastné nohy

Ako informoval manažér pre zriadenie krízových centier pre rodinu a deti Radoslav Dráb, rekonštrukcia celého objektu bola rozpočtovaná na sumu 2,6 mil. eur. Doteraz zrekonštruovali zhuba polovicu priestorov, kde preinvestovali viac ako 300 tis. eur. Rovnakú časť prác aj financií budú potrebovať pre II. etapu projektu.

Stlačenie nákladov na jednu štvrtinu, oproti pôvodnému rozpočtu, bolo možné docieliť iba vďaka darom od 55 firiem, pomoci zo strany stavebníka a dobrovoľníckej práci. V budove vymenili komplet inžinierske siete, vybudovali sociálne zariadenia, budovu zateplili, vymenili na nej okná a dvere.

Celé zariadenie (II. etapu projektu) plánujú odovzdať do užívania na budúci rok a malo by v ňom nájsť dočasné bývanie celkom 90 klientov z prešovského regiónu. Do troch rokov by sa mal takýto klient postaviť na vlastné nohy a uvoľniť priestor pre ďalších. Dráb uviedol, že zo skúsenosti vedia, že na sanáciu rodiny a osamostatnenie stačí 18 – 24 mesiacov. Potom ich klienti dokážu fungovať s čiastočnou sociálnou intervenciou mimo krízového centra. Podmienkou je, že musia chcieť.

Ak sa podarí pre prešovské Centrum Dorka získať finančný príspevok na poskytovanie sociálnych služieb, vytvoria tu desať nových pracovných miest pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Zatiaľ túto činnosť vykonávajú dobrovoľníci z radov študentov a neziskových organizácií. Snahou zriaďovateľov je vytvoriť tiež sociálny podnik, ktorý by sa zameral na výrobu cestovín, prácu by tu našlo 28 žien z radov klientov prešovskej Dorky.
Problémy majú aj rodiny

Predseda Správnej rady Nadácie DeDo a celej siete krízových centier Dorka na Slovensku Jozef Ondáš uviedol, že po rokoch priamej pomoci v detských domovoch zistili, že takáto služba nestačí.

Deti potrebujú pre svoje ukotvenie v živote aspoň jeden pevný bod, ktorým je blízka osoba, najlepšie vlastný rodič. Preto sa vydali cestou budovania siete centier pre rodiny.

Dnes už fungujú alebo práve vznikajú v Košiciach, Jasove, Dunajskej Lužnej, Zvolene a v Prešove. Ich cieľom je „vyviesť deti zo začarovaného kruhu a pomôcť im dostať sa do reálneho života“, povedal.

Pred neriešiteľnou dilemou stála aj rodina Miroslava a Ingrid Urdových, ktorá prišla o bývanie v rodičovskom dome po tom, ako si ich rodičia zobrali hypotéku v nebankovom subjekte a keď ju nevládali splácať, prišli o dom. Mladá rodina ostala na ulici a v zúfalej snahe, aby neprišli o deti, obrátili sa na centrum Dorka v Košiciach . Dnes majú dočasné bývanie v centre v Jasove. Otec rodiny si našiel stabilnú prácu. Rodina má štyri deti vo veku 16, 12, sedem rokov a dvojmesačné batoľa. Zoznam budúcich klientov prešovského Centra Dorka sa práve tvorí. Participuje na tom aj prešovská radnica. Sťahovať by sa mali v priebehu apríla.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.