• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pozor na kliešte v prírode, poškodiť môžu mozog aj srdce

  • 7:40 02.08.2014
  • BRATISLAVA
Pozor na kliešte v prírode, poškodiť môžu mozog aj srdce

Po návrate z prírody je v letných mesiacoch vhodné skontrolovať si povrch tela. Ak kliešťa nájdeme, treba ho odstrániť celého, najlepšie pomocou pinzety.

Choroby spojené s uštipnutím kliešťa môžu ľuďom spôsobiť poškodenie mozgu, srdca aj kĺbov.

Najčastejšími chorobami spojenými s uštipnutím kliešťa sú lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) o tom informuje verejnosť na letákoch, ktoré majú pomôcť pri prevencii týchto chorôb.

Poškodiť sa môžu srdce aj nervy

Lymská borelióza sa prejavuje predovšetkým veľkou červenkastou škvrnou, ktorá vznikne okolo miesta uštipnutia kliešťom. Takisto ju sprevádzajú príznaky podobné chrípke ako horúčky, únava alebo bolesti hlavy. Pokiaľ sa tieto príznaky objavia do 30 dní po uštipnutí kliešťom, treba vyhľadať lekára. Pri neliečení ochorenia môže dôjsť k poškodeniu srdca, kĺbov a nervového systému.

Medzi príznaky kliešťovej encefalitídy patrí popri horúčke a únave aj bolesť svalov a žalúdočná nevoľnosť. Príznaky sa môžu objaviť do štyroch týždňov od uštipnutia. V prípade neliečenia tohto ochorenia hrozí postihnutému zápal mozgových blán a poškodenie nervového systému.

Pomôcť môže správne oblečenie

Kliešte sú parazitické organizmy ktoré dorastajú do dvoch až 10 milimetrov. Dospelý kliešť môže mať rôzne farby tela od červenej cez tmavohnedú až po čiernu. Kliešte žijú prevažne v listnatých lesoch, vo vysokej tráve a krovinách.

Úrad verejného zdravotníctva preto odporúča obliekať si na výlety do prírody v letných mesiacoch dlhé nohavice a tričká alebo košele s dlhým rukávom. Pomôcť môžu aj repelenty proti hmyzu. Po návrate domov si treba skontrolovať povrch tela, hlavne hlavu, krk, podpazušie, slabiny a nohy. Rodičia by mali skontrolovať aj svoje deti. U detí sa kliešte často nachádzajú na hlave a za ušami.

Ako postupovať, keď máme kliešťa?

Ak kliešťa nájdeme, treba ho čo najrýchlejšie odstrániť. Najvhodnejšie je použiť pinzetu a vytiahnuť kliešťa pomalým pohybom bez točenia. Dôležité je vytiahnuť ho celého, aj s hlavou. Úrad verejného zdravotníctva neodporúča na miesto prisatého kliešťa nanášať olejové prípravky, keďže by to mohlo spôsobiť vyprázdnenie čriev kliešťa do rany a zvýšiť tak riziko infekcie.

Súvisiace:

Video: Ako vybrať kliešťa

Po odstránení kliešťa je potrebné miesto prisatia vydezinfikovať prostriedkom s obsahom alkoholu alebo jódovej tinktúry. Ak sa rana do niekoľkých dní nezacelí, treba vyhľadať lekára. Ak na výlety do prírody berieme aj domáce zvieratá, napríklad psy, je nutné po návrate prezrieť aj ich. Uštipnutie kliešťom totiž spôsobuje zdravotné problémy aj zvieratám.

Informačné letáky Úradu verejného zdravotníctva možno nájsť na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. V elektronickej podobe je leták dostupný aj na stránke Klubu slovenských turistov Kst.sk.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.