• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Slováci sa pred 25 rokmi postavili komunizmu, chceli slobodu

  • 20:48 25.03.2013
  • BRATISLAVA
Slováci sa pred 25 rokmi postavili komunizmu, chceli slobodu

Spomienka na udalosť spred 25 rokov vyvrcholila vernisážou Sviečková manifestácia 25. marca 1988 , ktorú organizoval Ústav pamäti národa. Výstava bude na Bratislavskom hrade inštalovaná do 20. mája.

Záujemcovia môžu vidieť výstroj zasahujúcich policajtov, dobové vysielačky, dokumenty a prečítať si na paneloch infoároch, ktorí rozhodli o policajnom zásahu.

ÚPN zároveň pripravil viaceré akcie v priestoroch Bratislavského hradu. Spomienka na zhromaždenie veriacich sa začala vedeckým seminárom s historikmi zo Slovenska aj Česka. Sviečková manifestácia mala podľa predsedu ÚPN Ondreja Krajňáka význam nielen pre veriacich, ale aj pre celú spoločnosť.

„Veriaci i neveriaci ľudia ukázali celému svetu zmysel odporu. Bojovali za náboženské a občianske práva v spoločnosti. Napriek vplyvu totalitného štátu sa s odvahou, so sviečkou v ruke a modlitbou na perách postavili proti režimu a ukázali gesto viery, odvahy a statočnosti,“ povedal pre agentúru SITA Krajňák.

V priestoroch Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave zase odhalili Múr nenápadných hrdinov.

Prvé tabule na múre patria popredným osobnostiam tajnej cirkvi na Slovensku Vladimírovi Juklovi a Silvestrovi Krčmérymu. V priestoroch školy sídli aj Múzeum zločinov a obetí komunizmu. Odhalenie múru iniciovalo občianske združenie Nenápadní hrdinovia, ktoré stojí aj za vznikom múzea.

Technické problémy znemožnili otvoriť priestor múzea. Slovensko tak ani po dnešnom dni nebude mať fungujúce Múzeum zločinov komunizmu. „Vo svete zvyčajne na vznik takéhoto múzea iniciatívu vyvinie štát. U nás iniciatíva štátnych orgánov zlyhala. My to zatiaľ robíme po kroku na dobrovoľníckej báze,“ povedal dnes pre agentúru SITA František Neupauer z občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia.

Obrazom: V Bratislave sa spomínalo na Sviečkovú manifestáciu


Na Sviečkovú manifestáciu sa pred 25 rokmi chystal aj rektor vysokej školy sv. Alžbety Vladimír Krčméry, ale na námestie sa nedostal. „V deň manifestácie som končil službu v Limbachu, keď prišiel za mnou môj referent zo Štátnej bezpečnosti s Volgou. Povedal mi: Súdruh doktor vy máte také túlavé topánky a nie je dobré, aby ste zablúdili po ceste z jednej služby na druhú na miesto, kam nemáte,“ spomína v rozhovore pre agentúru SITA Krčméry s tým, že príslušníka ŠtB sa hneď pýtal, či má dnes aj ďalšiu službu.

„Áno, súdruh riaditeľ vám dal ďalšiu službu na Kramároch, aby ste sa nevyskytli tam, kde sa nemáte vyskytovať,“ bola podľa Krčméryho odpoveď tajného policajta.

Video: Zásah polície počas sviečkovej manifestácie
Odporúčame:

Kardinál Korec ukázal na Sviečkovej manifestácii odvahu

Šoféri striekačiek na Sviečkovom pochode dostali montérky

V pondelok otvoria Múzeum zločinov a obetí komunizmu

Pripomienka sviečkovej manifestácie nemá byť sterilná
Na manifestáciu prišlo 2000 ľudí, tisíce boli v priľahlých uličkách

Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia z prenasledovaných katolíckych spoločenstiev.

Požadovali vymenovanie katolíckych biskupov pre neobsadené slovenské diecézy, úplnú náboženskú slobodu a tiež dodržiavanie ľudských práv. Tým pôvodne náboženské podujatie získalo širší občiansky rozmer.

Na manifestáciu na Hviezdoslavovo námestie prišlo približne 2 000 ľudí, ďalšie tisíce boli v priľahlých uličkách. Počas zhromaždenia neodzneli žiadne prejavy, manifestujúci vyjadrili svoj odpor horiacimi sviečkami a modlitbami. Štátna polícia reagovala násilím, proti manifestujúcim použila obušky a vodné delá.

Desiatky ľudí, vrátane tých, ktorí sa v centre Bratislavy ocitli náhodou, zatkli a dlhé hodiny vypočúvali. Hlavných organizátorov - Jána Čarnogurského, Vladimíra Jukla a ďalších predstavitelia štátnej moci celý piatok zadržiavali, aby im zabránili pripojiť sa k zhromaždeniu.

Františka Mikloška prepustili až po 48 hodinách, biskupa Korca a Silvestra Krčméryho polícia v ten deň strážila doma. Policajný zásah proti tichej modlitbovej manifestácii vyvolal v demokratickom svete odpor. Správu o bratislavskej udalosti vysielali BBC, Hlas Ameriky, Slobodná Európa či Vatikánsky rozhlas. Domáca štátna propaganda dala uverejniť správu o údajne neúspešnom pokuse niektorých jednotlivcov zneužiť náboženské cítenie ľudí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.