• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Štát za milióny skladuje vzduch, zmluva platí na sto rokov

  • 7:54 25.03.2013
  • BRATISLAVA
Štát za milióny skladuje vzduch, zmluva platí na sto rokov

Pri výpadovke z Liptovského Mikuláša je v rozpadnutom areáli bývalej textilky takmer prázdna štvorpodlažná budova, ktorú si podľa zistení denníka Sme od roku 2009 prenajíma štátny Geodetický a kartografický ústav (GKÚ).

Zostať by tam podľa zmluvy mal až takmer sto rokov. Kartografi budovu využívajú ako centrálny sklad dokumentov z katastrálnych úradov, všetky majú postupne naskenovať a previesť do elektronickej podoby.

Nájomnú zmluvu s firmou Armagedon podnikateľa Richarda Duchovného podpísal v decembri 2008 šéf GKÚ Patrik Hensel, nominant SNS Jána Slotu.

Podľa Sme štát platí Armagedonu za 8 771 štvorcových metrov skladových a kancelárskych priestorov mesačne sumu 89 487 eur. To je 9,9 eura za štvorcový meter mesačne, energie platí zvlášť. Denník dodáva, že kým iné štátne a súkromné firmy si priestory zvyčajne prenajímajú najviac na desať rokov, v zmluve sa píše o „dobe do 31. 12. 2057 s opciou na ďalších 49 rokov“.

Táto opcia znamená, že pokiaľ sa GKÚ a Armagedon „nedohodnú“ na ďalších podmienkach nájmu či odpredaji domu a Armagedon štátnu firmu z budovy nevysťahuje, zmluva sa automaticky predĺži do roku 2106. Ak sa štátna firma z budovy predsa rozhodne odísť, musí zaplatiť 30 percent z ceny zvyšku nájmu do konca roku 2057 – teda vyše 14 miliónov eur. Ide o podobnú sumu, akú chce dať ministerstvo dopravy na opravu výtlkov na celom Slovensku. Zhruba 1,2 milióna eur, ktoré dáva GKÚ ročne za nájom a prevádzkové náklady budovy, je približne tretina celkových ročných neinvestičných nákladov ústavu.

Duchovný podľa Sme vlastní v Liptovskom Mikuláši hotel a reštaurácie. So Sme nechcel na mieste hovoriť a otázky si nechal poslať e-mailom. „Na prenájom budovy nás kontaktoval GKÚ,“ odpísal na otázku, či sa zúčastnili na ponukovom konaní. Dĺžka platnosti zmluvy podľa neho vznikla po dohode oboch strán a „o opciu 49 rokov a možné odkúpenie požiadal GKÚ“. Bývalý šéf GKÚ Patrik Hensel vraví, že „či je zmluva výhodná, alebo je nevýhodná, je vec uhla pohľadu“. Dĺžku zmluvy podľa neho určili preto, „že išlo o veľké peniaze z našej strany“ a že veľa stáli technológie v budove a vznikla pri rokovaniach s Armagedonom. Denník napísal, že Hensel zmluvu podpísal v čase, keď budova nebola zrekonštruovaná a Duchovný do nej začal dávať peniaze, až keď mal vo vrecku zmluvu na desaťročia dopredu. Bývalý šéf GKÚ tvrdí, že rozmýšľali aj o postavení vlastnej budovy, toto riešenie im však pripadalo výhodnejšie.

V Liptovskom Mikuláši sú úplne iné prenájmy, hovorí aj Richard Brodský z miestnej realitnej kancelárie BK real. Skladové priestory v danej lokalite prenajímajú od dvoch eur a kancelárske okolo päť až šesť za štvorcový meter. Desať eur za meter skladov je podľa neho nonsens.

Duchovného v Mikuláši podľa Sme poznajú ako blízkeho človeka Norberta Havalca – „projektového manažéra“ firmy Interblue Group z kauzy emisie, ktorý má viaceré väzby na SNS a Jána Slotu. Duchovný priznáva, že sú s Havalcom „známi“. Aj Havalec pre Sme odpísal, že sa poznajú, keďže vraj Duchovný vlastní dve najlepšie reštaurácie v meste. Tvrdí však, že o budove nič nevie a nič s ňou nemá.

Keď si z redakcie Sme prišli budovu pozrieť, sprevádzal ich Roman Chaloupka, šéf mikulášskeho strediska GKÚ. Dodatočne sa ukázalo, že v rokoch 2007 a 2008 bol predsedom predstavenstva Havalcovej firmy Magic Trading Corporation. „Ja som odtiaľ odišiel a ja som na Magicu odvtedy nebol, pane,“ reagoval pre Sme o deň neskôr cez telefón Chaloupka na otázky o Havalcovi. „Pokiaľ si myslíte, že som sem išiel preto, že ma sem pán Havalec poslal, ste na omyle.“

Nový riaditeľ GKÚ Juraj Celler považuje prenájom za mimoriadne nevýhodný a pred niekoľkými týždňami podal na súd žalobu, ktorou ho chce zrušiť. Jeho predchodcovia, nominanti strany Most-Híd, sa zmluvu napadnúť nesnažili. Denník dodáva, že naopak, podpísali k nej niekoľko dodatkov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.