• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Novinky v službách zamestnanosti idú podľa KDH proti mladým

  • 14:03 24.03.2013
  • BRATISLAVA
Novinky v službách zamestnanosti idú podľa KDH proti mladým

Novinky v službách zamestnanosti, ktoré schválili poslanci Smeru-SD, idú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka proti mladým nezamestnaným.

Ako povedal pre agentúru SITA, negatívne sa ich dotknú najmä zmeny v príspevkoch na vykonávanie absolventskej praxe. „Doteraz nezamestnaní absolventi, ktorí si našli aspoň prax, dostávali príspevok v sume životného minima. Po novom im ho vláda Smeru zníži o viac ako tretinu zo 195 na 126 eur mesačne. Ublíži to viac ako 16 000 mladým nezamestnaným. Istoty a sociálnu politiku si asi predstavovali inak,“ zdôraznil Moravčík.

Absolventská prax sa bude podľa Moravčíka po novom hľadať ťažšie. „Osloviť organizácie na dedine či v meste už nemusí stačiť. Smer totiž zaviedol podmienku, že praxovať sa bude môcť len v takej oblasti, ktorú absolvent vyštudoval. Ublíži to najviac tým, ktorí si prácu hľadajú najťažšie, teda napríklad absolventom histórie, filozofie či politológie,“ konštatoval podpredseda kresťanských demokratov s tým, že doteraz sa mohli vďaka absolventskej praxi rekvalifikovať a následne si nájsť ľahšie aj zamestnanie.

Vláda Smeru im túto príležitosť podľa Moravčíka berie. Namiesto životného minima si tak nezarobia nič.

Vrcholom arogancie vlády voči absolventom je podľa Moravčíka to, že keď sa im aj podarí splniť sťažené podmienky, tak im môže príspevok zamietnuť „smerácka“ komisia. Doteraz po splnení podmienok dostávali príspevok automaticky zo zákona. „Po novom sa budú musieť prosiť členom komisie, v ktorej budú sedieť najmä nominanti regionálnych štruktúr Smeru,“ upozornil.

KDH podľa Moravčíka dlhodobo presadzuje prax vo fungujúcich organizáciách už počas štúdia na stredných a vysokých školách. Pomohlo by to ľahšiemu zamestnaniu sa absolventov. Pre tých, ktorým to štát neumožnil, by mal zostať zachovaný zo zákona nárokovateľný príspevok vo výške aspoň životného minima.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.