• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Univerzity budú viac spolupracovať na výskume

  • 18:54 23.03.2013
  • BRATISLAVA
Univerzity budú viac spolupracovať na výskume

Intenzívnejšie spolupracovať v oblasti výskumu, ktorý je priamo prepojený aj so vzdelávaním, chce osem slovenských univerzít.

Vytvorili preto Združenie výskumne a technicky orientovaných univerzít SR, ktorých rektori chcú spolupracovať pri zlepšovaní podmienok na výskum na Slovensku.

"Pre rozvoj spoločnosti je kriticky dôležité, aby výskumné aktivity, ktoré prinášajú nové poznatky, boli priamo prepojené so vzdelávaním. To sa deje práve na univerzitných vysokých školách, v zahraničí často nazvaných výskumné univerzity, priamym prepájaním týchto aktivít s praxou, potrebami priemyslu, či spoločnosti," povedal rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer.

Združenie tvoria Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene

Vysoké školy spoločne majú najväčšiu výskumnú kapacitu, ale aj medzinárodne akceptované výkony vo vede, produkované na Slovensku, o čom sa málo vie, pripomenul Redhammer. Univerzity preto chcú na tejto spoločnej platforme okrem vymieňania si informácií aj spoločne presadzovať dôležitosť univerzitného výskumu pre spoločnosť. "Budeme sa snažiť nájsť určitú diskusnú platformu tak, aby sme vedeli lepšie prinášať Slovensku to, čo Slovensko potrebuje," dodal rektor STU.

Aj keď sa tieto školy spojili na báze prírodných a technických vied, plánujú úzko spolupracovať s ďalšími slovenskými univerzitami a inštitúciami, napríklad s Ekonomickou univerzitou v Bratislave či Slovenskou akadémiou vied.

Výskumné univerzity predstavujú najväčší výskumný potenciál v SR. Produkujú viac ako polovicu relevantných vedeckých výstupov zo Slovenska. Na univerzitách v novom združení študuje 56 percent študentov zo všetkých verejných vysokých škôl. Tieto školy produkujú takmer polovicu všetkých monografií a učebníc, ktoré pochádzajú z verejných vysokých škôl a 83 percent prác v renomovaných medzinárodných vedeckých časopisoch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.