• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Monitor deviatakov demotivuje, neukáže, čo žiaci vedia

  • 23:17 23.03.2013
  • BRATISLAVA
Monitor deviatakov demotivuje, neukáže, čo žiaci vedia

Monitor deviatakov stráca podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej opodstatnenie, žiaci sú demotivovaní.

Ako povedala Szitová v sobotu pre agentúru SITA, zaznamenali nový fenomén, keď mnohí žiaci rezignovali a z tried odchádzali pred uplynutím času, ktorý bol vymedzený na testovanie.

Podľa Szitovej to súvisí s tým, že ministerstvo školstva podmienilo prijatie žiaka na strednú školu bez prijímacích skúšok 90-percentnou úspešnosťou v celoslovenskom testovaní. „Monitor s kritériom 90 percent úspešnosti pre prijatie na akúkoľvek strednú školu stráca pre väčšinu žiakov opodstatnenie a dosiahnuté výsledky nebudú odzrkadľovať skutočnú úroveň vedomostí žiakov,“ zdôraznila.

Žiaci s horším prospechom sa podľa Szitovej po oboznámení sa so zadaním jednotlivých úloh prestali snažiť, často tipovali. Upozornila, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi do tzv. zbernej triedy, teda miestnosti vyhradenej pre žiakov, ktorí testovanie ukončili, prichádzali mnohí deviataci v polovici testovania s argumentom, že aj tak na 90 percent testy nenapíšu a budú musieť robiť prijímacie skúšky.

Szitová tiež upozornila, že test z matematiky podľa učiteľov nezahŕňal učivo 9. ročníka a zvládol by ho aj ôsmak. Naopak, test zo slovenského jazyka obsahoval otázky zo stredoškolského učiva.

„Monitor v súčasnej podobe demotivuje väčšinu žiakov a prestáva plniť hlavnú úlohu, ktorou je získať obraz o výkone žiakov pri výstupe zo základnej školy,“ vyhlásila s tým, že v predchádzajúcich rokoch predstavovali kritérium prijatia žiaka na strednú školu výsledky testovania spolu s prospechom žiaka, úspešnosťou v súťažiach a talentových skúškach.

Ak má byť súčasne nastavený monitor motivačný, 90-percentná hranica by sa mala podľa nej doplniť aj o nižšie úrovne úspešnosti (napr. 70 percent, 50 percent), ktoré by motivovali všetkých žiakov základných škôl dosiahnuť čo najlepší výsledok v testovaní.

„Ministerstvo školstva ohraničilo priemerom známok prijatie žiakov na stredné školy a k priemerom známok teraz pridáva aj 90 percent v monitore. Prispejú tieto opatrenia skutočne ku skvalitneniu vzdelávania? Mali by sme motivovať a myslieť aj na deti, ktoré síce nie sú perfektné v matematike, no majú vynikajúce úspechy napr. v hre na klavír, maľovaní, cudzích jazykoch, prípadne sú manuálne zruční,“ uviedla.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.