• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Obciam sa rozviažu ruky, alkoholu na verejnosti odzvoní

  • 16:18 22.03.2013
  • BRATISLAVA
Obciam sa rozviažu ruky, alkoholu na verejnosti odzvoní

Obciam by sa mali rozviazať ruky pri rozhodovaní o zákaze predaja a požívania alkoholických nápojov na verejných miestach, ktorý by už mohli vydávať bez časových obmedzení na celý deň bez ohraničenia hodinami.

Vyplýva to z poslaneckého návrhu novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorý poslanci prerokovali v závere siedmeho dňa 16. schôdze parlamentu.

Súčasné znenie zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb im totiž neumožňuje vydať celodenný plošný zákaz.

Dnes je obec v nejasnej pozícii, do akej miery môže požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach obmedziť na určitý čas alebo na určitom mieste. Súčasný právny stav neumožňuje, aby ho obmedzila obecným nariadením na dobu neurčitú nepretržite počas celého roka a na miestach vymedzených obcou.
Formulácia v zákone bráni poriadku

Bráni tomu formulácia v zákone „v určitých hodinách alebo dňoch“. Napríklad v Košiciach museli vydať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o čistote a verejnom poriadku, ktoré vymedzuje zákaz požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, mimo zariadení na to určených, prevádzkovo a priestorovo prispôsobených v čase od 5:00 do 3:00 nasledujúceho dňa.

Tým však vzniká v nočných hodinách časový priestor na požívanie alkoholu napríklad na zastávkach MHD, detských ihriskách alebo v bezprostrednej blízkosti školských zariadení a kostolov.

„Takéto problémy sme mali aj v Žiline, kde v čase, keď je akoby povolená konzumácia alkoholu na verejných miestach, dochádzalo k devastácii a ničeniu majetku,“ konštatoval jeden z autorov novely, poslanec a primátor Žiliny Igor Choma.
Zásah proti ničeniu, nie proti pitiu

Polícia tak mohla zasiahnuť v danom čase len proti ničeniu majetku, ale nie proti tomu, že výtržníci v danom čase pili alkohol na ulici.

Spomínaná forma VZN vznikla na základe protestu prokurátora z 15. novembra 2006 proti dovtedy platnému zneniu nariadenia mesta Košice, v ktorom bol zakotvený úplný zákaz požívania alkoholu na verejných priestranstvách.
Obmedziť alebo zakázať požívanie alkoholu

Novela by umožnila, aby obec vo svojich územných obvodoch alebo v určitých častiach svojho územia mohla prijatím nariadenia obmedziť alebo zakázať podávanie alebo požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach bez časového ohraničenia.

V zariadeniach spoločného stravovania a v predajniach potravín by tak mohla obmedziť alebo zakázať predaj, podávanie a požívanie alkoholických nápojov tak ako aj v súčasnosti, len v určitých hodinách alebo dňoch.

Zákonodarcovia budú na základe dohody poslaneckého grémia pokračovať v rokovaní 16. schôdze v pondelok od 13:00.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.