• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Cyprus dostal od ECB ultimátum, hrozí mu stopka v eurozóne

  • 13:11 22.03.2013
  • NIKÓZIA
Cyprus dostal od ECB ultimátum, hrozí mu stopka v eurozóne

Cyperská vláda pokračuje v hľadaní alternatívnych zdrojov financií, ktoré by ostrovu zmietanému krízou zabezpečili finančnú pomoc od medzinárodných inštitúcií.

Po ultimáte od Európskej centrálnej banky (ECB) sa však pripravuje aj na najhoršie a zvažuje zavedenie kapitálových kontrolných mechanizmov, aby zabránila odlivu financií z ostrova.

Krízové opatrenia vlády, ktoré má parlament prerokovať v piatok, však s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú potenciál zabezpečiť 5,8 mld. eur, ktoré EÚ požaduje ako spoluúčasť Cypru na jeho finančnej záchrane.
Cyprus má čas do pondelka

Ruské banky nie sú v riziku
Finančná kríza na Cypre neznamená žiadnu systémovú hrozbu pre ruský bankový systém. V piatok to vyhlásil viceguvernér ruskej centrálnej banky Alexej Simanovsky.

Dodal, že nevidí žiadne riziko úpadku ktorejkoľvek ruskej banky v dôsledku krízy, ktorej Cyprus čelí.

Cyperskému ministrovi financií Michaelovi Sarrisovi sa počas dvojdňových rokovaní v Moskve nepodarilo dohodnúť predĺženie splatnosti úveru, ktorý jeho krajina má od Ruska, ani prípadnú novú pôžičku.

Rokovania s ruským ministrom financií Antonom Siluanovom sa skončili v noci zo štvrtka na piatok bez toho, aby sa Nikózii podarilo dohodnúť predĺženie splatnosti existujúceho úveru v objeme 2,5 mld. eur.

Uviedli to dva zdroje oboznámené s rokovaniami.Cyperská banka vyzýva vládu
Najväčšia cyperská banka Bank of Cyprus vyzýva vládu, aby okamžite prijala návrh eurozóny zdaniť vklady nad 100 tis. eur. Alternatívou je podľa nej iba kolaps bankového systému krajiny.

"Keďže je jasné, že neexistujú žiadne alternatívne riešenia, krajina sa nemôže omeškať s prijatím návrhu Eurogroup,“ uviedla banka vo svojom stanovisku, kde tiež varuje, že v prípade kolapsu celého systému by zmizli všetky vklady.

"Nakoniec chceme zdôrazniť, že návrat k cyperskej libre by znamenal značnú stratu hodnoty aktív a viedol by k začarovanému kruhu devalvácie a hyperinflácie,“ tvrdí ďalej.
ECB vo štvrtok Nikózii pohrozila, že zastaví poskytovanie likvidity cyperským bankám, ak sa krajina s medzinárodnými veriteľmi nedohodne do pondelka.

Stiahnutie sa ECB z ostrova by znamenalo, že najväčšie cyperské banky by museli prejsť likvidáciou, pričom by sa vymazali veľké vklady, ktoré sa Cyprus snaží ochrániť a krajina by pravdepodobne musela opustiť menovú úniu, povedal jeden z predstaviteľov EÚ pre agentúru Reuters.

"Ak skolabuje finančný sektor, museli by prejsť zásadnou devalváciou a v takej situácii by nemali inú možnosť, ako zaviesť vlastnú menu," povedal s tým, že únia je pripravená takúto možnosť akceptovať, aby zmiernila dopad škôd na európsku ekonomiku.

Ministri financií eurozóny však vyzývajú Nikóziu, aby prišla s novým návrhom. V snahe upokojiť partnerov vláda parlamentu navrhla vytvorenie "fondu solidarity", ktorý by spojil štátne aktíva, vrátane budúcich ziskov z predaja zemného plynu, ako základ núdzovej emisie dlhopisov, ktoré banka JP Morgan prirovnala k "národnému požiarnemu výpredaju".

Krajina sa tiež pripravuje na najhoršiu možnosť, keďže vláda hľadá aj cestu k zavedeniu kapitálových kontrolných mechanizmov, čo je opatrenie, aké naposledy použila ešte pred vstupom Cypru do eurozóny. Cyperský minister financií Michael Sarris zároveň v Moskve vyjednáva možnosť predĺženia splatnosti a zníženia úroku na pôžičku vo výške 2,5 mld. eur, ktorú krajina dostala od Ruska minulosti.

Poprel však, že by s ruským kolegom jednal o ďalšom úvere. Moskva nezávisle na tom informovala EÚ, že nemá záujem investovať ďalšie financie do Cypru, potvrdil aj predseda skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem.
Ostrov vplýva na ceny ropy aj zlata

Ceny ropy vo štvrtok oslabili o viac ako o 1 %. Cyprus sa totiž namáhavo snažil získať dostatok peňazí, aby splnil predpoklady pre poskytnutie zahraničnej núdzovej pomoci a vyhol sa kolapsu bánk. To oživilo obavy o výhľad dopytu po rope v Európe.

Obavy o situáciu v Európe posilnila aj správa, podľa ktorej ekonomická aktivita v eurozóne v marci opäť oslabila. Májové dodávky londýnskej ropy Brent zlacneli o 1,15 % na 107,47 USD za barel. Cena májových dodávok ľahkej americkej ropy klesla o 1,12 % na 92,45 USD za barel.

Cena zlata stúpla na takmer mesačné maximum. Investori ho totiž nakupovali ako bezpečné aktívum po tom, ako Európska únia dala Cypru ultimátum na získanie miliárd eur, ktoré potrebuje na uzatvorenie dohody o núdzovej pomoci.

Spotová cena žltého kovu sa vyšplhala až na 1 616,36 USD za uncu, čiže najvyššie od 26. februára. O 18:10 GMT bola na úrovni 1 615,35 USD za uncu, čiže oproti predošlému dňu vyššie o 0,6 %. Aprílové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 6,30 USD na 1 613,80 USD za uncu.
S&P znížila rating Cypru

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) pre bankovú krízu vo štvrtok znížila dlhodobý úverový rating Cypru hlbšie do rizikového pásma. Agentúra tiež zhoršila výhľad ratingu Maďarska, opierajúc sa o možné dopady posledných politických zmien v krajine.

S&P znížila rating Cypru z CCC+ na úroveň CCC, pričom varovala, že sa zväčšuje riziko odlivu kapitálu, ktorý by mohol vytvoriť potrebu zavedenia kapitálových kontrolných mechanizmov.

"Myslíme si, že keďže po odmietnutí podmienok záchrany od Európskej únie neexistuje dôveryhodný alternatívny zdroj financií, zvyšuje sa riziko výnimočnej udalosti. Očakávame však, že Nikózia s Bruselom v najbližších dňoch dosiahnu dohodu o alternatívnom riešení," informovala agentúra v písomnom vyhlásení.

Dodala, že rating má naďalej negatívny výhľad. Konkurenčná agentúra Moody's v súčasnosti hodnotí Cyprus na úrovni Caa3 s negatívnym výhľadom, rating agentúry Fitch je na úrovni B, tiež s negatívnym výhľadom.

Rating S&P znížila aj Maďarsku

Agentúra S&P tiež vo štvrtok znížila výhľad úverového ratingu Maďarska zo stabilného na negatívny, hoci potvrdila dlhodobý rating na úrovni BB. Spoločnosť vyslovila varovanie, že veľká výmena vo vedení maďarskej národnej banky a nedávne zmeny v ústave môžu vláde zvýšiť náklady na financovanie a poškodiť úverový rating krajiny.

Opierala sa pri tom o názory niektorých politikov z EÚ a USA, ktorí zmeny hodnotia ako protidemokratické. "Zmena výhľadu odráža náš názor, že predvídateľnosť a dôveryhodnosť rámca maďarskej politiky sa naďalej znižuje," napísala v stanovisku agentúra.

Fitch Maďarsko hodnotí na úrovni BB+ so stabilným výhľadom, agentúra Moody's krajine dala hodnotenie Ba1 s negatívnym výhľadom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.