• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Opaľovanie „hore bez“. Hrozí pokuta i väzenie!

  • 19:00 26.06.2014
  • BRATISLAVA
Opaľovanie „hore bez“. Hrozí pokuta i väzenie!

Dámy si pochvaľujú rovnomerne opálený dekolt a muži naokolo sa popod fúz spokojne usmievajú. Opaľovať hore bez sa odváži stále viac žien. Pozor by si však mali dávať v zahraničí!

Konzervatívnosť už dávno nie je v móde a ani opaľovanie hore bez už nie je zriedkavým javom na kúpaliskách a najmä dovolenkách pri mori. Pre niektorých je takýto spôsob opaľovania na verejných plážach provokáciu a pobúrením. Nie v každej krajine je prijaté s nadhľadom a pochopením.

Pred tým, ako zhodíte vrchný diel plaviek si preto rozhodne overte kultúru, ale i mravné pravidlá v danej krajine! Vyhnete sa tak nepríjemnostiam, pokutám či dokonca väzbe.

Tu môžete

Na severe Talianska, v Bulharsku či Španielsku nehrozia problémy a opaľovanie bez vrchného dielu plaviek je bezproblémové. Ani pri slovenskom mori v Chorvátsku nie sú polonahé ženy ničím zvláštnym. V oblasti Makarskej riviéry sa dá dokonca odhadnúť ich pomer na 50:50. 

Čítajte: Tipy, ako si užiť dovolenku na 100 %

"Ľahnú si k vode a bez ohľadu na vek si väčšinou vyzlečú podprsenku z plaviek. Spodný diel si potom zhrnú tak, aby zakrýval čo najmenej," vysvetlil starší majiteľ penziónu v chorvátskom Zadare pre český portál lidovky.cz. Považuje to však za normálne. S jeho tvrdeniami súhlasili aj ostatní domáci obyvatelia a potvrdili, že sa tak správa väčšina turistiek.

Nepríjemnosti z dovoleniek

Problémy si môžete narobiť v prísne islamských krajinách. Opaľovanie hore bez je obmedzené najmä v Egypte, Turecku a v Tunisku. V Spojených arabských emirátoch dokonca platí zákaz kúpania i v bikinách a slipoch. To je povolené len na súkromných plážach hotelov.

Na ostrovoch sa môže takéto správanie stretnúť s nepochopením miestnych. Stupeň nahoty pri kúpaní sa v mori je regulovaný pravidlami napríklad na gréckom ostrove Kréta. Miestne ženy sa dožadovali zahalenia turistiek a tvrdili, že mravná výchova ich detí je nahotou ohrozená.

Negatívne skúsenosti pochádzajú aj z dovolenky v Taliansku: "Pravidelne cestujem do Bibione a nikdy som nemala najmenší problém. Minulý rok sme ale boli na juhu Sicílie a miestne deti po nás hádzali kamene. Muži sa k nám potom chovali vyložene oplzlo," povedala mladá žena pre lidovky.cz.

Vysoká pokuta a francúzske väzenie

Obmedzenia odhaľovania na verejnosti vydala aj parížska polícia. Pod dozorom sú najmä brehy Seiny s plážovými zónami s nanoseným pieskom, slnečníkmi a ležadlami. Za neprimeraný odev, ktorý je podľa jej vyhlásenia v rozpore s dobrými mravmi spoločnosti, môžu občania i turisti obdržať pokutu až do výšky 3750 eur! Ak by sa niekto odvážil vyzliecť a odhaliť intímne partie, a to vrátane pŕs, môže byť podľa právneho poriadku trestaný odňatím slobody až na jeden rok!

Opaľovanie pŕs a vznik rakoviny

A čo zdravotné riziká? Lekári v oblasti rádiodiagnostiky vylučujú informáciu, že by opaľovanie hore bez malo vplyv na zdravie prsníkov. Potrebná je ale ochrana pred UV žiarením vysokým faktorom, nakoľko je pokožka okolo bradaviek a na prsiach tenšia a citlivejšia.

Čítajte: Ako sa opáliť do hneda a zdravo?

Medzi rizikové faktory vzniku rakoviny prsníka patrí dedičnosť, obezita, alkoholizmus, ožarovanie hrudníka v mladom veku a tiež stres. Na príčine môže byť i rada vonkajších podnetov, ktoré pramenia zo znečistenia vonkajšieho prostredia. Vyskytuje sa väčšinou v pokročilejšom veku ženy. U mladých dvadsaťročných dievčat býva veľmi zriedkavé. 

Súvisiace:

Betakarotén: Povinná letná výbava

Zdroj foto: Flickr

Zdroj: BD, Info.sk, dailymail.co.uk lidovky.cz, idnes.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.