• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Marihuana v uliciach je čoraz silnejšia, upozorňujú európski odborníci

  • 14:45 19.06.2014
  • BRATISLAVA
Marihuana v uliciach je čoraz silnejšia, upozorňujú európski odborníci

Európska správa o drogách za rok 2014 poukazuje, že verejná mienka je najviac polarizovaná v prípade drogy kanabis, ktorá je známa ako marihuana alebo hašiš.

Marihuana, ktorá sa objavuje v európskych uliciach, je podľa odborníkov čoraz účinnejšia. Obsah THC býva priemerne tri až 14 percent, zaznamenal sa však už aj prípad, keď to bolo 46 percent. Odborníci z Agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA) v Lisabone upozorňujú, že za istých podmienok možno rastliny dopestovať už za 11 týždňov. Slovensku nie je téma pestovania neznáma, radíme sa medzi krajiny s vyššou mierou takejto činnosti.

Európska správa o drogách za rok 2014 poukazuje, že verejná mienka je najviac polarizovaná v prípade drogy kanabis, ktorá je známa ako marihuana alebo hašiš. Prispievajú k tomu aj legislatívne zmeny v niektorých krajinách. Prieskumy ukazujú, že s kanabisom majú skúsenosti mnohí Európania. Ide o nezákonnú drogu, ktorú najčastejšie užívajú všetky vekové skupiny. Odhaduje sa, že vlani ju užilo 14,6 milióna mladých Európanov. Je rozšírenejšia u mužov a asi jedno percento dospelých Európanov ju užíva denne.

K vzostupu užívania však podľa správy EMCDDA v Európe na rozdiel od iných častí sveta nedochádza. V mladších vekových kategóriách nastáva pokles užívania. Nie v každej európskej krajine to ale platí, ani na Slovensku nie. Viacero krajín so všeobecne nízkou prevalenciou zaznamenalo nedávno zvýšené užívanie, upozorňuje správa. Práve kanabis je v súčasnosti drogou, ktorá v európskych krajinách privádza ľudí na protidrogové liečenie.

Ročná spotreba marihuany a hašišu sa odhaduje na 2000 ton. Vysoká prevalencia užívania tejto drogy sa odráža aj v 80-percentom podiele záchytov tejto drogy spomedzi všetkých v Európe. Marihuana sa väčšinou pestuje v domácich podmienkach, prípadne sa dováža zo zahraničia, hašiš väčšinou pochádza z Maroka. Trendy ukazujú nielen nárast účinnosti, ale i maloobchodnej ceny. Vznikajú tiež syntetické kanabinoidy. Ide o chemické látky, ktoré napodobňujú účinok kanabisu. Väčšina sa vo forme prášku vyrába v Číne.

Marihuana má na slovenskom drogovom trhu dominantné postavenie. Jej užívanie vykazuje alarmujúce čísla najmä v kategórii stredoškolákov. "Takmer tretina stredoškolákov priznáva, že túto drogu vyskúšali. O narastajúcom dopyte po tejto droge svedčia aj čísla o liečených pacientoch. Vôbec po prvý raz v histórii sledovania počtu liečených pacientov na Slovensku bol počet pacientov prijatých na liečbu pre problémy súvisiace s konope v roku 2012 vyšší než počet pacientov so závislosťou od heroínu," priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Štatistiky ukazujú, že na Slovensku má skúsenosti s marihuanou asi desatina ľudí vo veku od 15 do 64 rokov. Za posledný rok ju užilo 7,3 percenta mladých dospelých (15 až 34 rokov).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

VČERA - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

VČERA - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.