• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Slovensko a Maďarsko vlani zbližovali ekonomické aktivity

  • 7:44 21.03.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko a Maďarsko vlani zbližovali ekonomické aktivity

Vzťahy Slovenska a Maďarska minulý rok ovplyvnila najmä snaha dosiahnuť pozitívne výsledky v oblasti hospodárskej spolupráce, dopravnej infraštruktúry a energetickej bezpečnosti.

Vytvoril sa spoločný trh s elektrickou energiou, začalo sa budovať plynové prepojenie a premiér Robert Fico navštívil nášho južného suseda hneď dvakrát.

Aj úroveň slovensko-maďarských vzťahov v minulom roku bilancuje Správa o plnení úloh zahraničnej politiky Slovenskej republiky v roku 2012, ktorou poslanci otvoria šiesty deň 16. schôdze parlamentu.

Správa pripomína, že vlani sa začal dialóg medzi tímami právnikov o medzinárodnoprávnych aspektoch problematiky štátneho občianstva a Slovensko otvorilo na pôde zmiešanej komisie pre záležitosti menšín otázku nedodržiavania bilaterálnej dohody o vzájomnej podpore národnostných menšín v oblasti školstva a kultúry zo strany Maďarska.

"V roku 2012 došlo k definitívnemu uzavretiu kauzy odopretia vstupu bývalému maďarskému prezidentovi Solyómovi na územie SR. Súdny dvor EÚ potvrdil, že SR neporušila právo EÚ odoprením vstupu Solyómovi na svoje územie," konštatuje sa v materiáli.

Vzťahy so susednou Českou republikou boli v roku 2012 výnimočné, intenzívna a dynamická bola spolupráca s Poľskom.

Ďalej sa upevnili bilaterálne vzťahy s Rakúskom a rozvíjal sa politický dialóg SR s Ukrajinou. Minuloročné politické vzťahy Slovenska so Spojenými štátmi americkými boli podľa správy na vysokej úrovni.

"Počas stretnutí s partnermi z USA bola konštatovaná vynikajúca úroveň dvojstranných vzťahov. Význam aktívneho angažovania sa SR a plnenia si záväzkov v rámci NATO bol ocenený počas všetkých bilaterálnych návštev, ako aj na summite NATO v Chicagu. Americkí partneri vysoko oceňujú angažovanie sa SR v Afganistane".

Vo vzťahoch s Ruskom sa Slovensko minulý rok zasadzovalo za otvorený dialóg s Moskvou a formovanie partnerstva, ktoré bude zbavené predsudkov a založené na konkrétnych projektoch a výsledkoch.

"Po parlamentných voľbách na Slovensku a prezidentských voľbách v Rusku došlo v slovensko-ruskej bilaterálnej relácii k nadviazaniu na dovtedajší politický dialóg," uzatvára správa.

Zákonodarcovia v úvode dňa prerokujú aj Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2012, potom budú pokračovať v diskusii dvomi návrhmi, predloženými rezortom pôdohospodárstva, a neskôr prídu na rad poslanecké návrhy právnych noriem.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.