• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Jar sa odkladá, Slovensko sa trápi s vetrom a snehom

  • 13:28 21.03.2013
  • BRATISLAVA
Jar sa odkladá, Slovensko sa trápi s vetrom a snehom

Druhý jarný deň vráti Slovensko do typických koľají. Po slnečnej strede s príjemnými teplotami sa do krajiny pod Tatrami vrátia zrážky. Tie budú miestami dokonca snehové.

Štvrtková obloha má byť oblačná až zamračená. Na mnohých miestach treba rátať s dažďom, na severe miestami s dažďom zmiešaným so snehom. Od nadmorskej výšky cca 700 m vypráši Perinbaba svoju snehovú perinu. Večer bude hranica sneženia klesať.

Takmer na celom Slovensku sa opäť pokazí počasie, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom, snežením, ako aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Fúkať bude v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a v Trnavskom kraji oddnes od 18:00 do piatka 22. marca do 18:00.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí aj pre ostatné kraje okrem Žilinského, v ktorých bude fúkať oddnes od 18:00 do polnoci z piatka 22. na sobotu 23. marca. Rýchlosť vetra môže v nárazoch dosiahnuť 17 až 23 metrov za sekundu, ľudia by si mali dávať preto pozor.

Tento víkend udrú mrazy

Okrem toho vydal SHMÚ aj iné výstrahy prvého stupňa. Vo východnej polovici Slovenska bude oddnes od 18:00 opäť snežiť. Pre Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj platí výstraha do piatka do 18:00, pre Žilinský kraj do 15:00. Miestami môže napadnúť 10 až 20 centimetrov nového snehu, čo môže byť nebezpečné pre vodičov i chodcov.

Od piatka zmrzne aj krv v žilách. Zo soboty na nedeľu klesne na východe nočná teplota až na -17 stupňov Celzia. Viac sa dočítate --->>> TU.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 6 až 11 stupňov Celzia, v severnej polovici západného a stredného
Slovenska a na severovýchode to bude len okolo 1 až 6 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo -3 stupňov Celzia.

Zaduje severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade, popoludní aj na východe dosiahne silu 5 až 10 m/s, v nárazoch do 16 m/s (20 až 35 km/h, nárazy 60 km/h).

Výstrahy na štvrtok

Meteorológovia zo SHMÚ vydali 1. stupeň výstrahy pred vetrom pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. V Trenčianskom sa k vetru pridala aj varovanie pred snehovými jazykmi.

Na veľkej časti územia sa budú vplyvom vetra a sneženia tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstrahu prvého stupňa vydal ústav pre Banskobystrický kraj oddnes od 15:00 do soboty 23. marca do 12:00, pre Trenčiansky a Žilinský kraj platí výstraha oddnes od 18:00 do piatka do 18:00 a pre Košický a v Prešovský kraj od polnoci zo štvrtka na piatok do soboty 23. marca do 18:00. Pozor by si mali dávať najmä vodiči.

Prvý stupeň výstrahy pred snežením, vetrom aj snehovými závejmi platí pre celý Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. V Žilinskom kraji si treba dávať pozor pred silným vetrom a snežením.

Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu je 0 až 12 mm / na severe do 5 cm, na horách do 15 cm.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.