• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Budete mi chýbať, povedal Gašparovič Ficovi a jeho ministrom

  • 12:50 11.06.2014
  • BRATISLAVA
Budete mi chýbať, povedal Gašparovič Ficovi a jeho ministrom

Dosluhujúcemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi bude vláda Roberta Fica chýbať.

"Teším sa na to, že budem mať oveľa viac voľného času, ale som presvedčený, že mi budete aj tak trochu chýbať. Chýbať mi budú tie stretnutia, keď sme mali problémy, zatelefonovali sme si, prišli sme, sadli sme a hľadali riešenia," povedal Gašparovič premiérovi a jeho ministrom.

Súvisiace:

Slovensko v nedeľu slávnostne dostane nového prezidenta

Najbližších päť rokov si asi nezašoférujem, zvyká si Kiska
Vzťah s prezidentom bol podľa premiéra nadštandardný

Prezident prijal v stredu Ficov kabinet pri príležitosti ukončenia svojho pôsobenia vo funkcii. Gašparovič je rád, že počas svojho pôsobenia vo funkcii spolupracoval najmä s vládami Roberta Fica. Zdôraznil, že vo vzťahu k premiérom sa vždy snažil stavať do pozície politického partnera a nie opozície.

"Nie je žiadnym tajomstvom, naopak, myslím si, že to bola veľká prednosť, že vzťahy medzi tromi najvyššími ústavnými činiteľmi v rokoch 2006 až 2010 a od 2012 až doteraz boli nadštandardné," vyhlásil Fico.

Ako prezident bol sociálnejší ako ja, povedal Fico

Predseda vlády vyzdvihol najmä dva rozmery Gašparovičovho pôsobenia – zásadné postoje k slovenským národnoštátnym záujmom a sociálne cítenie. "Často som bol svedkom rozhovorov s vami, keď som presadzoval niektoré veci a kde ste ako prezident boli ešte sociálnejší ako ja," dodal premiér.

Prezidentovi v mene svojej vlády, ale aj strany Smer poďakoval a vyslovil presvedčenie, že po tom, ako s hrdosťou opustí svoj úrad, bude svoje skúsenosti aj naďalej ponúkať Slovensku. "Pretože takýchto skúsených politikov a ľudí, ktorí preukázali veľa, na Slovensku nie je veľa," poznamenal. "Želám ti, pán prezident, všetko najlepšie," ukončil už veľmi osobne svoj príhovor Fico.

Prezident Ivan Gašparovič vo funkcii končí v nedeľu 15. júna, keď ho v kresle hlavy štátu vystrieda Andrej Kiska.

Prezident Gašparovič vystúpi v parlamente po piatich rokoch

Prezident Gašparovič vystúpi popoludní o 14:30 aj v parlamente.

"Chcem vás požiadať, aby sme boli v pléne a vypočuli si vystúpenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča," povedal poslancom NR SR predseda parlamentu Pavol Paška.

Gašparovič sa naposledy prihovoril zákonodarcom vo februári 2009. Prezidentom SR bol od roku 2004.

Gašparovič bol podľa Štefanca odtrhnutý od reality

Podpredsedovi SDKÚ-DS Ivanovi Štefancovi sa vystúpenie prezidenta štyri dni pred odchodom z funkcie nepáči. "Prezident päť rokov nenavštívil NR SR a nevyužil právo predniesť správu o stave Slovenskej republiky, že to chce spraviť v posledný týždeň vo funkcii je len snahou o aktivitu, ktorú som počas jeho desiatich rokov vo funkcii nezaregistroval," povedal Štefanec pre agentúru SITA.

Štefanec je presvedčený, že zmena v prezidentskom úrade bude na prospech občanov Slovenska. Verí, že nový prezident bude aktívny. "Gašparovič bol nielen pasívnym prezidentom a podľa jeho vlastných slov akoby členom Smeru-SD, ale bol aj odtrhnutý od reality," dodal podpredseda SDKÚ-DS.

Osuský prezidenta nebude počúvať

Poslanec Peter Osuský (SaS) odmieta počúvať v parlamente vystúpenie prezidenta Gašparoviča. Ako povedal Osuský v stredu pre agentúru SITA, nebude v sále počúvať prezidenta, pretože Gašparovič za desať rokov nevykonal nič také, prečo by stálo za to, ho teraz počúvať.

"Prial som si ho počúvať vtedy, keď nám mohol zdôvodniť svoj postoj k nevymenovaniu nami legálne zvoleného generálneho prokurátora (Jozefa Čentéša – poznámka SITA). Vtedy sme mu nestáli za to, aby nám prišiel niečo povedať. To je symbol. Mne nestojí on teraz za to, aby som ho počúval," vyhlásil Osuský.

Osuský si vie predstaviť a želal by si, aby mal prezidenta, ktorého chce počúvať, s ktorým nemusí vo všetkom súhlasiť, ale ktorého by si rád vypočul. Rád by si vypočul napríklad súčasného nemeckého prezidenta Joachima Gaucka či bývalého Richarda von Weizsäckera alebo bývalých českých prezidentov Václava Havla a Václava Klausa, aj keď s ním nesúhlasí vo všetkom. Ide podľa Osuského o ľudí, ktorých myšlienky môžu byť podnetné a na zamyslenie.

"Neočakávam, že by mohol teraz Gašparovič povedať niečo na zamyslenie a podnetné. Roky nechodil hovoriť o stave krajiny, o ktorom bolo treba hovoriť. Diali sa tu veci, rozhodnutia, kroky, ktoré ovplyvňovali zásadným spôsobom krajinu. Nechodil. Nevidím nijaký zmysel, aby som ho prišiel počúvať dnes," dodal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.