• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Po horúčavách prišla pohroma, búrka s vetrom ničili Košice

  • 12:48 11.06.2014
  • PREŠOV/KOŠICE
Po horúčavách prišla pohroma, búrka s vetrom ničili Košice

Košičania zažili po horúcom dni prudkú búrku so silným nárazovým vetrom, čo spôsobilo v meste a jeho okolí veľké škody. Vietor strhával strechy, váľal stromy aj s koreňmi, niektoré cesty boli neprejazdné.

Prvé hlásenie mali hasiči pol hodiny po osemnástej. V smere na Jahodnú vietor polámal stromy a cesta tu bola niekoľko hodín neprejazdná.

Súvisiace:

SHMÚ varuje v stredu pred extrémnym teplom výstrahou druhého stupňa

Horúčavy trápia aj domácich miláčikov, vieme, ako im pomôcť

Horúce dni vplývajú na zdravie, skolabovali stovky Slovákov

Vietor strhával strechy

Na košickom letisku vietor zobral celú strechu zo súkromného hangára, jeho majiteľ však v ňom nemal zaparkované svoje lietadlo. Prevádzka na letisku nebola prerušená.

Silný vietor strhol aj plechovú strechu na základnej škole na Gemerskej ulici, kde na vrchnom poschodí dážď premočil triedy a chodbu. Hasiči tu pomáhali provizórne prekryť strechu školy. Ďalšie strechy zničil vietor na Podnikateľskej ulici a v Šebastovciach.

Ako informoval agentúru SITA operačný dôstojník Miroslav Betuš z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, popadané stromy narobili nemalé škody aj v areáli Východoslovenského onkologického ústavu na Rastislavovej ulici v časti Košice Juh.

Leteli aj nábytky z letných terás

Práve južná časť Košíic bola najviac zasiahnutá živelnou pohromou. Stromy popadali aj na autá a to nielen v Košiciach, ale aj v Moldave.

Posledné volanie o pomoc zaznamenali hasiči krátko pred 22:00, kedy volajúci žiadali ich asistenciu na Bulharskej a Borodáčovej ulici.

Všetky posádky sú od večera v teréne, kde odstraňujú škody. Nárazový vietor postrhával aj reklamné tabule, dopravné značky a nábytok z letných terás. Pováľané stromy zahatali aj prejazd záchranárskym vozidlám. Podľa operačného dôstojníka, k zraneniam osôb nedošlo. Búrka s vetrom trvala iba krátko, no narobila veľké škody.

Mesto mapuje škody po večernej búrke

Magistrát mesta Košice mapuje škody, ktoré živel v Košiciach napáchal. Popadané stromy a konáre už neblokujú žiadne cesty ani chodníky. Priame škody na majetku mesta sú zatiaľ evidentné na budove Základnej školy na Gemerskej ulici, kde vietor strhol časť strechy. Agentúru SITA o tom informovala Linda Šnajdárová z komunikačného referátu košického magistrátu.

Zamočené triedy upratovali aj rodičia

Napriek zdevastovanej streche sa v stredu v škole na Gemerskej ulici riadne vyučovalo. Riaditeľ školy Vladimír Šamaj uviedol, že ešte vo večerných hodinách poškodenú strechu provizórne prekryli.

Zamočené triedy a chodby na vrchnom poschodí po búrke personál školy spolu s niektorými rodičmi dali do takého stavu, že sa mohli v nich žiaci učiť. Vietor strhol plech zo strechy asi na ploche 500 metrov štvorcových, poškodené sú tiež bleskozvody a odkvapové rúry. Plech odletel do školskej záhrady, kde posekal stromy. Výšku škody však riaditeľ nevedel odhadnúť.

Nárazový vietor narobil problémy aj v objekte Východoslovenského onkologického ústavu na Rastislavovej ulici. Generálna riaditeľka ústavu Nataša Džunková informovala, že v ich areáli vietor vyvrátil osem smrekov, jeden strom spadol na osvetlenie a na cestu. Hasiči ho hneď po udalosti odstránili. "Prevádzka je bez obmedzenia a škoda sa rieši ako poistná udalosť," uviedla. Džunková.

Majetkové škody v Košiciach aj v okolí mesta majú hlavne súkromné osoby, ktorým vietor na viacerých miestach poškodil strechy a na letisku zničil jeden prázdny hangár.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.