• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Najlepší cvik na brucho! (prvý diel)

  • 19:00 11.06.2014
  • BRATISLAVA
Najlepší cvik na brucho! (prvý diel)

Bez zbytočných rečí poďme rovno na vec. 

Prvý mnou odporúčaný cvik sa ukrýva pod skratkou: VOOS

TECHNIKA:

1) Sedím si hladný za stolom. Predo mnou tanier plný CESTOVÍN (doplň podľa seba). K tomu pohár Mirindy (pije to vôbec ešte niekto?).
2) Predtým než dojem celý obsah taniera a vypijem to sladké nešťastie, uchopím mocne roh stola oboma rukami a zhlboka sa nadýchnem.
3) Spevným stred tela. Mierne sa predkloním a s výdychom sa všetkou silou od stola dynamicky odtláčam.
4) Pomaličky vstávam a so škaredou nadávkou na perách odchádzam preč.
Gratulujem! Práve ste vykonali jedno opakovanie najlepšieho cviku na vyrysovanie vašich už existujúcich brušných svalov, ktoré sa s vami doteraz hrajú na skrývačku. Cvik pod názvom: 

Včasné Odtláčanie Od Stola, alebo VOOS.

Nie nepredstavujte si hneď rovnicu príjem - výdaj. Nemusí platiť. Ja osobne nekladiem ani prílišný dôraz na počítanie kalórií (respektíve pre väčšinu reálne fungujúcich ľudí to ani neodporúčam). K cviku VOOS musím teda dodať, že to, čo máte uložené na tanieri, do značnej miery rozhoduje o tom, kedy sa „odtlačím. A či vôbec. Vysvetlím... 

ČO NA TANIERI, TO NA TELE (väčšinou vo forme tuku)

Účinok tohto cviku môžete vylepšiť tým, že si na tanier položíte to správne a vhodné jedlo pre vašu osobu a ciele. To správne a vhodné jedlo vybrané podľa informácií, ktorými disponujete. Ak nedisponujete, tak vyberám podľa zdroja ktorému veríte. Výsledkom bude, že popri chudnutí si zabezpečíte ochranu svalovej hmoty, zlepšíte zdravie, zvýšite trvácnosť chudnutia, minimalizujete jojo efekt atď. 

Informácie na tvorbu takéhoto jedálnička pokojne môžete čerpať aj z tejto stránky. Kto ma číta pravidelne tak vie, že by mal pozostávať predovšetkým z kvalitných bielkovín (mäso, ryby, vajíčka...), tuku (maslo, masť, olivový olej, kokosový olej, avokádo...) a nejakých tých sacharidov v čo najprirodzenejšej forme (zelenina, ovocie, quinoa, sladký zemiak atď.). Nechcite po mne presný percentuálny univerzálny vzájomný pomer jednotlivých živín – taký neexistuje.

PARADOX CHUDNUTIA

Ľudia sa tešia z každého zhodeného kilogramu. Super, tlieskam. No chudnutie má aj svoju odvrátenú tvár. Dôležité je poznať a v rámci možností kontrolovať (monitorovanie hrúbky kožných rias?) koľko svalovej hmoty popri chudnutí strácam. Je vhodné si uvedomiť, čo takáto strata následne môže urobiť s mojim metabolizmom. 

Čítajte: 10 možných dôvodov prečo stále nechudnete...

Chudnem extrémne rýchlo? Obmedzil som markantne kalórie? Makám pri tom vo fitku? Venujem sa vytrvalostným behom? Chránim si niečím svalovú hmotu? Aký je vlastne môj cieľ? Čo potom keď schudnem? Začnem opäť jesť „normálne“? Je RADY vôbec normálny? (to iba či dávate pozor) ––– to sú všetko otázky, ktoré musia byť zodpovedané na začiatku vašej snahy. Aby ste náhodou neskončili „skinny fat“ s rozbitým metabolizmom. Váha síce bude ukazovať úbytok, no po vyzlečení budete vyzerať iba ako zmenšená napodobenina toho istého človeka spred chudnutia. No ako „bonus“ nevhodne zvoleného spôsobu (napríklad rapídne zníženie kalorického príjmu) ste prišli aj o drahocenných a nepostrádateľných pomocníkov metabolizmu - vaše svaly. A potom to príde... 

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

Padáte do začarovaného kruhu. V dobrej viere v platnosť rovnice „príjem - výdaj“ konzumujete ešte menej. Makáte ešte viac vo fitku. Dokonca pridávate ranné kardio behy na lačný žalúdok. A výsledok? Chudnete ešte pomalšie. 

Potom prichádza frustrácia. S ňou ruka v ruke zvýšený stres pri pohľade do zrkadla. Prirátajte k tomu ešte stres z rôznych životných udalostí (dlhé kolóny na cestách, neschopnosť nájsť si partnera, neustála nespokojnosť so životom, závisť...) a už vás nedá dokopy ani Anatoly Kashpirovsky. 

„Aleee veď ja som skoro niiič nejedla a makala vo fitku ako divá! Prečo som teraz všetko pribrala opäť?? 

PRESNE PRETO ČO PÍŠEŠ! 

MORÁL PRÍBEHU

Uvedomte si nasledujúcu vec:

Ak by bolo chudnutie a najmä udržanie si schudnutého stavu tak jednoduché a cesta za týmto cieľom tak jednoznačná a univerzálna, nemali by sme vo svete takmer epidémiu obezity a každý z nás by chodil hrdo ako Diskobolos, či Xena. 

Pozrite sa dobre okolo seba. Myslím, že nedostávate tak často s diskom po hlave, či s mečom po krížoch. 

Čo teda odporúčam?

Držte sa základných pravidiel. Nehľadajte univerzálne riešenia. Buďte trpezliví. Nečakajte výsledky hneď zajtra (ani napozajtra). Nájdite si dobrý a kvalitný zdroj informácii, ktoré sa vám zdajú byť logicky podložené (či už vedou, a/alebo skúsenosťou) a jednoducho urobte prvý krok za zmenou vášho ja. 

Vytvorte si základné nové NÁVYKY. Nemusí sa jednať o žiadnu obrovskú zmenu, ktorú aby ste nasledovali, je treba minimálne zakomponovať do novoročného predsavzatia (väčšinou aj tak nefungujú). Nemusíte si dokonca ani brať hypotéku, aby ste si mohli kupovať všetko bio mäso, vajíčka, zeleninu, lebo inak to nemá cenu. Verte mi, má to cenu aj s nie-bio vajíčkami. Ani výpoveď v práci nemusíte dávať, aby ste si mohli všetko sami vypestovať (ak si pestujete som iba rád). 

Čo tak začať obyčajnou výmenou večere pozostávajúcej z cestovín (chleba s džemom, rizota) za napríklad večeru pozostávajúcu z pseudo – obilniny pod názvom Quinoa (4,70 euro za 500 gramov). Vydržte tak 14 dní. Obľúbite si ju. Vytvorte návyk. A počkajte na výsledok. 

NEJEDZTE TO JEDLO – MÔŽE V ŇOM BYŤ JEDLO!!!

Rovnako prestaňme už hrať žabo-myšie vojny o tom, aká je najzdravšia potravina na svete. Kedy je najvhodnejšie sa najesť. Vynechávať raňajky? Ako často vôbec stravu konzumovať? Nebuďte znechutení z množstva protichodných informácií, ktoré na vás denne útočí z rôznych portálov a médií. Nehádžte žito do flinty (celiatici rozhodne nie :)). Verte mi, že 100% pravdivú odpoveď na väčšinu vyššie spomínaných tém aj tak nenájdete. Ani u mňa, ani u nikoho iného na svete. A ak vám náhodou bude niekto tvrdiť opak – jednoducho KLAME a prispôsobuje si vedeckú literatúru na túto tému svojim myšlienkam, potrebám a viere. Dá sa to. Sám mám niekedy tendenciu to robiť.

No čím viac čítam, tým som triezvejší v hlásaní ultimátnych a univerzálnych právd (no to čo hlásam – za tým si stojím). V dnešnom svete a z dostupných informácií sa naozaj nedá so 100% istotou tvrdiť, čo je najzdravšie. Nedémonizujme slovo „jedlo“. Nedémonizujme zdravý životný štýl. 

TY MÁŠ AJ TAK KĽÚČ

Preto odporúčam nájsť si odpoveď u seba samého. 

Kedy jesť? Vyhovuje to môjmu spôsobu života? Robia mi raňajky dobre? Vstávam ráno s úsmevom na tvári a obrovskou chuťou niečo vhodné zbodnúť? Cítim z raňajok energiu? Či prespím za stolom celé doobedie? A ak ho neprespím tak iba kvôli tomu, že má trápia tráviace problémy alebo som celé doobedie hladný ako tiger a ísť bez raňajok mi jednoducho robí nervy? Strašne veľa sa ten RADY vykecáva vo svojich článkoch? (iba kontrolujem, či dávate pozor ). To sú otázky, ktoré je vhodné sa pýtať a hľadať na ne odpoveď. Každý deň.

A verím, že cestou seba-spoznávania prídete do štádia, že vyššie popísané „Včasné Odtláčania Od Stola“ zaradíte oveľa neskôr. Časom VOOS zaradíte až po skonzumovaní celého obsahu vášho správne naloženého taniera. A možno bude ten tanier obsahovať aj viac kalórií, ako je bežne odporúčané. No vy už viac nie ste bežný konzument. 

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

Vtedy vám skutočne zatlieskam, potľapkám po pleci a zaprajem všetko dobré do života. Pravdepodobne ste sa naučili správne stravovať. Pravdepodobne ste zaradili aj pravidelný pohyb do vášho života a zistili, čo je vo výžive vhodné práve pre vás. Vytvorili ste si návyk, ktorý vám pomôže v situáciách, keď sa už motivácia udržať si pekné, silné a zdravé telo bude pomaličky vytrácať. Vtedy si môžete zatlieskať aj sami. 

No kým na vašom tanieri vidíte cestoviny - tlačte do stola ako blázon!

Druhý diel aj s názorným cvičením TU: Najlepší cvik na brucho! (druhý diel)

Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: Flickr, RadyActive

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.