• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Lucia Žitňanská chce obmedziť prístup prokurátorov k spisom

  • 14:16 20.03.2013
  • BRATISLAVA
Lucia Žitňanská chce obmedziť prístup prokurátorov k spisom

Prokurátori by mali podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej mať právo nazerať len do spisov v konaniach, ktorých účastníkom je štát.

Žitňanská to navrhla v pozmeňujúcom návrhu k novele Občianskeho súdneho poriadku. Poslankyňa za SDKÚ-DS odmieta, aby prokurátori mohli nazerať do spisov len tak.

Väčšie práva pre prokurátorov navrhuje v novele dvojica poslancov za Smer-SD Vladimír Faič a Anton Martvoň. Podľa právnej normy prokurátori budú mať možnosť nazerať do spisu v prípadoch, keď môžu začať konanie, alebo v tých prípadoch, v ktorých môžu vstúpiť do občianskeho súdneho konania.

Na základe Martvoňovho pozmeňujúceho návrhu, ktorý schválil ústavnoprávny výbor, prokurátori nebudú mať možnosť prehliadať súdne registre. Budú mať len právo na informácie zo súdnych registrov.

„To je dobre, pretože sa nebudú môcť dostávať k informáciám, na ktoré nemajú právo, pretože prokurátor sa nemá čo dostať k informáciám v konaniach, do ktorých nemá právo vstúpiť,“ zdôraznila Žitňanská.
Spisy má vidieť prokurátor, ktorý vstúpi do konania

Návrh však podľa Žitňanskej umožňuje prokurátorovi nahliadať do spisu bez toho, aby pred tým vstúpil do konania a stal sa tak účastníkom konania.

„V konaniach, kde zastupuje záujem štátu, tomu rozumiem. Menej tomu rozumiem v konaniach napr. o zapretí otcovstva, alebo tých, ktoré sa týkajú maloletých, v konkurzných konaniach. Prokurátor by mal vidieť do spisov len vtedy, keď vstúpi do konania. Nemal by mať právo len tak si pozerať spisy,“ konštatovala.

Dvojica poslancov za vládny Smer-SD Vladimír Faič a Anton Martvoň pôvodne chceli, aby prokurátori mali právo na nazeranie do súdnych spisov a súdnych registrov vo veciach, na ktoré sa vzťahuje notifikačná povinnosť súdu podľa Občianskeho súdneho poriadku.

Návrh zdôvodňovali tým, že viaceré súdy dôsledne neplnia svoju notifikačnú povinnosť voči okresným prokuratúram. Ak ju aj splnia, zoznamu o začatí konaní prokurátor nezíska informácie dôležité pre rozhodnutie, či v konkrétnej veci je potrebné vstúpiť do začatého súdneho konania.
Chcú chrániť práva fyzických a právnických osôb

Martvoň pozmeňujúci návrh Žitňanskej odmieta. "My chceme zabezpečiť, aby boli zákonom chránené práva nielen štátu, ale aj fyzických a právnických osôb. Súkromnoprávne konania nie sú jednoduché, ide napríklad o prípady vydania detí do zahraničia," konštatoval poslanec za Smer-SD.

Súdy majú podľa návrhu príslušnej okresnej prokuratúre bezodkladne oznámiť, že začali konať napríklad vo veciach neplatnosti prevodu alebo prechodu vlastníctva alebo o určenie vlastníctva, ak sa predmet konania týka majetku štátu, vyššieho územného celku, obce alebo verejnoprávnej inštitúcie.

Rovnako aj, ak konajú vo veciach zodpovednosti za škodu spôsobenú orgánmi verejnej moci pri výkone verejnej moci nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

DNES - 10:31Domáce

Alojz Hlina verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie.

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

DNES - 10:20Domáce

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.