• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Miniatúrny implantovateľný EKG monitor implantujú pod kožu

  • 15:19 21.05.2014
  • BRATISLAVA
Miniatúrny implantovateľný EKG monitor implantujú pod kožu

Zariadenie, ktoré pacientovi implantujú pod kožu hrudníka v blízkosti srdca, dokáže tri až päť rokov presne zaznamenávať srdcovú činnosť.

Kardiológovia v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave začali ako jedni z prvých na svete používať miniatúrny EKG monitor, ktorý implantujú pacientovi pod kožu hrudníka v blízkosti srdca. Toto zariadenie dokáže tri až päť rokov presne zaznamenávať srdcovú činnosť, a identifikovať tak prítomnosť arytmie, ktorá môže spôsobiť náhlu cievnu mozgovú príhodu. Na Slovensku ho začali používať vlani a momentálne ho má už 25 pacientov.

Chaotické impulzy

Ako na stredajšej tlačovej konferencii uviedol prednosta Kliniky kardiológie a angiológie NÚSCH a Lekárskej fakulty SZU v Bratislave Róbert Hatala, medzi ochorenia, ktoré najčastejšie spôsobujú vznik arytmií, patria najmä vysoký krvný tlak, prekonaný infarkt myokardu a chronické srdcové zlyhávanie. Najčastejšou arytmiou je fibrilácia predsiení, ktorou trpí v Európe približne sedem miliónov ľudí a na Slovensku pravdepodobne viac ako 100-tisíc ľudí.

Vzniká vtedy, keď srdce prestane byť riadené pravidelnými elektrickými impulzmi. Tieto impulzy vznikajú chaoticky v srdcových predsieňach. V dôsledku nekoordinovaného kmitania predsiení sa významne zvyšuje riziko vzniku drobných krvných zrazenín, ktoré môžu po vypudení do krvného obehu spôsobiť mozgovú porážku alebo inú závažnú príhodu. V prípade nedostatočnej liečby majú pacienti s fibriláciou predsiení v porovnaní so zdravou populáciou podobného veku až päťnásobne zvýšené riziko vzniku cievnej mozgovej príhody.

Miniatúrne zariadenie

Arytmia ako vyvolávajúca príčina cievnej mozgovej príhody či náhlej straty vedomia zostáva u významnej časti pacientov nezistená. Konvenčné diagnostické metódy totiž poskytujú o elektrickej činnosti srdca len časovo obmedzenú informáciu počas niekoľkých sekúnd až hodín. "Je samozrejmé, že ak nemáme nezvratné dôkazy o arytmii ako jednoznačnej príčine ťažkostí, nemôžeme ju ani účinne liečiť. Monitorovanie elektrickej činnosti srdca využívajú lekári už viac ako 60 rokov, aby zistili prípadné poruchy srdcového rytmu. V priebehu tejto doby sa tieto zariadenia stali menšími a inteligentnejšími. Od veľkých mnohokilogramových zariadení vyžadujúcich nosenie batohu na chrbte sa vývoj neuveriteľne posunul až k miniatúrnemu zariadeniu implantovateľnému priamo v blízkosti srdca, ktoré umožňuje 24-hodinový online monitoring po dobu troch rokov s bezdrôtovým prenosom dát," uviedol Hatala.

Odborníci z NÚSCH taktiež koncom minulého roka spustili epidemiologický prieskum, ktorého cieľom je napomôcť diagnostike latentnej fibrilácie predsiení pri bežnom klinickom vyšetrení chorých lekárom. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 79 internistov a zdravotnícky personál v 38 domovoch dôchodcov, ktorí zrealizovali viac ako 100-tisíc meraní krvného tlaku a srdcovej frekvencie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.