• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Niekto zrejme otrávil orla patriaceho medzi najvzáčnejších

  • 11:52 19.03.2013
  • BRATISLAVA
Niekto zrejme otrávil orla patriaceho medzi najvzáčnejších

V poľovníckom revíri neďaleko obce Voderady v okrese Trnava cez víkend našli mŕtvu samicu orla kráľovského.

Agentúru SITA o tom informoval Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Podľa viacerých znakov sú podľa Chavka odborníci presvedčení, že ide o otravu po konzumácii kontaminovanej návnady. Tento predpoklad potvrdia špeciálne analýzy.

Pre orla kráľovského, patriaceho medzi najvzácnejšie druhy dravcov na našom území, je podľa ochranárov travičstvo závažnou hrozbou, ktorá smeruje k zániku celej populácie.

„Samica ležala na chrbte, nohy mala vyrovnané a pazúry zovreté v kŕči, hlava vyvrátená dozadu, čo sú typické znaky otravy," tvrdí Chavko. Na miesto privolali políciu a podali aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Podľa ornitologického krúžku ochranári zistili, že to bola samica z hniezda v Považskom Inovci.

Podľa Chavka riešila organizácia len pred niekoľkými dňami podobný prípad v poľovníckom revíri pri Veľkých Uľanoch v Galantskom okrese, kde v kŕčoch uhynul vzácny orliak morský priamo vedľa návnady.
Ochranár také peklo nezažil

„Už štyridsať rokov sa venujem výskumu a ochrane dravých vtákov, ale také peklo, aké im spôsobujú v poslednom období niektorí ľudia, som ešte nezažil. Predovšetkým v nížinách západného Slovenska nachádzame desiatky jedom otrávených dravcov, medzi ktorými sú aj tie najohrozenejšie chránené druhy. Trávi sa takmer všade, otrávené dravce sme našli v Trnavskom, Bratislavskom, ale aj v Nitrianskom kraji,“ dodal Chavko.

Na záchranu kriticky ohrozených druhov sa v posledných rokoch vynaložilo nemálo úsilia a prostriedkov. „Zo začiatku sa zdalo, že orlom a sokolom dokážeme pomôcť, no po skúsenostiach z posledného obdobia stojíme znovu pred veľkou hrozbou," tvrdí Chavko.

Napríklad v Malých Karpatoch ešte pred desiatimi rokmi hniezdilo šesť párov orla kráľovského, desať párov sokola rároha, okolo 40 párov jastrabov, v súčasnosti tam už orly a sokoly nehniezdia vôbec a jastraby len veľmi vzácne. Podobná situácia je však na väčšine územia nížin západného Slovenska, kde podľa ochranárov prenasledovanie dravcov pre chov zveri spôsobilo, že napríklad orly, jastraby či haje tam hniezdia už len veľmi zriedkavo.
Otrávený orol je veľkou stratou

„Všetky otrávené jedince dravých vtákov boli nájdené v poľovníckych revíroch. Od poľovníkov vždy dostávame odpoveď, že oni s tým nemajú nič spoločné a nevedia, kto takýmto nezákonným spôsobom usmrcuje chránené živočíchy,“ povedal Chavko.

Otrávený orol je podľa Chavka veľkou stratou nielen pre piešťanský región, ide o jeden z najohrozenejších druhov dravca v rámci Európy - na mnohých miestach, kde pôvodne hniezdil, sa už nevyskytuje.

Je vedecky dokázané, že dravé vtáky žili v symbióze z ostatnými druhmi po tisíce rokov a nenesú žiadnu zodpovednosť za úbytok malej zveri. Skutočným problémom je podľa ochranárov stále intenzívnejšie poľnohospodárske využívanie krajiny s prioritou komerčných záujmov, alebo tiež aj vysoké počty živočíchov usmrtených na cestách motorovými vozidlami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

DNES - 16:13Domáce

Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.