• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Z exšéfa ÚPN Ivana Petranského sa stal odborár,

  • 8:30 18.03.2013
  • BRATISLAVA
Z exšéfa ÚPN Ivana Petranského sa stal odborár,

Z bývalého predsedu Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ivana Petranského sa stal odborár.

Podľa denníka Sme spolu s historikom a bývalým komunistom Jánom Bobákom založili v ÚPN odborovú organizáciu Svornosť a spolupráca. Stalo sa to týždeň po tom, ako parlament zvolil za nového predsedu Správnej rady ústavu Ondreja Krajňáka.

Podľa Zákonníka práce nie je možné zakladateľov alebo členov odborov prepustiť bez súhlasu zakladateľov.
Práve Petranského a aj Bobákovo pôsobenie v ÚPN chcel podľa Sme nový predseda ústavu Krajňák prehodnotiť.

Na otázky, či zostanú v ústave ďalej pracovať, po zvolení povedal, že potrebuje 100 dní na rozmyslenie. Od zvolenia uplynul zatiaľ len mesiac.

Denník Sme uviedol, že Petranský aj Bobák patria ku skupine historikov, ktorá oslavuje slovenský štát. Bobák za komunizmu pracoval ako vedecký pracovník v Ústave marxizmu a leninizmu. Viacerí bývalí predstavitelia ÚPN aj Nadácia Jána Langoša označili za hanbu, že ústav, ktorý má nestranne hodnotiť obdobie fašizmu aj komunizmu, zamestnal takého človeka.

„Predseda Správnej rady Ondrej Krajňák sa opakovane pozitívne verejne vyjadril o mojom doterajšom pôsobení v ÚPN a zároveň vyjadril záujem, aby som v ÚPN naďalej pracoval. Vzhľadom na moju kvalifikáciu, skúsenosti a dosiahnuté vedecké výsledky to považujem za úplne prirodzené. Vašej otázke preto vôbec nerozumiem,“ povedal pre Sme Petranský na to, či nebolo motívom založenia odborov poistenie sa pred prepustením.

Odpoveď na otázku, prečo odbory založil, je podľa neho v Zákonníku práce.

ÚPN má 63 zamestnancov a Petranského odbory sú už tretie, ktoré v ústave pôsobia. Nezávislé kresťanské odbory vznikli 29. decembra 2011, organizácia Dialóg 4. januára 2013. Kto je za ktorými odbormi, je podľa hovorcu ÚPN tajné, odvolal sa na zákon o ochrane osobných údajov.

„Zamestnávateľovi neprináleží komentovať alebo hodnotiť dôvody vzniku odborových organizácií,“ napísal v stanovisku Krajňák. Dôvody vzniku majú podľa neho vysvetliť samotní odborári. Ako štatutár tiež podľa svojich slov nemá možnosť ovplyvniť počet odborových organizácií. „Zakladať odborové organizácie je právom zamestnancov, ktoré im vyplýva zo zákona,“ dodal Krajňák.

Na to, čo urobí s Petranským alebo Bobákom, odpovie až po sto dňoch.

Krajňáka za šéfa ÚPN navrhol Smer-SD. „Prekvapuje ma to. Rešpektujem právo združovania sa, ale zdá sa mi to naozaj čudné, aby v jednej inštitúcii pôsobili tri odborové organizácie. Bude sa s tým musieť vyrovnať nový predseda ÚPN,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu Jana Laššáková.

Krajňák je tretím šéfom ÚPN. Ústav založil Ján Langoš. Po tragickej nehode ho za vlády Roberta Fica s SNS a HZDS vystriedal Ivan Petranský. Ten bol nominantom SNS.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

DNES - 16:13Domáce

Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.