• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Štát napadol na súde čudnú zámenu z čias I. Ficovej vlády

  • 9:39 18.03.2013
  • BRATISLAVA
Štát napadol na súde čudnú zámenu z čias I. Ficovej vlády

Posudok, ktorý umožnil spornú zámenu štátneho Pečnianskeho lesa v Bratislave, nie je v poriadku, píšu dnešné Hospodárske noviny (HN).

K tomuto záveru dospelo ministerstvo spravodlivosti Tomáša Borca (Smer-SD), ktoré na základe podnetu HN skontrolovalo prácu znalca Pavla Cubinka. Ten v roku 2008 ocenil 241-tisíc štvorcových metrov lesnej pôdy v blízkosti Bratislavského hradu iba na 16 586 eur.

Hodnota pozemku však bola podľa HN niekoľkonásobne vyššia. Rezort má podozrenie, že bol spáchaný trestný čin a spis posunul generálnej prokuratúre.

Posudok si objednalo občianske združenie Človek a strom. Územie na petržalskom brehu Dunaja následne získalo za rovnako veľký les v Šiatorskej Bukovinke. Zámenu schválil rezort pôdohospodárstva Vladimíra Chovana (ĽS-HZDS) z čias prvej vlády Roberta Fica.

„Z metodického hľadiska bolo zistené závažné pochybenie,“ konštatoval pre HN na margo práce znalca riaditeľ sekcie civilného práva ministerstva spravodlivosti Marek Števček. Naopak, iný posudok Miloša Encingera, hovoriaci o hodnote pozemku takmer 2,3 milióna eur, rezort označil za bezchybný. „Vyjadrím sa, až keď budem zbavený mlčanlivosti,“ reagoval pre noviny Cubinek.

Súdny znalec Cubinek územie Pečnianskeho lesa oceňoval ako lesné pozemky umiestnené mimo zastavaného územia obce. Podľa rezortu Tomáša Boreca mal na ne prihliadať ako na pozemky v zastavanom území hlavného mesta. Štvorcový meter pod oknami Bratislavského hradu Cubinek ohodnotil na necelých sedem centov.

„Takáto všeobecná hodnota pozemku je absolútne podhodnotená,“ mieni sekčný riaditeľ Števček. Rezort sa zhoduje so sumou viac ako dva milióny eur, ktorú určil znalec Encinger. V jeho prípade išlo už o kontrolný posudok. Ten si dali vypracovať štátne lesy v roku 2011 za ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd), keď sa kauza prevalila.

Na samotnej transakcii je zvláštne aj to, že Pečniansky les je chránené územie, kým Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec úplne obyčajné. Tento pozemok však znalec ohodnotil na vyššiu sumu ako lukratívne bratislavské pozemky – no združenie vzniknutý rozdiel vo výške takmer osemtisíc eur nežiadalo od štátu doplatiť.

Štátny podnik Lesy SR zdôvodňoval vyššiu cenu lesa v Šiatorskej Bukovinke tvrdením, že v ňom môžu ťažiť drevo, a preto je to ekonomicky výhodnejšie.

Štát momentálne využíva zrejme poslednú možnosť, ako strate chráneného územia zabrániť. Podnik Lesy SR na súde žiada, aby bola zámenná zmluva z roku 2009 vyhlásená za neplatnú. Rozdiel v hodnote zamieňaných pozemkov podľa zákona nesmie prekročiť 10 percent.

V tomto prípade však rozdiel môže predstavovať tisícky percent. Občianske združenie Človek a strom sa k zisteniam ministerstva spravodlivosti nevyjadrilo. Jeho predseda Andrej Šošoka v minulosti uviedol, že chránený les chcú získať, aby sa z neho nestala nákupná a obytná zóna.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.