• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Paška sa snaží odviesť pozornosť od zákonnosti, tvrdí Čentéš

  • 19:50 17.03.2013
  • BRATISLAVA
Paška sa snaží odviesť pozornosť od zákonnosti, tvrdí Čentéš

Jozef Čentéš nechápe, ako prijatím a neodmietnutím opätovnej kandidatúry na post generálneho prokurátora zlyhal.

V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol advokát Peter Kubina, Čentéš reaguje na vyjadrenia predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Paška vyhlásil, že Čentéš nemal dovoliť, aby ho v tajnej voľbe zvolili. Ako právnik musel podľa Pašku poznať podstatu veci, aj to že NR SR tajnú voľbu vyhlásila, lebo vedela, že účinnosť nadobudne nález Ústavného súdu SR o pozastavení verejného hlasovania.

Paška sa podľa Čentéša snaží odviesť pozornosť od podstatnej skutočnosti, ktorou je jeho zákonné zvolenie za generálneho prokurátora. Vo svojom stanovisku Čentéš vysvetľuje, že s opätovnou voľbou na post generálneho prokurátora súhlasil skôr, ako ústavný súd uverejnil oznámenie o pozastavení účinnosti novely zákona o rokovacom poriadku NR SR z 15. júna 2011.

Súhlas udelil podľa jeho slov krátko po voľbách, ktoré boli vyhlásené 1. júna 2011. Ústavný súd účinnosť daného zákona predbežne pozastavil preto, lebo posudzoval ústavnosť verejnej formy voľby. "V mojom prípade sa voľba však konala tajnou formou, a tak som nemal žiaden dôvod vziať svoj súhlas s kandidatúrou späť," vyhlásil Čentéš.

Nepravdivé je tiež podľa Čentéša Paškovo vyjadrenie ohľadom rozhodnutia ústavného súdu, ktorým potvrdil ústavnosť jeho zvolenia na post generálneho prokurátora. Ústavný súd v tomto prípade nekonal na základe sťažnosti Dobroslava Trnku, ako tvrdil predseda parlamentu, ale na základe návrhov prvého námestníka generálneho prokurátora a skupiny 35 vtedy opozičných poslancov, vysvetľuje Čentéš.

Medzi nimi bol aj Paška. Vo svojom rozhodnutí z 5. októbra 2011 plénum ústavného súdu potvrdilo, že Čentéša nezvolili v tajnej voľbe protiústavne. Zároveň ústavný súd konštatoval, že v súvislosti s jeho tajnou voľbou zo 17. júna 2011 NR SR materiálne rešpektovala podstatu rozhodnutia ústavného súdu o pozastavení účinnosti z 15. júna 2011. "Preto táto voľba, v ktorej som bol zvolený, bola vykonaná v materiálnom súlade s ústavou," tvrdí Čentéš.

O sťažnosti Dobroslava Trnku rozhodol ústavný súd až 23. augusta 2012, dodáva Čentéš. Táto sťažnosť, ktorou Trnka namietal aj platnosť Čentéšovho zvolenia za kandidáta dňa 17. júna 2011, ústavný súd odmietol ako zjavne neopodstatnenú a podanú neoprávnenou osobou, hovorí Čentéš.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.