• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Odborári nechcú hovoriť do presunu peňazí na školách

  • 10:44 17.03.2013
  • BRATISLAVA
Odborári nechcú hovoriť do presunu peňazí na školách

Školskí odborári nechcú spolurozhodovať o presune peňazí určených na mzdy učiteľov na prevádzku školy.

„Žiadame, aby sto percent, keď je určených na platy, išlo do platov, za to je zodpovedný riaditeľ školy a zriaďovateľ školy,“ povedal šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Zdôraznil, že chcú, aby sto percent mzdového normatívu určeného na platy išlo učiteľom a nedávalo sa to na prevádzku. „Naša požiadavka bola, aby sto percent dostali do platov zamestnancov, my sme nikdy nežiadali, aby škola dostala sto percent,“ povedal Ondek pre agentúru SITA. Reagovali tak na návrh županov, podľa ktorého by v krajnom prípade so súhlasom odborov mohli školy presunúť časť peňazí na platy aj na prevádzku. S týmto návrhom nesúhlasilo ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Podľa Ondeka odbory nikdy takúto požiadavku nemali.

Od januára platí nariadenie, podľa ktorého každá škola dostane celých sto percent peňazí na platy. Zriaďovatelia, ktorí dovtedy mohli presúvať desať percent peňazí na mzdy medzi jednotlivými školami vo svojej pôsobnosti, varujú pred prepúšťaním, ak sa situácia nezmení.

Obrazom: Štrajk učiteľov


Sú totiž napríklad školy s menším počtom detí a starším pedagogickým zborom, ktorým peniaze na mzdy chýbajú. Iné majú zase prebytok prostriedkov. Podľa Ondeka je ohrozených asi 240 stredných škôl a viac ako tisícka ľudí by mohla prísť o prácu. V základnom školstve je situácia podobná, číslo ešte nemáme zmapované, dodal.

Župy, pod ktoré patria stredné školy, spolu s mestami a obcami, ktoré zriaďujú základné školy, preto navrhujú zmenu. „Absolútna zhoda panuje, čo sa týka presunu peňazí medzi na mzdy medzi jednotlivými školami v zriadovateľskej pôsobnosti,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč. Momentálne sa ešte musia dohodnúť na tom, akú časť prostriedkov budú môcť presúvať. ZMOS by uvítal, keby to bolo opäť 10 percent. Podľa Dvonča to ale napokon zrejme bude 5 až 6 percent. „Nemáme s tým problém,“ dodal.

Žilinský župan Juraj Blanár, ktorý je zároveň poslancom, by chcel potom zmenu presadiť cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o uznávaní odborných kvalifikácií v druhom čítaní v parlamente. Tento spôsob financovania by mal podľa neho platiť len dovtedy, kým nebude na svete nový zákon o financovaní škôl, ktorý pripravuje ministerstvo.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.