• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Recept na dlhší život sa skrýva v manželstve

  • 14:05 12.04.2014
  • BRATISLAVA
Recept na dlhší život sa skrýva v manželstve

Aj krátkodobé či viaceré manželstvá redukujú rizikový životný štát a vplývajú na vek dožitia sa.

Až o 10 rokov dlhšie žijú ľudia, ktorí vstúpili do manželstva pred svojimi 30. narodeninami. Ukázal to ojedinelý výskum českej demografky, o ktorom dnes zoširoka informujú noviny Mladá fronta Dnes.

Obsiahly výskum demografky Markéty Pechholdovej z Vysokej školy ekonomickej vychádza z výsledkov všetkých sčítaní ľudu v Česku za ostatných 50 rokov. Vyplýva z neho, že rodinný stav má zásadný vplyv na to, v akom veku človek zomrie.

Po prvé tu funguje istý výber, selekcia partnera. "Na ocot" zostanú skôr ľudia zdravotne znevýhodnení alebo s riskantným správaním sa, napríklad pijani alkoholu. Druhým dôvodom dožívania sa vyššieho veku je ochranná funkcia manželstva. Ľudia žijúci v manželstve bývajú šťastnejší a spokojnejší, poskytujú si vzájomne oporu. Žena zvyčajne dbá o zdravú stravu a sleduje aj termíny pravidelných lekárskych prehliadok oboch, citovala Mf Dnes Pechholdovú.

Demografka konštatovala, že muži žijúci v manželstve majú pred sebou perspektívu až o 10 rokov dlhšieho života ako slobodní chlapi, u žien je to sedem rokov. Kratšie ako manželia sa dožívajú aj rozvedení a vdovci, ktorých manželstvo oproti slobodným na istý čas chránilo. A tento rozdiel s rokmi stále narastá.

Kým sa nikdy neženatí muži dožívali v roku 1961 v priemere o 3,8 roka menej ako ženatí, v roku 1980 to bolo už 6,59 roka a v roku 2010 9,58 roka. Nikdy nevydaté ženy sa v rovnakých rokoch dožívali oproti vydatým postupne o 3,26 - 5,5 a 7,7 roka menej.

Aj krátkodobé či viaceré manželstvá redukujú rizikový životný štát a vplývajú na vek dožitia sa."Rozvedení ľudia a vdovy a vdovci žijú dlhšie ako tí, ktorí nikdy svadbu nemali," dodáva Pechholdová a dokladá to opäť číslami.

Stále partnerstvo

Prieskum sledoval aj ľudí žijúcich v stálom partnerstve "na psiu knižku" a ukázal, že z demografického hľadiska žijú oveľa kratšie ako manželia. "Ľuďom, ktorí hovoria, že manželstvo je iba papier, by som odkázala, aby sa vzali, keď o nič nejde... Manželstvo má stále hlboký význam. Ten papier má naopak čoraz vyššiu hodnotu," citovala Mf Dnes demografku.

Varovne v tejto súvislosti vyznievajú grafy Mf Dnes, ktoré ukazujú, že v roku 1961 žilo v Česku vo vekovej skupine 30-39 rokov v manželstve 87 percent mužov a 10 percent bolo slobodných, v roku 1991 ich bolo ženatých 79 percent a v roku 2010 už iba 50 percent a 40 percent slobodných. Zo žien tejto vekovej kategórie žilo v roku 1961 v manželstve 88 percent a šesť percent bolo slobodných, v roku 1991 ich bolo vydatých 83 percent a v roku 2010 už iba 60 percent a slobodných 25,5 percenta.

Demografka dodala, že prepojili údaje zo sčítania obyvateľstva od roku 1961 s rodinným stavom v centrálnej evidencii obyvateľstva. Na výskume pracovali od roku 2011 celé dva roky.

Uviedla tiež, že v Litve to skombinovali aj so vzdelaním a zistili, že rozdiely v nádeji na dožitie medzi ľuďmi so základným vzdelaním, ktorí nikdy nevstúpili do manželstva, a vysokoškolákmi žijúcimi v manželstve dosiahli niekedy až 20 rokov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.