• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Chrípka stále vyčíňa, na východe zatvárajú ďalšie školy

  • 15:44 15.03.2013
  • PREŠOV
Chrípka stále vyčíňa, na východe zatvárajú ďalšie školy

Počet chorých na chrípku v Prešovskom kraji sa za posledný týždeň zvýšil. Pre vysoký počet chorých detí boli zatvorené štyri materské a 35 základných škôl.

Najhoršie bol na tom okres Bardejov, kde sa nevyučovalo v 11 základných a dvoch materských školách. Situácia je však lepšia ako pred jarnými prázdninami, kedy mali chrípkové prázdniny v 58 školských zariadeniach.

Z preventívnych dôvodov sú naďalej zakázané návštevy pacientov na lôžkových oddeleniach v nemocniciach v kraji, výnimkou je iba nemocnica vo Vranove nad Topľou, kde zákaz zrušili.

V Prešovskom kraji tento týždeň evidovali 10 043 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo je oproti predošlému týždňu mierny pokles. Počet chorých na chrípku však vzrástol na 2 027, čo je nárast o 821 prípadov za týždeň. Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia aj na chrípku bolo medzi deťmi vo vekovej skupiny šesť- až 14-ročných.
V Žiline sa situácia zlepšuje

V Žilinskom kraji oproti minulému týždňu chrípkových ochorení mierne ubudlo, hygienici museli zatvoriť jednu materskú a dve základné školy v okrese Ružomberok. Práve Ružomberský okres bol jediným v kraji, kde chorobnosť chrípkových ochorení stúpla, v ostatných desiatich klesla.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 43. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín, ktoré sa objavili u 86 pacientov a zápaly pľúc diagnostikované u 70 ľudí.

Hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň takmer osemtisíc akútnych respiračných ochorení, pričom príznaky chrípky lekári pozorovali u 1 017 z nich. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom tak zaznamenali o 790 respiračných a o 150 chrípkových ochorení menej.
Trnavský kraj hlási pokles

Naopak, počet prípadov akútnych respiračných ochorení a chrípky v Trnavskom kraji výrazne poklesol. Lekári nahlásili v tomto týždni 6087 akútnych respiračných ochorení, z toho 892 chrípkových. V prvom prípade ide o 15,3-percentný, v druhom až o 31- percentný pokles v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Agentúru SITA o tom informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Pre chrípku bola v celom kraji zatvorená už len jedna materská škola v krajskom meste. Spomedzi okresov bolo najviac chorých na akútne respiračné ochorenia v okrese Piešťany, najviac bola postihnutá veková skupina detí do päť rokov.

Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol v 1,3 percentách prípadov hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom stredného ucha a zápalom prínosových dutín
V Trenčíne chrípkové prázdniny nemajú

Chrípka definitívne ustupuje aj v Trenčianskom kraji. Tento týždeň zaznamenali hygienici 7 388 akútnych respiračných ochorení, čo je o päť percent menej ako v predchádzajúcom týždni. Chrípkové prázdniny nevyhlásili na žiadnej škole v kraji.

Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 965 chrípkových, čo je chorobnosť 249,2 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov. Oproti predchádzajúcemu týždňu je chrípkových prípadov o 29 percent menej. Chrípka najčastejšie trápila tínedžerov vo veku od 15 do 19 rokov.

Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.