• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Svetový deň povedomia o autizme si pripomenie aj Slovensko

  • 19:40 31.01.2014
  • New York/Lausanne/Brusel/Bratislava
Svetový deň povedomia o autizme si pripomenie aj Slovensko

Na Slovensku sa kampaň Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom uskutoční pod záštitou manželky prezidenta SR Silvie Gašparovičovej.

Ilustračné foto

Príležitosť oceniť kreativitu osôb postihnutých autizmom poskytuje Svetový deň povedomia o autizme v roku 2014. 

Zároveň tento deň umožňuje "obnoviť naše záväzky, aby sme takto postihnutým ľuďom pomohli realizovať ich bohatý potenciál", uviedol generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v posolstve pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme, ktorý pripadá na 2. apríla.

Pan Ki-mun v posolstve ďalej zdôraznil, že sa rád stretáva s takto postihnutými ľuďmi, lebo "ich sila je zdrojom inšpirácie". "Títo ľudia si zaslúžia, aby mali prístup ku všetkým možnostiam v oblasti vzdelávania, zamestnanosti a začlenenia sa do spoločnosti," pokračoval Pan Ki-mun.

Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) na svojej stránke informovala, že v rámci svetovej kampane "Rozsvieťme to na modro" (Light It Up Blue) sa z 1. apríla na 2. apríla a z 2. apríla na 3. apríla bude Bratislavský hrad a portál Primaciálneho paláca osvetlený na modro. Vo svete sa majú rozsvietiť na modro napríklad Empire State Building a 30 Rockefeller Center v New Yorku, CN Tower v Toronte, National Concert Hall v Dubline, budova parlamentu v Budapešti a ďalšie.

Na Slovensku sa kampaň Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom uskutoční pod záštitou manželky prezidenta SR Silvie Gašparovičovej, uvádza stránka SPOSA. Okrem Bratislavy sa podujatia k Svetovému dňu povedomia o autizme majú usktutočniť aj v Banskej Bystrici, Martine, Levoči, Trnave, Nitre a Ružomberku. Na Slovensku trpí autizmom približne 0,5 percenta populácia, pričom štyrikrát častejšie sú postihnutí chlapci ako dievčatá.

V Európskej únii sa predpokladá, že autizmom je postihnutých 3,3 milióna osôb.

S cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku autizmu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme v rezolúcii A/RES/62/139. Prvýkrát sa pripomínal v roku 2008. OSN vyzvala všetky svoje členské štáty, aby prijímali opatrenia, ktoré by zaistili nárast informovanosti a povedomia o autizme v celej spoločnosti a podporovali včasnú diagnostiku autizmu.

Pan Ki-mun pri príležitosti prvého Svetového dňa povedomia o autizme 2. apríla 2008 zdôraznil, že OSN týmto dňom podčiarkla svoj záväzok angažovať sa v prospech práv a dôstojného života postihnutých ľudí. Záväzok vyplýva zo základných princípov OSN - dodržiavania ľudských práv pre všetkých. Zároveň Pan Ki-mun konštatoval spokojnosť, že prvýkrát sa konal v roku 60. výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Odborníci konštatujú, že v ostatných rokoch počet výskytu prípadov autizmu vo svete narastá.

Autizmus je syndróm s multibiologickou etiológiou, ktorá nie je zatiaľ známa. Pojem pervazívna porucha znamená, že duševné abnormality prenikajú do všetkých oblastí myslenia, sú prenikavým rysom správania dieťaťa vo všetkých situáciách, aj keď ich stupeň môže byť rôzny. Reflektuje v sebe trvalosť prejavov, postihnutie viacerých psychických funkcií - na rozdiel od špecifických vývinových porúch - a výskyt symptómov, ktoré sú kvalitatívne odlišné od normálneho vývinu.

Diagnóza autizmus je záťažou nielen pre samotného postihnutého, ale aj pre jeho blízke okolie. Autisti sa často vyhýbajú kontaktom s inými ľuďmi, alebo sú im také kontakty ľahostajné. Styky spontánne nadväzujú len zriedkavo. Autistické deti často nerozumejú skutočnému významu gest, výrazov tváre alebo tónu hlasu. Naopak, ak používajú reč, rozumejú jej veľmi doslovne.

Okrem opakujúceho sa správania či vykonávania určitých činností, ako napríklad trepotanie prstami alebo predmetmi, však tieto deti môžu mať aj špeciálne schopnosti, napríklad v oblasti hudby, matematiky či pri skladaní puzzle. Správanie niektorých autistických detí sprevádzajú behaviorálne problémy ako vrieskanie, kopanie, hryzenie či iné sociálne neakceptovateľné zvyky. Preto sa môžu rodiny takéhoto dieťaťa stretnúť s intoleranciou v spoločnosti.

Okrem Svetového dňa informovanosti o autizme si na európskom kontinente začiatkom októbra odborníci a rodiny s postihnutými pripomínajú Európske dni autizmu.

Zapoja sa aj Košice

Mesto Košice sa pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme zapojí do medzinárodnej kampane Light It Up Blue! (Vysvieťte to na modro!). Ako uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, iniciatívu podporí mesto vysvietením dominanty Hlavnej ulice - súsošia morového stĺpa modrou farbou v noci z 1. na 2. apríla. "Košice sa týmto symbolickým gestom pripájajú k ďalším slovenským mestám i svetovým metropolám, ktoré v tento deň spoločne vyjadria solidárnosť a záujem o budovanie povedomia o autizme," povedala Urik Viktorínová.

Kampaň Vysvieťte to na modro! na Slovensku iniciuje Nadácia LINAJE, inšpirovaná americkou organizáciou Autism Speaks, ktorá je celosvetovo najväčšou inštitúciou zaoberajúcou sa budovaním povedomia o autizme. Už niekoľko rokov šíri osvetu v rôznych krajinách sveta prostredníctvom modrého vysvietenia významných dominánt a pamätihodností s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku tohto najvýraznejšie expandujúceho vývinového ochorenia, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje až 67 miliónov ľudí na celom svete.

V roku 2007 bol 2. apríl vyhlásený Organizáciou spojených národov za Svetový deň povedomia o autizme. Už sedem rokov sa k myšlienke informovať o ochorení pripájajú ľudia z rôznych krajín sveta."Som rád, že sa Košice zapoja do tejto iniciatívy a modrým svetlom dáme najavo, že nám problematika autizmu nie je ľahostajná," vyjadril podporu myšlienke primátor mesta Richard Raši.

Svetový deň informovanosti o autizme si pripomenú aj pedagógovia a žiaci Spojenej školy na Vojenskej ulici v Košiciach v rámci organizačnej zložky Základnej školy pre žiakov s autizmom. Pri tejto príležitosti organizujú výstavu Svet autizmu, v rámci ktorej predstavia cestu dieťaťa s autizmom od rannej intervencie až po ukončenie prípravy na povolanie. Výstavu obohatí fotodokumentácia zo života školy a vernisáž výtvarných prác jej žiakov. Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 3. apríla 10.00 h vo vestibule Magistrátu mesta Košice. Sprievodnými aktivitami bude 14. apríla v čase od 8.00 do 12.00 h Deň otvorených dverí Základnej školy pre žiakov s autizmom na Charkovskej ulici a seminár Rozvoj hry u detí s autizmom, ktorý sa uskutoční 24. apríla v priestoroch Spojenej školy na Vojenskej ulici.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.