• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Výskyt rakoviny hrubého čreva stúpa, zlepšujú sa však možnosti liečby

  • 16:30 01.04.2014
  • BRATISLAVA
Výskyt rakoviny hrubého čreva stúpa, zlepšujú sa však možnosti liečby

Keď sa ochorenie zachytí v prvom štádiu, je takmer stopercentná šanca na vyliečenie pacienta. Ak je to neskôr, možnosti vyliečenia sa znižujú.

Ilustračné foto

Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, KRCa) patrí medzi tri najčastejšie onkologické ochorenia a v rámci Európy sa Slovensko opakovane umiestňuje na smutných prvých priečkach vo výskyte tohto ochorenia.

Na Slovensku každoročne pribudne okolo 3600 novodiagnostikovaných prípadov tohto ochorenia a 1700 pacientov ročne mu podľahne.

Ako zdôraznil dnes na stretnutí s novinármi primár Oddelenia klinickej onkológie a námestník riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave a zakladateľ o.z Europacolon Slovensko, MUDr. Tomáš Šálek, tak ako pri iných druhoch onkologických ochorení aj pri rakovine hrubého čreva a konečníka je veľmi dôležitá včasná diagnostika. Keď sa ochorenie zachytí v prvom štádiu, je takmer stopercentná šanca na vyliečenie pacienta. Ak je to neskôr, možnosti vyliečenia sa znižujú.

Primár Šálek vyzdvihol, že možnosti liečby pacientov s kolorektálnym karcinómom sa postupne zlepšujú, prichádzajú nové preparáty. Kým v minulosti sa používali na liečbu chemické zlúčeniny, postupne sa prechádza na biologické látky. Vďaka týmto novým preparátom sa darí predlžovať dobu prežitia pacientov, zdôraznil.

Občianske združenie Europacolon Slovensko sa okrem šírenia osvety o tomto zhubnom ochorení a možnostiach jeho prevencie snaží pomôcť chorým prostredníctvom Klubu podpory pacientov, ktorý v NOÚ v Bratislave funguje dva roky. Prezidentka združenia Jana Pifflová Španková informovala, že doteraz pomohli viac ako 350 pacientom. "Po oznámení diagnózy je pre pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka nesmierne ťažké vyrovnať sa s novou situáciou, s pocitmi strachu či úskaliami liečby. Potrebujú sa obrátiť so svojimi obavami na niekoho, kto im bude rozumieť, kto zažil toto ochorenie na vlastnej koži. Zistili sme, že pacientov s touto diagnózou najviac trápi osamelosť. Snažia sa totiž svoju rodinu a okolie "ochrániť" a "nezaťažovať" a o svojich bolestiach a pocitoch s blízkymi väčšinou nehovoria," uviedla Pifflová Španková. 

Klinická psychologička NOÚ Bratislava Lucia Vasiľková upozornila, že rodina má s pacientom s uvedeným ochorením vhodne komunikovať, blízki nemajú chorému členovi rodiny vnucovať svoje predstavy, ani im napríklad hovoriť, že "za mesiac vyzdravieš" a neustále im opakovať, že musia bojovať a pozitívne myslieť. Poukázala tiež na to, že pacienti sú často preťažení informáciami z internetu, rôznymi "zaručenými" radami, ktoré sú veľakrát zavádzajúce a protichodné.

Psychologička odporúča hovoriť s pacientmi o tom, ako sa cítia, čo by ich potešilo, nechať ich oddychovať, kedy a koľko chcú. "Často stačí ticho sedieť pri pacientovi a držať ho za ruku, nie je dobre stále niečo rozprávať".

Generálny tajomník o.z. Europacolon Slovensko Patrik Herman a ďalší predstavitelia združenia informovali novinárov o zriadení a začatí fungovania nového Klubu podpory pacientov s ochorením na rakovinu hrubého čreva, a to v Košiciach, v priestoroch Východoslovenského onkologického ústavu. Klub bude otvorený vždy v piatok od 10.00 do 13.00 h.

Na tlačovej besede sa zúčastnili aj viacerí pacienti, ktorí prekonali kolorektálny karcinóm a rozprávali o svojich skúsenostiach a ťažkostiach počas liečby i o svojej radosti zo života. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.