• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Platí tretí stupeň výstrahy pred extrémnym vetrom

  • 8:13 15.03.2013
  • BRATISLAVA
Platí tretí stupeň výstrahy pred extrémnym vetrom

Slovnesko musí v piatok čeliť búrlivému vetru, sneženiu so závejmi a mrazom.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal najvyšší III. stupeň výstrahy pred extrémnym vetrom pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického, Žilinského a Prešovského kraja. Vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch aj rýchlosť 119 až 144 kilometrov za hodinu sa preženie okresmi Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica, Revúca, Rožňava a Brezno.

Ľudia budú musieť čeliť silnému vetru a sneženiu.Ilustračné foto SITA/AP Photo/Sergei GritsPre ostatné územie s výnimkou južných okresov platí pred vetrom výstraha II. stupňa. Vietor sa tu bude pohybovať rýchlosťou 72 až 97 kilometrov za hodinu.

Pre celé Slovensko platí výstraha I. stupňa pred tvorbou snehových závejov a jazykov. Na východe meteorológovia očakávajú husté sneženie, pre Košický a Prešovský vydali výstrahu I. stupňa.

Po západnom okraji tlakovej níže prúdi od severu na naše územie arktický vzduch. Na väčšine územia treba očakávať oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Postupne v južnej polovici západného Slovenska nastane zmenšovanie oblačnosti.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od -4 do +1 stupňa Celzia. Na Kysuciach, Orave, Turci, Liptove a miestami v severnej polovici východného Slovenska klesne teplota na -9 až -4 stupňov. Na horách vo výške 1500 metrov na -13.

Na východe Slovenska v okolí Michaloviec a Trebišova je na dnešný deň vyhlásený 1. stupeň hydrologickej výstrahy.
Počasie na víkend

V sobotu sa v studenom aktickom vzduchu od západu presunie do strednej Európy pás vyššieho tlaku vzduch. To znamená, že v sobotu bude na našom území jasno až polooblačno, ojedinele snehové prehánky. Naďalej má však ostať veľmi chladno, kedy nočná teplota až na -11 až -17, na juhu -5 až -11 stupňov. Denná teplota v sobotu vystúpi na -5 až 0, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného Slovenska okolo +2 stupne.

V nedeľu už opäť oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad strednou Európu zoslabne. Čo znamená, že teploty v noci sa nevyšplhajú na viac ako -11 až -18, na západe a na juhu stredného Slovenska -4 až -11 stupňov. Denné teploty už budú o čosi príjemnejšie, a to -4 až +1, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska okolo +4 st.

Vietor počas víkendu oslabne v sobotu na 5 až 20 km/h. V nedeľu môžeme tiež očakávať vietor rýchlosti 5 až 20 km/h, ale na juhozápade až 30 km/h a v nárazoch až 55km/h.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.