• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Okrem chrípky nás ohrozujú aj ďalšie vírusy

  • 10:50 30.03.2014
  • BANSKÁ BYSTRICA
Okrem chrípky nás ohrozujú aj ďalšie vírusy

Epidemiológovia upozorňujú, že paleta vírusov spôsobujúcich akútne respiračné ochorenia je veľmi pestrá.

Aj keď tohtoročná chrípková sezóna prebieha veľmi mierne, epidemiológovia upozorňujú, že paleta vírusov spôsobujúcich akútne respiračné ochorenia (ARO) je veľmi pestrá. Jedným z nich je napríklad tzv. RS - respiračný a synciálny vírus. Šírenie týchto vírusov je globálne, najvyšší výskyt ochorení na celej severnej pologuli je v jesenných a zimných mesiacoch. Sú vysoko infekčné a bežne sa vyskytujú v populácii. Prameňom nákazy je človek a šíria sa v kolektívoch. 

RS vírus napáda dýchací systém, spôsobuje zápal horných aj dolných dýchacích ciest, sprevádza ho mierne zvýšená teplota, výtok z nosa a ďalšie príznaky nádchy. I keď infikovaná osoba šíri vírus najmä v prvých štyroch až šiestich dňoch ochorenia, jeho šírenie môže byť aj niekoľko týždňov od začiatku infekcie. Vírus sa najčastejšie dostáva z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou, prežíva aj na povrchu predmetov, ako sú napríklad hračky alebo oblečenie. 

Črevné ochorenia a očné infekcie

Choroby dýchacích ciest vyvolávajú aj adenovírusy. Okrem ľahkých respiračných ochorení spôsobujú aj črevné ochorenia a očné infekcie, môžu ale napadnúť aj dolné dýchacie cesty a spôsobiť zápal priedušiek či dokonca pľúc. Ochorenia spôsobené adenovírusmi sa vyskytujú počas celého roka vo všetkých vekových kategóriách, najčastejšie však napádajú školopovinné deti. Šíria sa rýchle v uzavretom prostredí.

Hrozbou pre ľudí sú počas celého roka aj rotavírusové a norvalk vírusové ochorenia. Šíria sa najmä kontaktom v užších kolektívoch. Kým rotavírusové infekcie sú predovšetkým problémom detskej populácie, norovírusy viac ohrozujú dospelú populáciu a staršie osoby. 

Oba vírusy spôsobujú hnačkové ochorenia

Oba typy vírusov spôsobujú závažné hnačkové ochorenia, ktoré  ohrozujú najmä malé detí a staršie osoby. Proti rotavírusom existuje účinná očkovacia látka, ktorá chráni po podaní deti pred infekciou najmä do dvoch rokov veku. Proti norovírusom podľa Márie Avdičovej z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zatiaľ očkovacia látka vyvinutá nebola.

U vírusov spôsobujúcich hnačkové ochorenia je spoločným preventívnym opatrením dodržiavanie osobnej hygieny, hygieny prostredia, či už v domácnosti, alebo v kolektívnych zariadeniach školského, zdravotníckeho či sociálneho typu.

U nákaz šíriacich sa vzdušnou cestou (vírusy chrípky, RS vírusy a pod.), prevencia spočíva v dostatočnom vetraní, izolácii chorých, v prípade chrípky, samozrejme, v očkovaní. Tohtoročná sezónna vakcína obsahovala antigény všetkých vírusov chrípky, ktoré boli na Slovensku izolované.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.