• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Parlament prerušil rokovanie, novelu obstarávania odložili

  • 19:52 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Parlament prerušil rokovanie, novelu obstarávania odložili

Parlament dnes prerušil rokovanie o veľkej novele zákona o verejnom obstarávaní po ukončení rozpravy v druhom čítaní.

Minister vnútra Robert Kaliňák v záverečnom vystúpení navrhol, aby poslanci o novele hlasovali na budúci týždeň v utorok 19. marca po vyjasnení množstva pozmeňujúcich návrhov. Do rozpravy sa zapojili hlavne opoziční poslanci. Viacerí z nich predložili aj pozmeňujúce návrhy.

Poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd) napríklad navrhol, aby nebolo možné uzatvárať dodatky, ktoré by menili ekonomickú rovnováhu v prospech dodávateľa.

Podľa neho by to nemali umožňovať žiadne okolnosti. Vyslovil sa tiež za to, aby Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) mohol preskúmať referencie, čím by sa vylúčili akékoľvek náznaky subjektivizmu pri hodnotení dodávateľov.
KDH chce pomôcť regiónom s vysokou nezamestnanosťou

Zrýchlené verejné obstarávanie by zas podľa Hrnčiara nemalo byť realizované na úkor práv uchádzačov. "Ak bude možné zmluvu uzatvoriť deň nasledujúci po dni právoplatnosti rozhodnutia úradu o námietkach, stráca v zásade akýkoľvek súdny prieskum zákonnosti rozhodnutia o námietkach zmysel," uviedol v návrhu.

V uvedenom čase totiž nie je objektívne možné podať žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia úradu a súd nemá ani teoretickú šancu včas rozhodnúť o odklade vykonateľnosti rozhodnutia o námietkach.

Vznik Rady ÚVO označil Hrnčiar za pozitívny návrh. "Tento orgán by však mal byť nezávislý od vedenia úradu, ktorý má zodpovedať za chod úradu a rozhodovanie o námietkach pripadne kontrole v prvom stupni," navrhol poslanec. Podľa neho nie je vhodné, aby vedenie úradu malo zastúpenie aj pri rozhodovaní v druhom stupni. Najvyšší predstavitelia úradu podľa návrhu novely by mali zastávať aj posty predsedu a podpredsedu rady.

Poslanci Ján Hudacký a Pavol Zajac z KDH navrhli pomôcť regiónom s vysokou nezamestnanosťou. V krajoch s mierou nezamestnanosti nad 20 % by sa podľa nich o zákazky s predpokladanou hodnotou do 5 mil. eur mohli uchádzať len záujemcovia so sídlom v príslušnom kraji. "Navrhovanou právnou úpravou sa vytvára mechanizmus, ktorý podporí zvyšovanie zamestnanosti v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou," zdôvodnili svoj návrh. Podľa Kaliňáka je to však v rozpore so všetkými pravidlami verejného obstarávania a znamenalo by to diskrimináciu ostatných uchádzačov.
ÚVO by mala vytvoriť porovnávací zoznam

Poslanec Martin Chren (SaS) zas navrhol, aby verejné subjekty, ako napríklad obce a organizácie, ktoré pri podlimitných zákazkách nemajú možnosť obstarávať tovary, práce a služby na elektronickom trhovisku, mali doplnkový spôsob obstarávania s možnosťou znižovať ceny.

"Ešte stále je na Slovensku najmä veľký počet malých obcí, kde nie všetky majú zodpovedajúce IT vybavenie a pripojenie na internet, aby mohli využiť možnosti elektronického trhoviska. Tieto obce by tak boli ukrátené o možnosť zúčastňovať sa obstarávania a šetriť tak svoje prostriedky," zdôvodnil návrh Chren. Podľa neho ÚVO by mal vytvoriť a viesť tzv. porovnávací zoznam cien najčastejšie obstarávaných tovarov, prác alebo služieb pri podlimitných zákazkách.

Poslanci Igor Matovič a Peter Pollák (OĽaNO) navrhli, aby dodávatelia, ktorí získali zákazku, boli povinní platiť nielen svojim subdodávateľom, ale aj zamestnancom. Inak by im hrozila sankcia v podobe vylúčenia z obstarávania. Záujemcovia o účasť vo verejnom obstarávaní by mali preukazovať splnenie záväzkov voči subdodávateľom a zamestnancom čestným vyhlásením.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.