• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

U košických daniarov unikal formaldehyd, Fico hovorí o SDKÚ

  • 19:42 14.03.2013
  • BRATISLAVA
U košických daniarov unikal formaldehyd, Fico hovorí o SDKÚ

Fico hovorí o škandále SDKÚ

Premiér Robert Fico hovorí, že ak sa podozrenie nebezpečných látok v budove finančného riaditeľstva potvrdí, pôjde to na vrub SDKÚ-DS.

Budovu totiž daniari za ministrovania Ivana Mikloša prenajali od okresného šéfa strany Ondreja Ščurku.

„Ak sa preukáže, že tento stranícky klientelizmus SDKÚ, požehnaný Ivetou Radičovou, je spojený aj s nebezpečnými podmienkami pre prácu ľudí, tak je to obrovský škandál SDKÚ,“ povedal Fico novinárom cestou na summit v Bruseli. Viacero pracovníkov košického daňového úradu malo zdravotné problémy, ktoré pravdepodobne spôsobilo to, že sa pohybovali v priestoroch s presakujúcim alebo unikajúcim formaldehydom.

Podľa informácií agentúry SITA sa dlhšie sťažovali na bolesti hlavy, začervenané oči, podráždené sliznice a únavu. Na vyšetrení u nich lekári zistili v moči zvýšené množstvo kyseliny mravčej. To býva dôsledok metabolizmu formaldehydu. Problémy by malo mať 17 z 350 zamestnancov úradu.

Zdravotné problémy niektorých pracovníkov na daňovom úrade v Košiciach riešil od stredy aj prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze, ktorý únik formaldehydu potvrdil dnes na brífingu v Bratislave.

„Z dvadsiatich vyšetrených zamestnancov z celkového počtu 352 bol zatiaľ u sedemnástich pozitívny nález,“ informoval Imrecze. Zároveň dodal, že finančná správa tento problém riešila už v lete minulého roku, keď boli zvýšené hodnoty formaldehydu namerané v dvoch kanceláriách.

Finančné riaditeľstvo podľa jeho slov už vtedy prijalo opatrenia, pričom presťahovalo zamestnancov do iných častí budovy, aby neboli vystavení zdravotným rizikám.

V súvislosti s aktuálnymi problémami finančné riaditeľstvo zabezpečilo podľa Imreczeho okamžité vyšetrenie všetkých zamestnancov, ktoré by sa malo začať v piatok. „Hneď zajtra (v piatok, pozn. SITA) ráno sa začne s kontrolným meraním, ktoré urobí pod našim dohľadom opätovne úrad verejného zdravotníctva,“ avizuje Imrecze. Podľa prezidenta finančného riaditeľstva existujú indície o možnom zdroji úniku formaldehydu, tie však ešte nie sú potvrdené. „Presný zdroj identifikovaný zatiaľ nemáme,“ konštatoval Imrecze.

Ďalším z opatrení finančného riaditeľstva je, že ešte dnes poslalo zamestnancov košického daňového úradu domov a doma zostanú aj v piatok. „Počkáme na výsledky meraní a podľa toho, ako merania dopadnú, rozhodneme o ďalšom postupe,“ informoval prezident finančného riaditeľstva. Dodal pritom, že finančná správa prijala aj opatrenia, aby boli funkcie daňového úradu v Košiciach zachované. V prevádzke podľa Imreczeho zostane klientska zóna.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.