• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Ceausescov luxusný nábytok je na predaj

  • 21:33 24.03.2014
  • BUKUREŠŤ
Ceausescov luxusný nábytok je na predaj

Pred 25 rokmi politbyro komunistickej strany objednalo na zákazku súpravu zložito vyrezávaného nábytku z ružového, orechového a čerešňového dreva - stenu a písací stôl so stoličkou.

Luxusný nábytok rumunského diktátora Nicolae Ceausesca.

Luxusný nábytok bývalého rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceausesca je na predaj. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Pred 25 rokmi politbyro komunistickej strany objednalo na zákazku súpravu zložito vyrezávaného nábytku z ružového, orechového a čerešňového dreva - stenu a písací stôl so stoličkou. Bol to narodeninový dar pre rumunského vodcu Ceausesca.

Ceausescu však dar nikdy nedostal. Popravili ho v decembri 1989 počas protikomunistickej revolúcie, mesiac pred jeho 72. narodeninami. Politbyro ako najvyšší orgán komunistickej strany bolo rozpustené a za nábytok nikto nikdy nezaplatil.

Spoločnosť IMAR zo západného Rumunska, ktorá vyrába nábytok od roku 1890 a kedysi ho vyrábala aj pre rumunských kráľov, teraz predáva drevené kusy vážiace celkovo tri tony. Ich výroba trvala osem mesiacov. Úvodná cena je 50.000 eur - tretina skutočnej ceny - a spoločnosť už vedie rokovania s prípadnými záujemcami.

Generálny riaditeľ IMAR-u Marian Gusatu dnes uviedol, že spoločnosť je insolventná a utlmuje svoju výrobu.

Gusatu dodal, že v minulosti sa v spoločnosti zaujímal o tento nábytok anglický spevák Elton John a bohatí ľudia z arabských krajín i Ruska, ale až doteraz kusy nábytku nepredali - pokladali ich totiž za národné dedičstvo.

"Nábytok bol určený do jeho kancelárie v Snemovni ľudu," uviedol generálny riaditeľ nábytkárskej firmy a na mysli mal obrovský palác, ktorý dal Ceausescu postaviť v rumunskej metropole Bukurešť. Palác bol druhou najväčšou vládnou budovou na svete po americkom Pentagóne, čiže ministerstve obrany.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.