• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

V piatok a sobotu vypravia na Slovensku Vlaky zdravia

  • 14:19 14.03.2013
V piatok a sobotu vypravia na Slovensku Vlaky zdravia

V rámci Dní srdca vypravia 15. a 16. marca na Slovensku celkovo štyri Vlaky zdravia.

V piatok 15. marca vyrazia z Bratislavy do Košíc rýchliky Liptov a Sitno, v ktorých bude jedno kupé vyčlenené pre hliadku zdravia.

Tá bude cestujúcim bezplatne merať tlak krvi, hladinu cholesterolu a BMI index. Lekári ľuďom zároveň poskytnú informácie ohľadom kardiovaskulárnych ochorení, ktoré na Slovensku stále spôsobujú najviac zo všetkých úmrtí. Tie isté vlaky v sobotu 16. marca vypravia z Košíc do Bratislavy.

Slovenská nadácia srdca (SNS) v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravila na marec okrem Vlakov zdravia aj množstvo ďalších podujatí. Záujemcovia sa budú môcť nechať bezplatne vyšetriť odborníkmi v nákupných a biznis centrách.

Meranie sa začne v Bratislave

Prvé meracie miesto zriadili už dnes v Bratislave, kde budú ľudí na rôznych miestach vyšetrovať až do 16. marca. V piatok budú merania pokračovať vo Zvolene, Michalovciach, Nových Zámkoch, Poprade, Leviciach, Dunajskej Strede a v Liptovskom Mikuláši.

V sobotu budú nasledovať krajské mestá Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina. Na kampani sa bude podieľať celkovo 15 regionálnych úradov verejného zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva SR. Zoznam konkrétnych miest meraní je dostupný na webstránke tvojesrdce.sk.

Marcová edukačná kampaň v rámci posledného roka Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev bude venovaná najmä rizikám hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku. Hypertenziou trpí takmer polovica Slovákov, pričom častejšie s ňou majú problémy muži ako ženy.

Prevencia znižuje riziko srdcových chorôb

Vysoký krvný tlak je jednou z hlavných príčin kardiovaskulárnych chorôb. Srdcovocievnym ochoreniam každoročne podľahne takmer 30-tisíc Slovákov a Sloveniek.

"Pre úspešnosť liečby hypertenzie, ale aj ostatných závažných kardiovaskulárnych rizikových faktorov je mimoriadne dôležité vzdelávanie obyvateľstva. Jeho význam vychádza zo známeho poznania, že najzávažnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení vo väčšine prípadov nemajú takmer žiadne varovné príznaky. Preto ich ľudia často podceňujú. Takéto edukačné kampane sa nám mimoriadne osvedčili, dnes už oveľa viac ľudí pozná riziká srdcovocievnych chorôb, ale stále to nie je dosť. Tentoraz budú zdravotníci počas kampane na meracích miestach hovoriť aj o rýchlej pomoci pri akútnych príznakoch infarktu alebo mozgovej príhody. Málokto by si totiž v takejto situácii dokázal poradiť, pritom dobre poskytnutá prvá pomoc môže zachrániť nejeden život," uviedol správca SNS a hlavný odborník pri ministerstve zdravotníctva SR pre kardiológiu Gabriel Kamenský.

Ten na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave uviedol ako príklad Fínsko, kde za ostatných 20 rokov dokázali rôznymi opatreniami znížiť výskyt rizikových faktorov aj celkový počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

DNES - 11:47Zahraničné

Denne budú v meste nasadené stovky policajtov, ktorí budú dozerať na bezpečnosť a plynulosť dopravy.

Amnesty kritizuje Slovensko za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku

Amnesty kritizuje Slovensko za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku

DNES - 10:47Zahraničné

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku a prípady policajnej brutality voči nim.

Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

DNES - 9:34Zahraničné

Slovenská republika sa stala členským štátom Európskej únie (EÚ) 1. mája 2004.

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

DNES - 7:00Zahraničné

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní "ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily" na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong.

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

DNES - 5:52Zahraničné

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.