• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Svet očakáva, že nový pápež bude viac rozumieť islamu

  • 17:58 14.03.2013
  • RÍM
Svet očakáva, že nový pápež bude viac rozumieť islamu

Súvisiace články:

Nový pápež je z Argentíny, zvolil si meno František

Pápež František je Kristov vojak, srší humorom

Dalajláma novému pápežovi pochválil meno

Obrazom: Pozrite si, ako sa veriaci dočkali pápeža

Kritika pre vysoký vek

Novozvolený pápež František sa hneď na začiatku svojho pontifikátu nevyhol kritike, kvôli svojmu vysokému veku. Mnohí si myslia, že je príliš starý na vedenie cirkvi, a to najmä v čase, kedy treba pritiahnuť najmä mladých ľudí do vyprázdnených lavíc kostolov.

Aj napriek tomu, že sa pápež František považuje za zmenu na Petrovom stolci, kvôli svojmu pôvodu, nesvedčí to však o radikálnej zmene v katolíckej cirkvi. Nie je žiadny náznak toho, že by bol František liberálnejším pápežom ako jeho predchodca Benedikt XVI.

Argentínsku metropolu Buenos Aires zaplavili v stredu desaťtisíce veriacich, ktorí v uliciach oslavovali zvolenie miestneho kardinála Bergoglia za pápeža.

Po oznámení výsledku voľby Argentínčania nadšene tlieskali, šoféri trúbili a niektorí radosť prejavili aj spontánnym plačom.

Podobne sa oslavovalo aj v ďalších mestách Latinskej Ameriky, keďže Bergoglio sa stal prvým pápežom pochádzajúcim z tejto časti sveta.

Novozvolená hlava katolíckej cirkvi však bude musieť čeliť mnohým problémom, najmä narastajúcemu počtu islamskej populácie vo svete. Týka sa to najmä krajín Afriky a Ázie, no nevynímajúc srdce katolíckej cirkvi, Európu.

Len samotná Indonézia je domovom pre najväčšiu skupinu prívržencov islamu na svete. Slamet Effendi Yusuf, vedúci indonézskej Ulema rady, poznamenal, že väčšina moslimov pochádza z rozvojových krajinách.

"Myslíme si, že nový pápež bude lepšie rozumieť, prečo sa v islame zvyčajne vyskytuje negatívny postoj voči západu. On sám je totižto z rozvojovej krajiny," povedal Yusuf a dodal: "Dúfam, že nový pápež sa bude viac zapájať do dialógu a nie konfrontácie. Veríme, že toto je nová kapitola v histórii vzťahov medzi moslimami a katolíkmi."

Svetový židovský kongres ponúkol blahoželania a izraelský prezident Šimon Peres sa vyjadril k novej hlave katolíckej cirkvi, že "prichádza v po pápežovi, ktorý veľmi podporoval vzťahy s nami". Dodal: "Som si istý, že zvolený pápež bude udržiavať tento kurz."
Obrazom: Pápež František sa prvýkrát prihovoril svetu

Rusi veria v zlepšovanie vzťahov

K pápežovi Františkovi sa vyjadrila aj ruská pravoslávna cirkev, ktorá dúfa, že "vzťahy medzi ortodoxnou a katolíckou cirkvou sa budú vyvíjať v pozitívnom duchu".

Taktiež prezident Vladimír Putin povedal, že "konštruktívna interakcia medzi Ruskom a Vatikánom sa bude aj naďalej rozvíjať na základe kresťanských hodnôt, ktoré nás spájajú".

Ruská pravoslávna cirkev po zvolení nového pápeža vyjadrila očakávanie, že pod jeho vedením sa budú vzťahy medzi oboma odnožami kresťanstva naďalej zlepšovať.

Podľa štvrtkového vyjadrenia hovorcu Moskovského patriarchátu Alexandra Volkova pre agentúru RIA Novosti pravoslávni Rusi "vítajú rozhodnutie kardinálov rímskokatolíckej cirkvi, a tak ako predtým rátajú s rozvíjaním vzťahov pozitívnym smerom".

Arcikňaz Dmitrij Sizonenko, ktorý je sekretárom patriarchátu, zasa vyjadril nádej, že pápež František bude "pokračovať v línii" svojho predchodcu Benedikta XVI. a v medzicirkevných vzťahoch tak pretrvá "pozitívna dynamika". Ruský proreformný klerik Andrej Kurajev po zvolení pápeža na svojom blogu napísal, že výber je pre katolíkov "prísľubom obrovských otrasov, ktoré ich donútia zmeniť sa na cirkev pre chudobných namiesto cirkvi pre zámožných".

Obrazom: Svet spoznal nového pápeža Františka I.


Čína vyjadrila nádej

Výber nového pápeža vyvolal pozitívny ohlas aj v rôznych častiach Ázie a Tichomoria vrátane komunistickej Číny, ktorej vzťahy s Vatikánom sú poznačené dlhoročnými nezhodami.

Príslušníci štátom riadenej katolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási niekoľko miliónov Číňanov, autoritu pápeža neuznávajú, ďalšie milióny obyvateľov sa však stretávajú na tajných omšiach, kde deklarujú nadradenosť Vatikánu.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchung-jing vo štvrtok vyjadrila nádej, že Svätá stolica pod vedením Františka zvolí "praktický a pružný" prístup k Pekingu.

František musí podľa obetí ukončiť zneužívanie

Obete sexuálneho zneužívania katolíckymi kňazmi vyzvali novozvoleného pápeža Františka, aby reformoval cirkev a vyhlásil nulovú toleranciu sexuálnym zločinom.

„Svätý František bol najväčším reformátorom v histórii cirkvi, pápež František musí urobiť to isté,“ zdôraznila skupina na ochranu obetí zneužívania kňazmi Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP).

V Spojených štátoch skupina SNAP varovala, že milióny detí ostávajú ohrozené možným zneužitím pedofilnými kňazmi, pretože cirkev stále úplne nezvrátila svoje tendenciu kryť takéto činy.

Skupina preto zdôraznila, že František má „obrovskú príležitosť, ale aj povinnosť zabrániť ohavným útokom proti deťom“.

Škandál sexuálneho zneužívania zatienil konkláve, z ktorého v stredu vzišiel nový pápež František. Skupina SNAP vyzvala totiž na vylúčenie asi 12 kardinálov z voľby pápeža, a to buď pre krytie zločinov, alebo pre netaktné poznámky v súvislosti so škandálmi.

Obrazom: Habemus papam, Máme pápeža


Hovorca Vatikánu Federico Lombardi kardinálov bránil a SNAP a ďalších aktivistov obvinil z „negatívnych predsudkov“. Škandály zneužívania poznačili funkčné obdobie bývalého pápeža Benedikta XVI., ktorý im nedokázal dostatočne rázne čeliť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina používa rakety dlhého dosahu, tajne poskytnuté Američanmi

Ukrajina používa rakety dlhého dosahu, tajne poskytnuté Američanmi

DNES - 21:26Zahraničné

Ukrajine začala prvýkrát používať balistické rakety dlhého doletu, ktoré jej tajne poskytli Spojené štáty.

Londýnsky súd rozhodol o vydaní Bombica na Slovensko, Danny Kollar reagoval na rozsudok

Londýnsky súd rozhodol o vydaní Bombica na Slovensko, Danny Kollar reagoval na rozsudok

DNES - 20:39Zahraničné

Nedávno sa na internete objavilo video, na ktorom Bombic vykonáva nacistický pozdrav, skanduje nacistické heslá a obnažuje sa.

Vážny incident na škole: Hlásia viacerých zranených

Vážny incident na škole: Hlásia viacerých zranených

DNES - 19:14Zahraničné

Po útoku nožom v škole na juhu Walesu zadržali tínedžerku pre podozrenie z pokusu o vraždu, oznámila v stredu miestna polícia.

Video: Ulicami Londýna sa preháňali splašené kone, jeden z nich bol celý od krvi

Video: Ulicami Londýna sa preháňali splašené kone, jeden z nich bol celý od krvi

DNES - 15:47Zahraničné

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní.

Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

DNES - 11:47Zahraničné

Denne budú v meste nasadené stovky policajtov, ktorí budú dozerať na bezpečnosť a plynulosť dopravy.