• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Opozícia kritizuje novelu zákona o verejnom obstarávaní

  • 12:22 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Opozícia kritizuje novelu zákona o verejnom obstarávaní

Parlament začal vo štvrtok v druhom čítaní rokovať o vládnom návrhu veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní.

Minister vnútra Robert Kaliňák pred poslancami povedal, že sa posilní princíp ekonomicky najvýhodnejšej ceny a zavedie systém referencií uchádzačov, ktorý má odstrániť problémy so špekulatívnymi firmami.

Minister priznal, že vládny návrh zákona prekonal mnoho štandardov zavedených v legislatíve.

Parlament totiž už pred mesiacom schválil zrýchlenú malú novelu verejného obstarávania, ktorá je účinná od 18. februára, poslanec Michal Bagačka (Smer-SD) medzitým predložil v hospodárskom výbore rozsiahly pozmeňovací návrh s vyše 80 bodmi.
Žitňanská navrhla novelu vrátiť

Poslankyňa Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS navrhla vrátiť novelu na dopracovanie s tým, aby ju ministerstvo predložilo v kompletnom znení. Ktokoľvek z poslancov Národnej rady (NR) SR vo štvrtok bude hlasovať o novele zákona verejného obstarávania, nebude vedieť, o čom vlastne hlasuje. Na štvrtkovom brífingu to uviedla poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Kritizovala, že k zákonu bolo predložených veľa pozmeňujúcich návrhov a spoločná správa s takmer rovnakým rozsahom ako samotná novela, ktoré si zákonodarcovia nemali čas naštudovať. "Určite sú tam dobré veci, ktoré zrýchlia verejné obstarávanie. Určite sú tam zlé veci, pretože sa znižuje priestor pre súťaž vo verejných obstarávaniach," uviedla Žitňanská.

Isté je podľa Žitňanskej posilnenie postavenia ministra vnútra Róberta Kaliňáka vo vláde. Ten má pod seba prebrať spoločné verejné obstarávanie pri všetkých veľkých zákazkách, bude obstarávať za všetkých ministrov. "Títo ministri nebudú môcť nakúpiť lacnejšie ako Kaliňák, aj keď budú vedieť nakúpiť lacnejšie ako Kaliňák," myslí si Žitňanská.

Žitňanská kritizovala aj postup poslanca Michala Bagačku zo strany Smer-SD. Ten podľa jej slov na hospodárskom výbore predložil 24-stranový pozmeňujúci návrh, na ktorého preštudovanie nemali poslanci ani 24 hodín. "Na ďalšom výbore ten istý pán poslanec predložil návrh, ktorým opravoval svoj pozmeňujúci návrh," dodala Žitňanská.
Ochrana poctivých podnikateľov

Ministerstvo vnútra očakáva, že prijatím novely sa zefektívni používanie verejných financií a posilní súťaživosť s dôrazom na záujem štátu. Zároveň by sa mala zvýšiť otvorenosť procesov verejného obstarávania a ochrana kvalitných a poctivých dodávateľov.

Novela by mala nadobudnúť účinnosť 1. júla tohto roka, s výnimkou časti o certifikácii elektronických zariadení, ktorá by mala byť účinná od 1. januára 2014.

Výhrady opozície k návrhu novely

Poslanci parlamentu za KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac navrhli, aby v krajoch s mierou nezamestnanosti nad 20 % sa o zákazky nad 5 mil. eur mohli uchádzať len záujemcovia so sídlom v príslušnom kraji. "Nie je to o lokálpatriotizme, ani o diskriminácii iných podnikateľov," povedal vo štvrtok Hudacký počas rozpravy k veľkej novele zákona o verejnom obstarávaní v druhom čítaní. Podľa neho to nie je ani v rozpore s európskou a domácou legislatívou. Opatrenie by malo prispieť k zmierneniu problémov regiónov s vysokou nezamestnanosťou

Hudacký zároveň navrhol vrátiť novelu zákona predkladateľovi. Kritizoval neprehľadný spôsob, akým má byť novela schválená, keďže k vládnemu návrhu pribudol rozsiahly pozmeňujúci návrh poslanca Michala Bagačku (Smer-SD). "Pozmeňujúci návrh svedčí o neprofesionalite a arogancii moci," povedal Hudacký s tým, že poslanci nemajú jasné, o čom majú hlasovať. "Tak sa legislatíva v Národnej rade ďalej tvoriť nemôže," dodal. Odborná verejnosť dá podľa neho rýchlo najavo nespokojnosť. "Ľudia sú znechutení, lebo nevedia, čo všetko za tým je," myslí si Hudacký.

Ľubomír Galko z SaS vopred oznámil, že novelu verejného obstarávania nepodporia, lebo je podľa neho nekvalitná. Kritizoval najmä možnosť udeľovania výnimiek z pravidiel verejného obstarávania pre podlimitné zákazky. Podľa neho tento návrh nie je transparentný a povedie k nárastu korupcie a klientelizmu. V súčasnosti platné podmienky verejného obstarávania totiž už umožňujú zrýchlený postup pri zadávaní zákaziek v mimoriadnych situáciách.Vo verejnom obstarávaní sa má podľa novely posilniť princíp ekonomicky najvýhodnejšej ponuky. O mimoriadne nízku cenu pôjde, ak bude o 30 % pod priemerom iných cien a 15 % od druhej najnižšej ceny.

Majú sa sprísniť podmienky účasti vo verejnom obstarávaní. Zavedie sa centrálne obstarávanie pre bežné tovary, služby a práce, pre ktoré bude štátne elektronické trhovisko a pri ostatných sa bude používať jednotný postup s povinnou elektronickou aukciou.
Referencie kvality a rating dodávateľov

Ďalšou zmenou majú byť referencie kvality a rating dodávateľov. Verejní obstarávatelia a obstarávatelia budú povinní vyhotovovať referencie na dodané tovary, služby a práce z hľadiska dodržania zmluvných povinností, omeškania a reklamácií.

Negatívne referencie môžu viesť k zákazu účasti na obstarávaní na jeden rok a v prípade odstúpenia od zmluvy či výpovede zmluvy pre neplnenie povinností dodávateľa, ako aj podvádzania pri preukazovaní podmienok účasti až na tri roky.

Podstatne sa rozšíria zverejňovacie povinnosti a zruší sa rokovacie konanie bez zverejnenia.

Vznikne jeden profil pre každého verejného obstarávateľ a obstarávateľa na jednom mieste a celý priebeh zákazky, ako aj zmlúv a ich plnenia bude zverejnený. Zavedie sa zákaz dodatkov o cene plnenia a princíp znižovania ceny pri opakovaných dodaniach.

Dodatky o zvýšení ceny alebo ekonomickom zvýhodnení dodávateľa budú možné len so súhlasom Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Rámcové dohody alebo zmluvy na opakované plnenie budú musieť obsahovať dohodnutý spôsob znižovania ceny podľa vývoja na trhu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.