• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Američania sa boja Rusov, po 20 rokoch ich berú ako hrozbu

  • 16:07 15.03.2014
  • WASHINGTON
Američania sa boja Rusov, po 20 rokoch ich berú ako hrozbu

Ministerstvo zahraničných vecí USA radí americkým občanom v Rusku, aby boli ostražití pre nepokoje na ukrajinskom Kryme.

Ministerstvo zahraničných vecí USA radí americkým občanom v Rusku, aby boli ostražití vzhľadom na zvýšený predpoklad demonštrácií a protiamerických prejavov na území krajiny v súvislosti s vývojom na ukrajinskom Kryme.

Vo výstrahe zverejnenej v piatok tiež Washington upozorňuje na zvýšenú vojenskú prítomnosť a pokračujúce cvičenia pozdĺž hranice Ruska s Ukrajinou.

Súvisiace:

Ukrajina krváca, pri nepokojoch v Charkove zomreli dve osoby

Občania USA cestujúci do Ruska by podľa ministerstva mali pri zvažovaní osobnej bezpečnosti myslieť na terajšie politické napätie a možnosť násilia či konania namiereného proti Američanom alebo americkým záujmom. V prípade, že sa už v Rusku nachádzajú, im odporúča vyhnúť sa všetkým verejným demonštráciám, ale aj iným zhromaždeniam, ktoré sa konajú bez posilnenia bezpečnostných opatrení.

Z aktuálneho prieskumu verejnej mienky televízie CNN a agentúry ORC International vyplynulo, že Američania prvýkrát za posledné dve desaťročia vnímajú Rusko ako vážnu hrozbu pre USA. Podľa zverejnených výsledkov takýto postoj vyjadrilo 69 percent opýtaných, čo je o 25 percent viac než v roku 2012 a najviac od rozpadu Sovietskeho zväzu. Viac než 70 percent respondentov považuje za neospravedlniteľný postup Ruska na Ukrajine a polovica Američanov si myslí, že medzi veľmocami sa začína nová Studená vojna.

Americký viceprezident príde o kríze rokovať do Poľska a Litvy

Viceprezident USA Joe Biden v pondelok odcestuje do Európy, kde bude rokovať s lídrami viacerých krajín v rámci úsilia podporiť Ukrajinu po vojenskej intervencii Ruska na Kryme.

Podľa piatkového vyhlásenia Bieleho domu bude prvou zastávkou Varšava, kde sa druhý najvyšší predstaviteľ USA stretne s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským a premiérom Donaldom Tuskom. Následne sa presunie do Vilniusu, kde má naplánovanú schôdzku s prezidentmi všetkých troch pobaltských republík - Estónska, Litvy a Lotyšska.

Biden by mal s partnermi rokovať o možnostiach, ako podporiť ukrajinskú zvrchovanosť, ale aj o vzájomných obranných záväzkoch medzi jednotlivými členmi NATO. Do Európy pricestuje deň po referende o pričlenení ukrajinského Krymu k Rusku, ktoré USA i EÚ označujú za nezákonné.

Západ medzitým zvažuje reakciu na postup Moskvy, ktorá separatistov politicky i vojensky podporuje. O situácii na Ukrajine v piatok rokovali ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska, niekoľkohodinové stretnutie v Londýne však neprinieslo žiadny posun.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.