• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Rusi tiahnu do vnútra krajiny, Kyjev ich chce odraziť

  • 19:20 15.03.2014
  • MOSKVA
Rusi tiahnu do vnútra krajiny, Kyjev ich chce odraziť

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu ostro protestovalo proti postupu Ruska, ktoré podľa neho vyslalo "prepadový" oddiel do Chersonskej oblasti severne od vojensky obsadeného Krymu.


Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Podľa vyhlásenia zverejneného na stránke rezortu Rusi obsadili dedinu Strilkove, kde zaznamenali prítomnosť 80 vojakov, štyroch vrtuľníkov a troch "obrnených bojových strojov". Kyjev takéto konanie považuje za vojenskú inváziu a vyhradzuje si právo na "použitie všetkých nevyhnutných prostriedkov", aby ju odrazil.

O prvom prípade nasadenia ruského vojska na Ukrajine mimo územia Krymu medzitým informovali viaceré domáce i zahraničné médiá. Vojaci sa údajne zmocnili plynárenského zariadenia neďaleko severnej hranice Krymu, zatiaľ čo ukrajinské ministerstvo obrany hlási zmarenie pokusu ruskej armády vstúpiť do Chersonskej oblasti z Krymského polostrova cez úzky pás pevniny známy ako Arbatská kosa.

Ruky preč od Krymu, znelo Moskvou

Odporcovia ruskej intervencie na Ukrajine v sobotu zorganizovali v Moskve demonštráciu, na ktorej sa podľa odhadov zišlo približne 50-tisíc ľudí. O akcii ruskej opozície informujú zahraničné stanice vrátane britskej BBC, podľa ktorej sa v meste súbežne konalo i menšie provládne zhromaždenie.

Demonštranti vyšli do ulíc deň pred kontroverzným referendom o pričlenení ukrajinského Krymu k Rusku, čo Moskva napriek zahraničnej kritike podporuje. V rukách držali ruské i ukrajinské vlajky a pokrikovali slogany "Okupácia Krymu je hanbou Ruska" či "Ruky preč od Ukrajiny".



BBC uvádza, že na zhromaždení podporovateľov Kremľa sa zasa objavili vlajky bývalého Sovietskeho zväzu a účastníci podľa vlastných slov prišli vyjadriť "jasné nie fašistickej chunte, ktorá sa na Ukrajine dostala k moci".

Parlament Krymu formálne rozpustili

Ukrajinský parlament v sobotu "predčasne ukončil" mandát zákonodarného zboru na Kryme, ktorý schválil tamojšie referendum o pričlenení územia k Rusku považované Kyjevom za protiústavné. Podľa údajov zverejnených na portáli tlačovej agentúry Interfax-Ukrajina hlasovalo za uznesenie predložené parlamentným predsedom a dočasným prezidentom Oleksandrom Turčynovom 278 z 296 zúčastnených poslancov.

Agentúra predtým citovala z priloženého zdôvodnenia, podľa ktorého by mal takýto krok "zabezpečiť dodržanie ústavného práva a poriadku a podnietiť k stabilizácii politickej situácie na Kryme".

Skutočné účinky sú však sporné, keďže proruské orgány autonómneho Krymu od februárového zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča s Kyjevom nespolupracujú a ešte v utorok vyhlásili nezávislosť. Referendum naplánované na nedeľu by malo odtrhnutie už len formálne potvrdiť.

V prestrelke zahynuli dvaja ľudia

Prestrelka medzi nešpecifikovanými skupinami vo východoukrajinskom meste Charkov si v piatok neskoro večer vyžiadala dvoch mŕtvych a niekoľko zranených.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov o tom informoval prostredníctvom siete Facebook, kde sa zmieňuje aj o zadržaní približne 30 osôb "z oboch strán".




Ruská tlačová agentúra ITAR-TASS uviedla, že streľba vypukla pred budovou ukrajinskej ultranacionalistickej organizácie Pravý sektor, minister ju však nespomína a obmedzuje sa na vyjadrenie, že incident je v štádiu vyšetrovania.

Video: Krvavé zrážky v Charkove

 


Násilie na východe Ukrajiny sa vystupňovalo v posledných dňoch, keď proruskí demonštranti začali obsadzovať vládne budovy a dostávali sa do potýčok s podporovateľmi nového vedenia v Kyjeve. Štvrtkové nepokoje v meste Doneck si vyžiadali najmenej jedného mŕtveho a podľa ruských zdrojov i takmer 30 zranených.

Rusko vetovalo rezolúciu OSN o referende na Kryme

Rusko v súlade s očakávaniami v sobotu vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá mala deklarovať nezákonnosť nadchádzajúceho referenda o odtrhnutí sa Krymu od Ukrajiny.

Iniciatíva pod vedením USA napriek tomu splnila svoj cieľ, ktorým bolo podľa veľvyslankyne Washingtonu pri OSN Samanthy Powerovej "ukázať mieru izolácie Ruska" na medzinárodnej scéne v súvislosti s krízou na Ukrajine. Návrh totiž podporilo 13 z 15 členov rady, teda všetci okrem Číny a Ruska. Peking vystupujúci zvyčajne ako spojenec Moskvy sa pritom hlasovania zdržal.

Návrh z dielne USA mal vyzvať všetky strany ukrajinskej krízy, aby "sa bezodkladne začali zaoberať mierovým urovnaním tohto sporu prostredníctvom priameho politického dialógu". Upozorňoval tiež na skutočnosť, že ukrajinské vedenie nedalo súhlas na konanie referenda o budúcnosti Krymu naplánovaného na nedeľu, čo znamená, že hlasovanie "nemôže byť platné a nemôže tvoriť základ pre akúkoľvek zmenu štatútu" polostrova.

Ruský parlament, ktorý podporil separatistické snahy krymského vedenia, už v podstate schválil pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Ukrajina, EÚ i USA považujú referendum za nelegálne a ohrozujúce územnú celistvosť Ukrajiny, pričom jeho výsledky odmietajú uznať.

Chronológia napätej situácie na Kryme

*Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu ostro protestovalo proti postupu Ruska, ktoré podľa neho vyslalo "prepadový" oddiel do Chersonskej oblasti severne od vojensky obsadeného Krymu. Kyjev takéto konanie považuje za vojenskú inváziu.
*Ukrajinský parlament v sobotu "predčasne ukončil" mandát zákonodarného zboru na Kryme, ktorý schválil tamojšie referendum o pričlenení územia k Rusku považované Kyjevom za protiústavné.
*Odporcovia ruskej intervencie na Ukrajine v sobotu zorganizovali v Moskve demonštráciu, na ktorej sa podľa odhadov zišlo približne 50-tisíc ľudí.
*Prestrelka medzi nešpecifikovanými skupinami vo východoukrajinskom meste Charkov si v noci na sobotu (15. marca) vyžiadala dvoch mŕtvych a niekoľko zranených.
*Ruské ministerstvo zahraničia v piatok opäť varovalo, že si vyhradzuje právo brániť etnických Rusov, ktorí by boli ohrození na východe Ukrajiny.
*Spojené štáty posudzujú žiadosť ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka a jeho delegácie, ktorá počas stredajšej návštevy Washingtonu požiadala Spojené štáty o vojenskú podporu, zbrane ako aj spravodajské informácie.
*Násilné zrážky, ktoré vo štvrtok večer prepukli vo východoukrajinskom meste Doneck, majú minimálne jednu obeť a ďalších najmenej desať ľudí skončilo v nemocnici. Do potýčok sa dostali účastníci dvoch demonštrácií - proruskí zástancovia autonómie východnej Ukrajiny a prívrženci vlády v Kyjeve.
*Šéf ruského výboru Dumy pre vzťahy s bývalými sovietskymi štátmi pripustil, že ruské vojenské jednotky zaujali pozície na Kryme.
*Ukrajinský parlament vo štvrtok (13. marca) jednomyseľne schválil vytvorenie národnej gardy, ktorá má pomôcť zvýšiť bezpečnosť krajiny.
*Ukrajinská vláda vyjadrila nádej, že referendum o odtrhnutí Krymu a jeho pričlenení k Rusku naplánované na nedeľu nakoniec zrušia.


*Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v stredu (12. marca) vyhlásil, že Ukrajina nepodnikne vojenskú operáciu na Kryme, aby neohrozila svoje východné hranice.
* V utorok (11. marca) na Kryme proruský regionálny parlament vyhlásil nezávislosť územia od Ukrajiny. Udialo sa tak ešte skôr, než v referende hlasovali samotní obyvatelia.
* OBSE sa nevzdáva a v utorok (11. marca) posiela na Krym ďalší tím pozorovateľov.
* Novozvolený ukrajinský prezident Oleksandr Turchynov vyzval v utorok (11. marca) na vytvorenie národnej gardy a na mobilizáciu rezervistov do ukrajinských ozbrojených síl.
* Viktor Janukovyč v utorok (11. marca) prehovoril k Ukrajine z juhoruského mesta Rostov nad Donom. Trval na tom, že ostáva nielen ukrajinským prezidentom, ale stále stojí na čele ozbrojených síl.
*Na Kryme prestali vysielať hlavné ukrajinské televízne kanály.
*Proruské sily v pondelok (10. marca) obsadili podľa ukrajinských údajov ďalšie vojenské letisko na Kryme a aj ďalšie stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v západnej časti Krymu pri hraniciach s Ukrajinou.
*Vladimir Putin v nedeľu (9. marec) uisťuje cez telefón nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a britského premiéra Davida Camerona, že rozhodnutie vlády autonómneho regiónu Krym oddeliť sa od Kyjeva je legálne.
Rozhádaný Krym: Tatári chcú Ukrajinu, Rusi zas Putina

*Ozbrojenci na Kryme v sobotu (8. marca) použili varovné výstrely do vzduchu, aby zabránili členom OBSE vstúpiť na krymské územie.
* Ukrajine hrozí plynová kríza spred piatich rokov, Gazpromu nezaplatila za februárové dodávky zemného plynu.
*Na ukrajinský Krym pricestovali srbskí extrémisti združení v takzvanom četníckom hnutí. Chcú podporiť Rusov.
*Vedenie ukrajinského prístavu Sevastopoľ nachádzajúceho sa na Krymskom polostrove v piatok (7. marca) odhlasovalo pričlenenie k Rusku.
* V noci na piatok (7. marca) priniesli ukrajinské a ruské médiá správu, že zvrhnutý prezident Janukovyč je niekoľko dní mŕtvy, alebo je vo vážnom stave po infarkte.
*Poloformálna vláda krymských Tatárov vo štvrtok (6. marca) uviedla, že ich etnická menšina bude bojkotovať referendum o odtrhnutí sa od Ukrajiny
*Členské štáty EÚ sa vo štvrtok (6. marca) na mimoriadnom summite lídrov členských štátov v Bruseli dohodli na pozastavení rozhovorov s Ruskom o vízach a obchodnej dohode.
*Členov pozorovateľskej misie OBSE vo štvrtok (6. marca) neidentifikovaní ozbrojenci nepustili na územie Krymskej autonómnej republiky.
*Parlament Krymskej autonómnej republiky vo štvrtok (6. marca) požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii.


*Referendum o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny sa bude konať už 16. marca, o dva týždne skôr.
*Poriadkovú políciu a bezpečnostné sily, ktoré blokujú strategické vstupy na Krym a vojenské základne posilnilo 11 000 vojakov.
*Únia zmrazila účty ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a 17 ďalším členom jeho najužšieho kruhu podozrivým zo zneužitia štátnych fondov.
*Estónske ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo originalitu uniknutej nahrávky medzi šéfom rezortu Urmasom Paetom a šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou. V nej malo odznieť, že snajperov, ktorí vo februári strieľali na demonštrantov na kyjevskom námestí, najali lídri protivládnych nepokojov.
*Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce zreformovať súčasný politický systém v krajine tak, aby mali pri rozhodovaní väčšie slovo jednotlivé regionálne administratívy.
*Davu proruských aktivistov sa v stredu opäť podarilo obsadiť sídlo miestnej správy vo východoukrajinskom meste Doneck. Asi 200 protestujúcich rozrazilo hlavné bránu a napriek prítomnosti polície opäť vstúpili do budovy.
*Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu odmietol informácie, že na ukrajinskom autonómnom regióne Krym sa nachádzajú vojaci ruskej armády.


* Vo Francúzsku vyrobená bojová loď v stredu opustila prístav Saint-Nazaire a namierila si to do Ruska. Paríž tak napriek súčasnej kríze na Ukrajine splnil svoje záväzky a plavidlo odovzdá Kremľu.
* Ruskí vojaci pôsobiaci na Kryme prevzali kontrolu nad dvoma jednotkami ukrajinskej protiraketovej obrany.
* Stály zástupca Ruska pri EÚ Vladimir Čizov v stredu (5. marca)vyhlásil, že Rusku v súčasnosti nehrozia žiadne sankcie zo strany EÚ v súvislosti s dianím na Kryme
* V utorok (4.marca) dezertovalo viac než 5 500 vojakov z ukrajinskej armády s cieľom slúžiť Krymskej autonómnej republike.
*Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku. Zariadenie nainštalované na polostrove Krym blokuje mobilné telefóny členov parlamentu.
*Ruský prezident Vladimir Putin povedal novinárom, že jeho postupy na Kryme sú legálne, ale nechce použiť silu. Janukovyč je podľa neho jedinou legitímnou hlavou Ukrajiny.
*Ukrajinský internet zaplavili správy o tom, že zvrhnutý prezident Janukovyč je údajne mŕtvy. Nik to však nepotvrdil.


*Agentúra AP informovala, že na jednej z obsadených základní zaznelo niekoľko varovných signálov od proruských vojakov
* Ruský prezident Putin nariadil vojakom zúčastňujúcim sa na cvičeniach neďaleko hraníc s Ukrajinou návrat do kasární.
*Tri juhoukrajinské mestá vyjadrili záujem pričleniť sa ku Krymu.
*Krymský parlament zvažuje prijať moskovský čas.
*Úradníci na Kryme chcú dosiahnuť, aby ukrajinskí vojaci neboli lojálni k novej ukrajinskej vláde tak, že im stopnú dodávky vody a elektriny na základniach obkľúčených Rusmi. Vojakom pozastavia vyplácanie žoldov.
*O vyslanie ruskej armády na Krym požiadal Putina priamo Janukovyč, povedal na Bezpečnostnej rade OSN ruský veľvyslanec Čurkin. Francúzsky veľvyslanec prirovnal situáciu k invázii sovietskych vojsk do vtedajšieho Československa z roku 1968


* Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie vydali v pondelok /4. marca) vyhlásenie, v ktorom ostro odsudzujú "jasné narušenie ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity agresívnym konaním ruských ozbrojených síl".
* Ruská baltská flotila uskutočnila 3. marca veľké vojenské cvičenie v enkláve Kaliningrad, ktorá susedí s Poľskom a Litvou. Manévre majú otestovať bojovú pripravenosť ruskej armády, s Ukrajinou údajne nijako nesúvisí.
*Rusko 3. marca zablokovalo 13 ukrajinských internetových stránok protestných skupín, ktoré pomohli zosadiť Janukovyča.
*Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Vitko dal ukrajinskej strane ultimátum. Ak sa nevzdá do utorka 04:00, Rusi zaútočia. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin uviedol, že zásah nie je v tejto chvíli nutný. Správu o útoku poprelo aj ministerstvo obrany.
*Ruskí vojaci už majú pod kontrolou prakticky celé územie a strategické objekty juhoukrajinského Krymu
*Snaha o úplné odzbrojenie ukrajinských vojenských posádok sa nepodarila, Rusi ich však blokujú
*Štáty G7 zastavili prípravy na summit, ktorý sa má konať v júni v Soči
*Podľa bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej je jedinou záchranou pre krajinu vstup do NATO
*V nedeľu (2. marca) dezertoval nový šéf ukrajinského námorníctva, ktorý prešiel na ruskú stranu
*Svet sa búri proti rozhodnutiam ruského prezidenta Putina
*Rusi blokujú mobilnú telefonickú komunikáciu na Kryme


*Horná komora ruského parlamentu v sobotu (1. marca) vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu
*Ozbrojené zložky obsadili dve letiská v Simferopoli, najprv nebolo známe ku komu patrí asi 150 ozbrojených mužov v maskáčoch
*V piatok (28. februára) vojenské obrnené transportéry obsadili Krym, vzdušný priestor bol úplne uzavretý
*Ruské letectvo dalo do pohotovosti svoje stíhačky vo štvrtok (27. februára), v pohotovosti mali 150-tisíc vojakov v pohraničí
*Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil v stredu (26. februára) vojenské cvičenia neďaleko hraníc s Ukrajinou

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.