• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Albert Einstein sa narodil pred 135 rokmi

  • 6:00 14.03.2014
  • Ulm/Bratislava
Albert Einstein sa narodil pred 135 rokmi

Albert Einstein súhlasil s tým, že po jeho smrti sa bude skúmať jeho mozog.

Židovský nemecko-americký fyzik, zakladateľ štatistickej fyziky a termodynamiky a tvorca všeobecnej a špeciálnej teórie relativity, modernej kozmológie a relativistickej astrofyziky Albert Einstein sa narodil pred 135 rokmi 14. marca.

Je laureátom Nobelovej ceny za fyziku z roku 1921, ktorú získal za vysvetlenie fotoelektrického javu.

Albert Einstein prišiel na svet 14. marca 1879 v Ulme v Nemeckom cisárstve. Od detstva ho zaujímali prírodné javy a fungovanie sveta, pričom prejavoval schopnosť mimoriadne porozumieť abstraktným matematickým problémom.

Einstein mal problém s formálnym oblečením

Viac o jeho súkromí sa môžeme dozvedieť z korešpondencie, ktorú po 20 rokoch utajovania v roku 2006 zverejnila Hebrejská univerzita v izraelskom Jeruzaleme. Korešpondenciu Alberta Einsteina univerzite odkázala Margot Einsteinová, vedcova nevlastná dcéra, ktorá zomrela 8. júla 1986. Zbierka obsahuje viac ako 1000 súkromných listov. Adresátmi listov, ktoré sú napísané v nemčine, sú Einsteinove dve manželky, jeho vlastní dvaja synovia a nevlastné deti.

Čítajte: Univerzita Keió predstavila rukopisy Alberta Einsteina

Korešpondencia odhaľuje, že Einstein bol veľmi kritickým pozorovateľom a mal zmysel pre humor. Z listov sa možno dozvedieť, že mal problém zvyknúť si na formálne oblečenie vyžadované v Oxforde v USA, kde pôsobil v 30. rokoch 20. storočia. Podľa jeho slov to bolo pre neho rovnako ťažké, ako "naučiť sa používať zubnú kefku".

Svojej druhej manželke Else tiež napísal, že jediná vec, na ktorú nie je ochotný pristúpiť, je nosenie ponožiek. Aby verejne nevystavoval svoj nedostatok kultivovanosti, k obleku nosil vyššie topánky.

Zomrel vo veku 76 rokov

V roku 2005 slávnostne otvorili po jednoročnej renovácii niekdajšie letné sídlo "otca teórie relativity" vo východonemeckom Caputhe. Albert Einstein žil v rokoch 1929 až 1932 trvalo v nemeckom Berlíne a v mestečku Caputh vzdialenom asi 30 kilometrov letoval. Dom na brehu jazera, vybudovaný v štýle Bauhaus na Einsteinovo želanie slúžil po jeho nútenom odchode do USA v roku 1933 ako židovská škola a sirotinec, až kým ho nezhabali nacisti. Neskôr sa dostal do rúk vláde v bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

V máji 2008 predali na aukcii v Londýne vo Veľkej Británii za viac ako 200.000 libier list, v ktorom Albert Einstein označil Boha za produkt ľudskej slabosti a Bibliu za "pekne detinskú".

Na jar roku 1955 ťažko chorý Einstein pri plnom vedomí prichádzajúcej smrti údajne odmietol naliehavú operáciu s tvrdením, že je nevkusné umelo predlžovať život za jeho prirodzenú hranicu. Zomrel 18. apríla 1955 v Princetone (USA) vo veku 76 rokov. Po kremácii jeho popol podľa poslednej vôle rozptýlili na neznámom mieste.

Einstein súhlasil s tým, že po jeho smrti sa bude skúmať jeho mozog. Aj keď pri prvých výskumoch sa nič mimoriadne nenašlo, modernejšia analýza z roku 1999 predsa len odhalila zväčšenie temenného laloka o 15 percent, ten sa považuje za miesto abstraktných predstáv.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.