• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ilavskej nemocnici hrozí, že od mája príde o pohotovosť

  • 15:59 13.03.2013
  • ILAVA
Ilavskej nemocnici hrozí, že od mája príde o pohotovosť

Ilavskej nemocnici hrozí, že od 1. mája tam prestane fungovať pohotovosť. Z celkovo 22 obvodných lekárov, ktorí slúžia na pohotovosti, sa 20 rozhodlo odísť do Trenčína.

Vedenie ilavskej nemocnice za tým vidí snahu lekárov prilepšiť si. Samotní lekári však hovoria, že v Trenčíne majú lepšie možnosti na dôkladnejšie vyšetrenia pacienta. V decembri minulého roka vedenie nemocnice rokovalo s obvodnými lekári o spolupráci na rok 2013.

"Ako všetci vieme, od 1. januára 2013 sú dohody zaťažované odvodmi do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Tam začal problém, ktorý sa lekárom nepáčil, a požadovali, aby sme zvýšili platby za výkon služieb lekárskej služby prvej pomoci,“ informoval riaditeľ ilavskej nemocnice Juraj Beďatš.

Vedenie nemocnice následne 6. marca dostalo lekárske výpovede, o situácii však chce ešte rokovať. O pohotovosť prísť nechce. Ak by sa však s lekármi nedohodli, podľa Beďatša by to bol veľký problém pre celý ilavský región. "V prípade, že nedôjde k dohode, výpoveď zo strany obvodných lekárov je adresovaná k dátumu 30. apríla, to znamená, od 1. mája budú vykonávať lekársku službu prvej pomoci v meste Trenčín u iného poskytovateľa,“ dodal.

Lekári vravia, že v ilavskej nemocnici nie sú schopní poskytnúť pacientom naozaj kvalitnú starostlivosť. Chýba im tam ARO, základné röntgenologické či sonografické vyšetrenie. "Z toho dôvodu sme sa rozhodli slúžiť na mieste, kde máme dostupnosť koncového špitálu a kde máme za sebou všetkých odborníkov, ktorých potrebujeme pri našej práci,“ tlmočí názor lekárov Mária Augustínová. O situácii rokovali aj na Trenčianskom samosprávneho kraji, kde sa podľa nej k tomu postavili pozitívne.

Zároveň pripomenula aj nedávnu kauzu, kedy službukonajúcu lekárku ilavskej nemocnice odsúdil okresný súd v Trenčíne pre smrť štvorročného chlapčeka, pretože podľa neho podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie diagnózy.

"My sa musíme tiež chrániť, pretože keď nemáme dostupné základné vyšetrenia, ktoré potrebujeme, nás nikto nebude kryť, keď sa niečo stane. Po trestno-právnych kauzách, ktoré sa momentálne dejú okolo nás, nie je jednoduché v tej službe byť 24 hodín a potom pokračovať na svojej ambulancii,“ vysvetlila Augustínová. Nevylúčila však, že o situácii budú ešte rokovať.

Ilavská nemocnica slúži pre spádovú oblasť asi 90-tis. obyvateľov. Pacienti sa obávajú, že nemocnice v Považskej Bystrici či Trenčíne sú pre nich už ďaleko. Najdlhšiu vzdialenosť, a to 43 kilometrov, by museli do Trenčína absolvovať obyvatelia Zliechova. "Som z ilavského okresu, na túto pohotovosť sme si už zvykli. Neviem si predstaviť, keby sa tu zrušila, aby som musela ísť s teplotou alebo nejakým žalúdočným problémom do Trenčína. Veď tam sa po 21:00 nedá už ani dostať autobusom,“ vyhlásila jedna z pacientok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.