• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

V Londýne otvorili unikátnu reštauráciu priamo vo väzení

  • 13:44 11.03.2014
  • LONDÝN
V Londýne otvorili unikátnu reštauráciu priamo vo väzení

Do väzenia na obed? To nie je utópia, ale originálny projekt charitatívnej organizácie Clink vo Veľkej Británii, ktorý uľahčuje väzňom návrat do spoločnosti.

Do reštaurácie sa zmestí 24 hostí

Pred vstupom do reštaurácie hostia odovzdajú mobilné telefóny a všetky ostré predmety, nechajú si odobrať odtlačky prstov a podrobia sa krátkej osobnej prehliadke – až potom si môžu sadnúť za stôl a vybrať si chutný obed z jedálneho lístka. Aj takto vyzerá realita v novej reštaurácii na juhu Londýna, ktorú otvorila charitatívna organizácia Clink priamo za múrmi väzenia Brixton Prison. V poradí už tretia reštaurácia tohto typu vznikla v rámci unikátneho projektu, ktorý pomáha väzňom v návrate do života v spoločnosti.

V reštaurácii, ktorá je otvorená v pracovné dni v čase raňajok a obeda, pracujú väzni, ktorí majú byť o 6 až 18 mesiacov prepustení na slobodu. Väzni, ktorí sa zhosťujú úloh čašníkov i kuchárov, tak majú v rámci unikátneho školiaceho programu šancu naučiť sa nové zručnosti a získať potrebnú prax, ktorá im po prepustení na slobodu pomôže pri hľadaní zamestnania. 

"Clink v Brixtone nie je len ďalšia nová reštaurácia v Londýne. Ponúkame spoľahlivé riešenie problému s nedostatkom vyškolených ľudí v tomto odvetví a zároveň riešime problém so zaradením väzňov do spoločnosti," uviedol Chris Moore o reštaurácii, ktorá servíruje najmä európske jedlá. 

Do väzenia na obed

Keďže sa reštaurácia nachádza priamo vo väzení, jej návšteva sa spája s bezpečnostnými opatreniami. Vstup majú povolení len plnoletí, ktorí si musia miesto rezervovať 48 hodín pred návštevou. Používanie telefónov, fotoaparátov či notebookov je tu zakázané. Pri vstupe hostí odfotografujú a odoberú im odtlačky prstov. Potom prichádza čas na klasický obed či raňajky. Hoci pravidlá sú prísne, ľudí to neodrádza. Dve ďalšie prevádzky vo väzení v Cardiffe a High Down ročne navštívi okolo 18-tisíc hostí, z ktorých každý za trojchodové menu a kávu zaplatí v priemere 25 eur. 

Charitatívna organizácia Clink, ktorú založil známy šéfkuchár Alberto Crisci v roku 2009, školí väzňov 40 hodín týždenne. Väzni, ktorí nenosia väzenské uniformy, sa pod odpracovaní šichty vracajú do svojich ciel. V reštauráciách sa alkohol neservíruje, v dvoch prevádzkach je zakázané používať kovový príbor. Inak sa podľa autora projektu ničím nelíšia od bežných britských reštaurácií. 

"Plánujeme otvoriť ďalších desať školiacich miest vo väzeniach do konca roku 2017," uviedol Moore."Za hranice Veľkej Británie sa však nechystáme,"dodal.

"Náprava znamená zníženie počtu potenciálnych obetí prepustených väzňov. Naše väzenia potrebujú takýchto iniciatív ešte viac," myslí si bývalý väzeň Erwin James, ktorý po 20 rokoch za mrežami, ktoré dostal za vraždu, dnes prispieva do denníka Guardian."Tieto reštaurácie zvyšujú pravdepodobnosť, že väzenskí účastníci programu objavia spokojnosť z toho, že majú isté zručnosti, vďaka čomu sa budú cítiť lepšie a konať podľa toho," dodal James. 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.