• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Nemecké kliniky ponúkajú zdravotníkom 500 miest

  • 14:57 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Nemecké kliniky ponúkajú zdravotníkom 500 miest

Anestéziológia, chirurgia, interná medicína, kardiológia, gynekológia, ortopédia, pediatria či psychiatria.

To je len časť z odborov, pre ktoré hľadajú najlepšie nemecké kliniky slovenských zdravotníkov na tohtoročných v poradí druhých medzinárodných Job Days Lekárstva a zdravia.

Prácu lekárom, zdravotným sestrám, ošetrovateľom ako aj ostatnému kvalifikovanému zdravotníckemu personálu prišlo ponúknuť 20 kliník s vyše dvesto pracoviskami po celom Nemecku. Voľných je cez 500 pracovných miest vo všetkých odboroch medicíny.

Generálny riaditeľ druhých Job Days Randolf T. Kunert predpokladá, že tento rok sa im podarí presvedčiť na prácu v Nemecku viac ako dvesto slovenských zdravotníkov. Ako spresnil, počas prvého ročníka našlo uplatnenie 144 slovenských lekárov.

Štatistiky o zdravotných sestrách doposiaľ nemajú, ako však priblížil, tento rok sa budú zdôrazňovať na veľtrhu najme pracovné miesta pre ne. Slovenských zdravotníkov si podľa Kunerta pochvaľujú v Nemecku najmä pre ich vzdelanie, zodpovednosť, lojalitu a tímovú prácu.

Koľko lekárov ročne opustí Slovensko a za miesto svojho ďalšieho pôsobiska si zvolí zahraničie, nie je presne známe. Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský uviedol, že takýmito číslami nedisponujú.

Podľa neho však pred časom saské kliniky zverejnili počty zahraničných lekárov. Slováci v tomto rebríčku mali skončiť hneď po Poliakoch, na druhom mieste. Odlev lekárov podľa Visolajského spôsobuje najmä zhoršujúca sa situácia v slovenskom zdravotníctve.

"Osobne si myslím, že je to hlavne skepsa, ktorá sa ešte utvrdila po nedodržanom memorande, že lekári viacej rokov vidia, ako to tu upadá a nemajú to svetlo na konci tunela," uviedol Visolajský s tým, že lekári z toho nevidia žiadne východisko. Dôvod, prečo odchádzajú napríklad do spomínaného Nemecka, vidí v tom, že tam lekári riešia len medicínu a svojich pacientov a žiadne iné problémy.

"My ako LOZ to chceme zmeniť, aby lekári zostali na Slovensku, aby sa slovenský pacient mal lepšie,“ povedal predseda lekárskych odborárov. Ten zároveň upozorňuje, že Slovensko by naopak potrebovalo ďalších lekárov, keďže v mnohých odboroch je ich nedostatok. Vychádzajúc z údajov Európskej únie hovorí o potrebe viac ako 3 tis. lekárov.

"My sme jediná krajina v OECD a vyspelej Európe, kde za posledných desať rokov klesol počet lekárov a sestier," povedal predseda LOZ. S problémom s chýbajúcimi lekármi sa podľa neho boria všetky odbory, najviac však vypichol nedostatok lekárov na ARO či gynekológov.

Predpokladá, že vážny problém do budúcna nastane aj pri všeobecných lekároch, kde mnohí z nich majú už vyšší vek a po ich výpadku nebudú mať za sebe náhradu. "Všetci moji známi, ktorí odišli do Nemecka alebo inej krajiny, tam aj zostali s tým, že keď sa s nimi stretávam, tak majú ten pocit, že sú stále Slováci a chcú sa vrátiť a mrzí ich, že tu to nefunguje a systém je zlý," skonštatoval Visolajský.

Presné štatistiky o počte odídencov majú na rozdiel od slovenských odborárov v Česku. "Je to zhruba 800 lekárov ročne, čo sú tri štvrtiny jedného promočného ročníka na lekárskych fakultách,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového klubu - Zväzu českých lekárov Martin Engel. Ako zdôraznil, do zahraničia odchádzajú najmä nemocniční lekári alebo mladí, ktorí ešte nikde nenastúpili. Tento segment tak podľa neho krváca namiesto toho, aby bolo prijaté jednoduché stabilizačné opatrenie.

Ako Visolajský tak aj Engel tvrdia, že pri odchode lekárov za hranice svojej krajiny nehrá úlohu plat. Napriek tomu, napríklad mesačné mzdy ponúkané v nemeckých klinikách sa pohybujú od 3 844 eur v hrubom pre absolventa až po 10 tisíc eur pre primára. Ďalšími výhodami, ktoré ponúka nemecká strana, sú podľa Kunerta odborné vzdelávanie, podnikové dôchodkové zabezpečenie či dočasné bezplatné ubytovanie vo vlastných ubytovniach. Medzinárodné Job Days Lekárstva a zdravia potrvajú od 15. do 16. marca. Miestom ich konanie bude Bratislava.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ministerstvo financií uviedlo, o koľko si priplatíme za sladené nápoje

Ministerstvo financií uviedlo, o koľko si priplatíme za sladené nápoje

DNES - 13:22Ekonomické

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom majú podliehať novej dani.

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

DNES - 9:58Ekonomické

Zo slovenského a českého trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu.

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.