• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Štát začne rokovať o predaji podielu v Telekome

  • 14:09 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Štát začne rokovať o predaji podielu v Telekome

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský môže začať rokovať o predaji štátom vlastneného podielu v spoločnosti Slovak Telekom (ST).

Podľa materiálu, ktorý v stredu schválila vláda, bude Malatinský rokovať o ďalších možných krokoch súvisiacich s predajom časti ST spolu s predsedom Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM), s majoritným akcionárom ST Deutsche Telekom, ako aj s manažmentom ST.

Malatinský má zároveň do 30. júna vláde navrhnúť ďalší postup pri nakladaní so štátom vlastneným minoritným balíkom akcií ST.

"V zmysle záverov doposiaľ uskutočnených odborných analýz, ktoré boli vypracované pre MH SR aj FNM SR, sa pre prípad predaja majetkových účastí štátu na podnikaní ST javí ako najpreferovanejšia alternatíva predaj prostredníctvom kapitálových trhov (IPO), (...) priamy predaj, prípadne ich kombinácia (tzv. dual track)," uvádza sa v prerokovanom materiáli.

"Neboli prijaté žiadne konkrétne kroky. Toto je úplne prvý krok, ktorý hovorí o tom, aby sme ako ministerstvo hospodárstva mali mandát rokovať s akcionárom. Hovoriť o spôsobe či už predaja, alebo ohodnotenia akcií je dnes predčasné," skonštatoval hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Podľa materiálu MH SR nemá ministerstvo ani FNM pri existujúcom nastavení korporátnych vzťahov v ST, napriek korektným vzťahom s majoritným akcionárom, reálny priamy dosah na riadenie a smerovanie spoločnosti.

"Otázka efektivity a racionality dlhodobého, resp. trvalého štátneho vlastníctva minoritného podielu v telekomunikačnej spoločnosti je bezpochyby priamo spojená s problematikou vývoja na dotknutom trhu telekomunikačných technológií, na ktorom v Slovenskej republike aktuálne existuje rozvinutá konkurencia. Inovatívne technológie sú na Slovensku plne dostupné, zákazníci si môžu voľne vyberať medzi viacerými alternatívami. Z tohto pohľadu sa môže javiť ako dôvodné, že štát môže svoju podporu zavádzania nových technológií v oblasti telekomunikácií realizovať efektívnejším spôsobom ako je minoritná majetková účasť v jednom z účastníkov trhu," uvádza sa v materiáli.

Spoločnosť Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor. Pod značkou Telekom ponúka jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom produkty a služby pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. ST je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group.

Po privatizácii v roku 2000 drží väčšinový balík akcií ST (51 %) Deutsche Telekom AG. Viac než tretinový podiel (34 %) patrí štátu, ktorý zastupuje MH SR. Zvyšných 15 % vlastní Fond národného majetku (FNM).
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.