• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Krym sa vrhá Rusom do náručia, žiada Putina o pripojenie

  • 15:11 06.03.2014
  • KYJEV
Krym sa vrhá Rusom do náručia, žiada Putina o pripojenie

Obyvatelia ukrajinského Krymu by mali 16. marca v referende rozhodnúť o tom, či polostrov ostane súčasťou Ukrajiny, alebo sa pripojí k Rusku. Oznámil to vicepremiér tamojšej vlády Rustam Temirgalijev. 

Proruské sily kontrolujú všetky vstupy na strategický polostrov a blokujú ukrajinské vojenské základne.

Referendum by však mohlo byť len formalitou, pretože parlament Krymskej autonómnej republiky už vo štvrtok požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii.

"Krymský parlament prijal stanovisko, aby sa Krym pripojil k Rusku. Zároveň požiadal ruského prezidenta a parlament, aby žiadosť zvážili," cituje tlačová agentúra AFP člena krymského parlamentu Grigoja Ioffeho. Podľa agentúry Reuters za tento krok hlasovali všetci poslanci.

Nediskriminujú nás, píšu ukrajinskí Židia Putinovi

Lídri početnej ukrajinskej židovskej komunity, ktorí prevažne hovoria po rusky, vo štvrtok adresovali šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi otvorený list. Ubezpečujú ho v ňom, že v žiadnom prípade nie sú terčmi diskriminácie tak, ako o tom píšu ruské médiá. 

Týka sa to podľa nich aj iných po rusky hovoriacich Ukrajincov. "Rozprávanie o násilnej ukrajinizácii a zákazoch ruského jazyka, ktoré je také bežné v ruských médiách, je v skutočnosti len v hlavách tých, ktorí si to vymysleli. Vaše presvedčenie o raste antisemitizmu na Ukrajine, ktoré ste vyjadrili na vašej tlačovej konferencii, takisto nekorešponduje s faktami," cituje z listu spravodajský portál britského denníka The Guardian.

Odhady počtu Židov na Ukrajine sa rôznia - podľa niektorých údajov ich tam žije asi 100-tisíc, iné hovoria až o štvrť milióne.

 

Tisíce vojakov blokujú Krym

Nový líder ukrajinského krymského regiónu uviedol, že proruské sily kontrolujú všetky vstupy na strategický polostrov a blokujú ukrajinské vojenské základne, ktoré sa dosiaľ nevzdali.

Sergej Aksjonov povedal, že poriadkovú políciu a bezpečnostné sily posilnilo 11 000 "vojakov domobrany". Všetci, alebo prinajmenšom väčšina z nich, je považovaná za Rusov, ruský prezident Vladimir Putin a ministerstvo obrany však vytrvalo odmietajú, že by na Krym vyslali jednotky. 

Západ sa pridal k novej ukrajinskej vláde a žiada, aby Moskva vojakov stiahla, početné diplomatické snahy v stredu však nepriniesli výraznejší pokrok. Špeciálneho vyslanca OSN vyslaného na Krym tam navyše ohrozovali ozbrojenci, uviedli zástupcovia OSN. 

Vo večerných hodinách Aksjonov pripustil, že jeho vláda je v pravidelnom kontakte s ruskými predstaviteľmi. Vo štvrtok sa o vyriešenie krízy na Ukrajine pokúsia hlavy štátov a vlád Európskej únie počas mimoriadneho summitu v Bruseli.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

VČERA - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.