• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Inflácia vo februári spomalila, potraviny zdraželi

  • 13:34 13.03.2013
  • BRATISLAVA
Inflácia vo februári spomalila, potraviny zdraželi

Rast spotrebiteľských cien sa vo februári mierne spomalil. Medziročná inflácia podľa národnej metodiky totiž dosiahla 2,2 %, kým v januári boli ceny vyššie o 2,4 %.

V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak ceny na Slovensku stúpli o 2,3 %. V medzimesačnom porovnaní vo februári oproti januáru zostali ceny nezmenené. V januári oproti decembru pritom stúpli o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní vzrástli ceny za vzdelávanie o 6,6 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 5,6 %, zdravie o 4,6 %, rozličné tovary a služby o 3,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,4 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,7 %, rekreáciu a kultúru o 2,3 %, odevy a obuv o 1,4 %, poštové a telekomunikačné služby o 1,2 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,4 %, bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,1 %. Nerástli iba ceny dopravy, ktoré stagnovali na vlaňajšej úrovni.

Cenové prostredie vo februári nevykazovalo podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS) známky výrazných dopytových alebo nákladových impulzov.

"V porovnaní s našimi očakávaniami bol vývoj inflácie mierne pomalší, najmä z dôvodu vývoja čistej inflácie bez pohonných látok. Vo vývoji čistej inflácie bez pohonných látok je badateľný trend spomaľovania úrovne medziročného rastu. Bez dodatočných dopytových impulzov zo strany pretrvávajúceho slabého spotrebiteľského dopytu očakávame jej dynamiku na konci roka 2013 pod úrovňou 2 %," dodávajú analytici Úseku pre menu, štatistiku a výskum NBS.

Podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka ide spomaľujúci rast cien na Slovensku ruka v ruke s pomalým rastom ekonomiky. "Vzhľadom na túto skutočnosť sa dá vývoj z posledných mesiacov očakávať aj v nasledujúcom období. Predpokladáme, že v priebehu roka sa inflácia dostane krátkodobo pod 2 % a celoročný priemer sa bude pohybovať okolo rovnakej hodnoty," očakáva Fojtík.

Medzimesačne oproti januáru stúpli ceny vzdelávania o 0,3 %, rozličných tovarov a služieb o 0,2 % a zdravia a rekreácie a kultúry zhodne o 0,1 %. Klesli ceny odevov a obuvi o 0,8 %, potravín a nealkoholických nápojov, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu zhodne o 0,1 %.

Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za alkoholické nápoje a tabak, bývanie a energie, dopravu, poštové a telekomunikačné služby a tiež za hotely, kaviarne a reštaurácie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, vo februári spomalila z januárových 2,8 % na 2,5 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, taktiež spomalila z januárových 2 % na 1,8 %. Na medzimesačnej báze dosiahla jadrová inflácia nulovú úroveň a čistá inflácia predstavovala záporných 0,1 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v roku 2011 k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž dosiahol 3,9 %. V roku 2012 sa rast cien držal na podobne vysokých úrovniach, keď priemerná inflácia dosiahla 3,6 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.