• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Bociany biele opúšťajú africké zimoviská

  • 16:50 04.03.2014
  • BRATISLAVA
Bociany biele opúšťajú africké zimoviská

Mierna zima a skorší príchod jari rozprúdili jarnú migráciu vtáctva.

Vtáky zimujúce na juhu a západe Európy už húfne migrujú smerom na východ a sever. Vnútorné hodiny odštartovali aj putovanie afrických migrantov. Bociany biele sa vydali na púť zo subsaharskej Afriky a smerujú do Európy. Skorý záznam tohtoročného Vtáka roka - dospelého bociana bieleho na Slovensku však už máme za sebou. Prvý prílet bociana bieleho bol pozorovaný v Devínskej Novej Vsi už počas posledných februárových dní.

"Prvý bocian biely bol zahliadnutý už posledné februárové dni. 1. marca sme zaznamenali prvé pozorovanie bociana na hniezde pri Devínskej Novej Vsi.", informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko a pokračuje: "Dospelé bociany sa v týchto dňoch hromadne vydali na jarnú púť na európske hniezdiská. Bociany z Nemecka vybavené vysielačkami tiahnu tieto dni pozdĺž Nílu v Sudáne a denne prekonajú niekoľko sto kilometrov. Ženie ich pud rozmnožovania. Na hniezdach sa stretávajú páry po náročnom prezimovaní, aby vychovali novú generáciu bocianov. Kým dospelé vtáky už smerujú do Európy, jedno a dvojročné bociany ešte brázdia africké pláne. Napríklad slovenské bociany vybavené vysielačkami, Alexander, Natália a Karolína [1], zotrvávajú stále v ďalekom Sudáne a Tanzánii. Na hniezdiská sa vrátia až po dosiahnutí dospelosti."

„Na Slovensku prezimovalo počas tohtoročnej miernej zimy minimálne 10 mladých bocianov bielych. Takmer všetky úspešne prečkali zimu v stredoeurópskych podmienkach. Preto predpokladáme, že aj prvý zaznamenaný dospelý bocian mohol prezimovať na juhu alebo západe Európy.“ dopĺňa Gúgh.

Bociany biele patria medzi najpopulárnejšie sťahovavé vtáky. S očakávaním sledujeme ich jarné prílety, migráciu i hniezdenie, ktoré zaznamenávame s pomocníkmi po celom Slovensku v internetovom Atlase hniezd bocianov [2]. Na Slovensku hniezdilo v roku 2013 viac ako 1200 párov bocianov. Na hniezdach vyrástlo a na svoju prvú púť vyštartovalo viac ako 2400 mláďat.

Nasledovné týždne až do začiatku mája priletí na Slovensko stovka sťahovavých druhov vtákov. V priebehu marca budú pribúdať prílety bocianov, sťahovavých kačíc, bahniakov, neskôr lastovičiek, belorítok a zoznam ukončia druhy ako mucháriky, dážďovníky, včeláriky či červenáky karmínové. Prílety jednotlivých druhov  s nami môžete sledovať aj na www.vtaky.sk v sekcii Jarné prílety [3,4]. 

Doplňujúce informácie:

1 - Telemetrické sledovanie bocianov bielych

Telemetrické sledovanie bocianov bielych sa realizuje v rámci projektu Ochrana a výskum vtáctva bez hraníc (HUSK/1101/2.2.1/0336), ktorý podporila Európska únia v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika - Slovenská republika 2007-2013.

Súčasné informácie o našich bocianoch nájdete na týchto stránkach:

http://vtaky.sk/stranka/193-Telemetricke-sledovanie-bocianov.html

http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_119=119&check_117=117&check_116=116&check_62=62

2 - Atlas hniezd bocianov bielych www.bociany.sk

V databáze bocianích hniezd je možné sledovať dátum príletu jednotlivých bocianích párov na svoje hniezda. Každé hniezdo má svoju kartu v atlase, na ktorej je možné prílet zaevidovať. Takto môžete prispieť aj vy k sledovaniu migrácie bocianov a zaznamenaniu prípadných zmien v dlhšom časovom horizonte.

3 - Jarné prílety

V sekcii jarných príletov sú zhromažďované prvé jarné pozorovania sťahovavých vtákov. Mnohé vtáčie druhy žijú v blízkosti ľudí a sú dobre známe. Preto sa do evidencie jarných príletov môže pridať každý kto pozoruje lastovičky, belorítky či ďalšie druhy.  Zo zadaných pozorovaní sa zisťujú prvé pozorovania a v dlhodobom sledovaní aj prípadné zmeny v migračnom správaní vtákov. V roku 2013 bolo na webových stránkach SOS/BirdLife Slovensko zadaných 580 údajov o prílete 91 sťahovavých druhov vtákov. Najviac údajov bolo k migrácii bocianov.

Jarné prílety nájdete na linku: http://www.vtaky.sk/springarrivals

4 - Jar ožíva - Spring alive

Medzinárodná kampaň pre deti a mládež, do ktorej sa zapájajú všetky Európske krajiny. Na webovej stránke www.springalive.net môžete zadávať prvé jarné pozorovania bociana bieleho, včelárika zlatého, lastovičky, kukučky a dážďovníka. Podľa aktuálneho stavu sa vyskytujú bociany a lastovičky už v Taliansku, Bulharsku, na Cypre či v Španielsku. 

Zdroj: Info.sk, SOS/BirdLife Slovensko, Foto: SOS/BirdLife Slovensko
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

DNES - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.