• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Pozrite si pikošky a priebeh konkláve v minulosti

  • 17:29 12.03.2013
  • VATIKÁN
Pozrite si pikošky a priebeh konkláve v minulosti

Súvisiace články:

V Sixtínskej kaplnke sa začala konkláve, svet sleduje komín

Pozrite si, ako sa volí nový pápež

Obrazom: Najdôležitejšie momenty zo života posledného pápeža V minulom storočí žiadne konkláve netrvalo viac než päť dní a najrýchlejšie hlasovanie vynieslo na stolec sv. Petra pápeža Pia XII.

Dvakrát preláti zo severnej Ameriky nestihli hlasovania, pretože do Ríma nedorazili načas a jeden maďarský kardinál vynechal dve konkláve, pretože sa nachádzal na americkom veľvyslanectve v Budapešti v nútenom politickom azyle.
Historický pohľad konkláve:

* 31. júl - 4. august 1903: Počas siedmich hlasovaní v priebehu 4 dní bol zvolený taliansky kardinál Giuseppe Sarto (Pius X.) Na konkláve sa zúčastnilo 62 zo 64 kardinálov.

* 31. august - 3. september 1914: Talianskeho kardinála Giacoma della Chiesu (Benedikta XV.) zvolili na 10. pokus v tretí deň. Na hlasovaní sa zúčastnilo 56 zo 65 kardinálov. Kardináli z Bostonu, Baltimore a Quebecu prišli neskoro.

* 2.-6. február 1922: Pápežom sa stal taliansky kardinál Achille Ratti (Pius XI.) zvolený v 14. kole na piaty deň. Na konkláve sa zúčastnilo 53 zo 60 kardinálov. Hlasovanie nestihli preláti z Bostonu, Philadelphie a Quebecu.

* 1.-2.marec 1939: V treťom hlasovaní počas dvoch dní bol vybratý taliansky kardinál Eugenio Pacelli (Pius XII.). Hlasovalo všetkých 62 kardinálov.

* 25.-28. októbra 1958: Talianskeho kardinála Angela Roncalliho (Jána XXIII.) zvolili na štvrtý deň na 11. pokus. Zúčastnilo sa 51 z 53 kardinálov. Maďarský kardinál József Mindszenty sa nachádzal v politickom azyle na americkom veľvyslanectve v Budapešti a jeho juhoslovanský kolega Alojzije Stepinač mal domáce väzenie.

* 19.-21. jún 1963: Pápežom sa stal taliansky kardinál Giovanni Battista Montini (Pavol VI.) zvolený v šiestom kole na tretí deň. Hlasovalo 80 z 88 kardinálov. Mindszenty bol stále na americkom veľvyslanectve.

* 25.-26. august 1978: Po štvrtom hlasovaní bol v druhý deň konkláve vybratý taliansky kardinál Albino Luciano (Ján Pavol I.). Zúčastnilo sa na ňom celkovo 111 kardinálov zo 49 krajín a území, traja neprišli pre chorobu, pätnástim to nedovolilo nové pravidlo obmedzujúce vek voliteľa na menej ako 80 rokov.

* 14.-16. októbra 1978: Pápežom sa stal Poliak Karol Wojtyla (Ján Pavol II.). Zvolený bol na ôsmy pokus v tretí deň a stal sa prvou netalianskou hlavou katolíckej cirkvi od Adriána VI. (1522-1523). Celkovo hlasovalo 111 kardinálov zo 49 krajín a území.

* 18.-19. apríla 2005: Z konkláve vzišiel ako víťaz nemecký kardinál Joseph Ratzinger (Benedikt XVI.) vybratý v štvrtom kole v druhý deň. Na hlasovaní sa zúčastnilo 115 kardinálov z 52 krajín a území.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

DNES - 14:59Zahraničné

Poľský konzervatívny prezident Andrzej Duda v piatok vetoval návrh proeurópskej vládnej koalície na obnovenie núdzovej antikoncepcie bez predpisu.

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

DNES - 14:44Zahraničné

Essenský biskup prirovnal na Veľký piatok zaobchádzanie ruských úradov zo zosnulým kritikom Kremľa Alexejom Navaľným k procesu Ježiša Krista pred Pontským Pilátom.

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.