• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Kategorizácii liekov vraj chýbajú stanoviská odborníkov

  • 11:30 12.03.2013
  • BRATISLAVA
Kategorizácii liekov vraj chýbajú stanoviská odborníkov

Chýbajúce stanoviská, nedodržiavanie lehôt a konflikty záujmov, ktoré zostávajú skryté.

Taký je podľa analytičiek Zuzany Dančíkovej z Transparency International Slovensko (TIS) a Angeliky Szalayovej z Health Policy Institute proces kategorizácie liekov na Slovensku.

V analýze etiky a kvality kategorizácie liekov vypracovanej pod hlavičkou TIS preto obe odporúčajú pri zasadnutiach komisie zaviesť videozáznamy a odmeny pre jej členov.

"Pri kategorizácii liekov sa často rozhoduje neskoro a bez odborníkov. Celá polovica žiadostí o nové liečivá v minulom roku nebola vybavená v zákonnej lehote pol roka,“ konštatuje sa v analýze TIS. Ministerstvu zdravotníctva (MZ) mali podľa analýzy pritom až v 65 percentách prípadov chýbať posudky odborníkov na konkrétne lieky, pričom v každom ôsmom prípade rozhodlo ministerstvo o lieku s novým liečivom bez stanoviska kategorizačnej komisie.

Štúdia poukazuje i na to, že ani raz nebol posudzovaný dopad na verejné financie, napriek tomu, že takýto údaj je zo zákona povinný. Analytičky pripomínajú, že na lieky ide ročne z verejného zdravotného poistenia 850 mil. eur, čo je približne tretina nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Medzi hlavnými nedostatkami, ktoré odhalila analýza, boli chýbajúce stanoviská kategorizačnej komisie a odborných pracovných skupín MZ, čo TIS pripisuje nedostatku členov poradných orgánov.

"Pracovnú skupinu pre ekonomiku lieku ministerstvo vymenovalo až k 1.12.2012, čiže rok po účinnosti zákona. Členovia chýbali i v kategorizačnej komisii. V plnom počte 11 členov komisia rozhodovala iba o každom piatom lieku s novým liečivom," uvádza analýza, v ktorej sa zároveň konštatuje, že najčastejšie v komisii absentovali zástupcovia MZ.

Podľa analytičiek by k posilneniu obsadenosti a nezávislosti poradných orgánov prispelo ich finančné ohodnotenie, nakoľko dnes o využití stoviek miliónov eur rozhodujú odborníci bez nároku na peňažnú odmenu.

K väčšej transparentnosti by podľa analytičiek dopomohlo aj sprístupnenie videozáznamov zo zasadnutí kategorizačnej komisie, ktorá rozhoduje za zatvorenými dverami. Dančíková a Szalayová tvrdia, že ministerstvo by malo na svojich stránkach zároveň zverejňovať informácie o konfliktoch záujmov členov poradných orgánov. "Dnes sa o nich verejnosť dozvie len vtedy, ak o vylúčení člena rozhodne ministerka zdravotníctva," konštatujú.

Za problematické považujú analytičky aj nastavenie elektronického portálu, ktorý umožňuje zasahovať do žiadostí o kategorizáciu po oficiálnom začatí konania. Na druhej strane však konštatujú, že od uzákonenia povinnosti zverejňovať celý proces kategorizácie v roku 2011 sa kvalita a etika kategorizácie liekov zlepšila, avšak stále je priestor na vyššiu transparentnosť.

Analýza skúmala kategorizáciu liekov a teda rozhodovanie o ich hradení z verejného poistenia za prvý rok od účinnosti novely zákona, od decembra 2011 do novembra 2012.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.